Motorregelaar elektrische step

Gepost door Gerrit Jan Dreijer op maandag 5 juni 2017

Inleiding

Er kwam iemand bij me met een elektrische step die het niet meer deed, nadat ik het één en ander had doorgemeten bleek dat de regelaar stuk was. Het geheel was helemaal ingegoten, dus daar was geen eer meer aan te behalen. Ook van de bedrading klopte niet veel meer, er was dus al meer aan gesleuteld. Het gashendel (een type met een hall-sensor) werkte ook niet meer, dus daar moest ook naar gekeken worden. De remschakelaar was ook niet meer aangesloten, dus er waren eigenlijk maar twee dingen mogelijk. Of het hele ding kon naar de vuilstort of de step moest helemaal aangepakt worden. Ik heb voor het laatste gekozen, dus er moest een nieuwe regelaar gemaakt worden en de rest moest opgeknapt worden, zodat het allemaal weer functioneerde.

De accu's die erin zitten zijn twee van 12 V en 7 Ah, deze bleken nog goed te zijn. Dus die kon ik weer gebruiken. De motor is een 24 V DC 300 W type en ziet er ook nog goed uit.

Op de oude regelaar stond dat het ding 30 A was bij 24 V DC, ik heb de oude regelaar open gesloopt om de behuizing nog te kunnen gebruiken. Na de oude print te hebben verwijderd hield ik een mooi bakje over met het koellichaam, maar dat betekende wel dat de nieuwe print net zo groot moest worden als de oude. Maar dat is uiteindelijk gelukt.

Ik wilde de nieuwe regelaar ook iets zwaarder maken, zodat de regelaar wat meer stroom aan kan. Ook wilde ik een extra beveiliging in bouwen, in de vorm van temperatuur controle. Ik heb daar een NTC-weerstand voor gebruikt. Ik heb de nieuwe regelaar gemaakt rond een PIC-controller van het type 12F683, deze heeft standaard HPWM aan boord. Ook wil ik weer gebruik gaan maken van de remschakelaar die op de rem zit, zodra de rem ingeknepen wordt moet de regelaar uitschakelen.