Motorregelaar elektrische step

Gepost door Gerrit Jan Dreijer op maandag 5 juni 2017 17:38

Het bedradingsschema van de step

AansluitschemaAansluitschema

De regelaar is afgezekerd in de 24 V DC met een trage 30 A zekering, en het 12 V DC gedeelte voor het relais met een 1 A zekering. Het contactslot bedient het relais, als het relais in rust is dan is de regelaar spanningsloos en kan de accu opgeladen worden. Als het contact gemaakt is dan staat de regelaar onder spanning en kan er niet geladen worden.

Het gashendel staat hier als potmeter getekend, maar zoals eerder gezegd is dat een hall-sensor met magneet. Het contact voor de rem is in dit geval een maakcontact, maar dat kan in sommige gevallen een verbreekcontact zijn. Bij de LED moet nog een weerstand geplaatst worden (zoals in het schema te zien is) want die zit niet op de print.

Bij de motor zie je nog een filter staan in combinatie met een diode. Dit is gedaan om de eventuele pieken weg te halen en om de MOSFET's extra te beschermen. De diode is van het type 80EBU02 en de R/C combinatie heeft een waarde van 100 Ω en 100 nF. Het PWM-signaal op de motor is keurig schoon op deze manier.

Inmiddels rijdt de step een aantal weken zonder probleem. Dit artikel kan ook gebruikt worden om zelf eventueel een elektrische step te maken.