Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 23 april 2016 16:18
De UNI-T UT120C is een zeer compacte 4000 count multimeter. De meter is net wat groter dan een creditcard. Daardoor is de UT120C eenvoudig mee te nemen. Gelukkig hebben de beperkte afmetingen geen invloed op de hoeveelheid functies: de meter is autoranging en meet DC/AC spanning en stroom, weerstand, capaciteit, frequentie, dutycycle en heeft een relatieve meetfunctie.
De meter heeft vaste meetsnoeren, bijna onvermijdelijk met zo'n compacte meter. De probes zijn redelijk van kwaliteit. De draden zijn niet al te dik (24 AWG), maar de UT120C meet ook geen al te grote stromen.
De UT120C in het meegeleverde hoesje
Een hoesje waarin de meter met meetsnoeren kan worden opgeborgen, wordt meegeleverd. Het is zelfs mogelijk te meten met de meter in het hoesje want er is een uitsparing voor de meetsnoeren en het display zit achter helder plastic. Dat kan handig zijn om in vieze omgevingen te meten, al kun je zo uiteraard niet de functieschakelaar bedienen.
De meter is best netjes opgebouwd met voornamelijk SMD componenten. De 3 V CR2032 lithium batterij is alleen te vervangen door de meter open te schroeven. Gelukkig draait de schroef in een metalen busje en niet rechtstreeks in plastic. Er is geen afscherming aanwezig.
Ook de beveiliging van de UT120C laat te wensen over. Er is één PTC aanwezig en een 400 mA polyfuse (een JK250-400U). Niet aan te raden voor netspanningstoepassingen dus.
De meter is autoranging, er is geen optie voor manual ranging. Autoranging werkt best snel bij spanning- en stroommeting, maar bij de weerstandsmeting gaat het toch wat langzamer. Bij weerstanden van minder dan 100 Ω duurt het even voordat de meetwaarde stabiel is. Alle bereiken die getest zijn zaten binnen de opgegeven toleranties.
Bij de UT120C hebben we de volgende waardes gemeten voor het burden voltage:
Ook hier blijft het burden voltage in alle stroombereiken beperkt. In tegenstelling tot de UT30C meet de UT120C ook AC stroom. Bij het reviewexemplaar is de stroomshunt gesneuveld, wellicht is dit een indicatie voor de duurzaamheid van de meter.
De doorgangstest reageert best snel. Ondanks dat gespecificeerd is dat de meter bij weerstanden van minder dan 60 Ω zou moeten piepen, piepte het reviewexemplaar al niet meer bij meer dan 35 Ω. Verder is vreemd genoeg de geluidssterkte van de piep afhankelijk van de gemeten weerstand.
De diodetest gebruikt een spanning van 1,45 V. Dat betekent dat je wel diodes kunt testen, maar LED's doen helemaal niets.
Met de meetsnoeren die aan de meter zitten meet je al een capaciteit van rond 10 nF, het meten van lage capaciteiten is dus een uitdaging. Maar gelukkig is het met de relatieve meetfunctie wel te doen. De gemeten waardes kloppen best goed. Het is wel jammer dat de UT120C geen capaciteiten van meer dan 100 µF kan meten.
De UT120C meet frequenties tot 100 kHz. De gemeten waardes zijn accuraat. Bij een frequentie van 10 kHz heb ik een gevoeligheid van 155 mV RMS gemeten. Bij 100 kHz is de gevoeligheid 250 mV RMS. Overigens gaat de frequentiemeting verder dan de specificatie: het reviewexemplaar meet nog frequenties van 2 MHz (ik heb geen apparatuur voor hogere frequenties). Bij die frequentie is de gevoeligheid gestegen tot 3,7 V RMS.
De dutycycle kan gemeten worden met een resolutie van 0,1%. Dit werkt goed en accuraat.
Bij het meten van AC spanning en stroom kan ook de frequentie en dutycycle gemeten worden. De gevoeligheid is hier afhankelijk van het bereik; in de onderste regionen van een bereik werkt de frequentie/dutycycle meting vaak niet.
Het stroomverbruik van de meter is ongeveer 0,8 mA. De indicator voor lage batterijspanning verschijnt wanneer de batterijspanning onder 2,4 V zakt. De meting blijft redelijk stabiel tot een batterijspanning van 1,6 V.
De UT120C heeft een holdfunctie, deze laat de huidig gemeten waarde staan. Er is ook een relatieve meetfunctie. Er wordt dan relatief gemeten ten opzichte van de vorige meting. De meter houdt dan het huidige bereik vast.