Toerental regelingen voor 230 V motoren

Gepost door Gerrit Jan Dreijer op woensdag 13 september 2017 21:51

De 1-fase kortsluitanker motor

Hieronder een plaatje van een 1-fase kortsluitanker motor.

De 1-fase kortsluitanker motorDe 1-fase kortsluitanker motor

De kortsluitanker motor of kooianker motor zoals deze motor ook wel genoemd wordt, is een asynchrone draaistroom motor. Dit is een inductie motor met een kortsluitanker, het kortsluitanker bestaat uit een geleidende kooi met een kortgesloten windingen. Dit type motor wordt veel gebruikt in kleine apparaten.

De stator van de motor bestaat uit een ringvormig pakket, aan de binnenkant van dit pakket zitten sleuven waar de spoelen in liggen. De motor heeft twee spoelen, namelijk een hoofd en een hulp wikkeling. Bij kleinere motoren wordt een kortsluitwikkeling gebruikt, deze genereerd een vertraagd magnetisch veld. Dat veld zorgt voor een klein start koppel, de stator wekt op deze manier een draaiveld op waardoor de motor kan gaan draaien. Ik heb dan ook met dit type motor getest. Bij dit type motor zitten de spoelen tegen over elkaar, en niet onder een hoek van 90 graden. Dus verwar dit type motor niet met een andere 1-fase kortsluitanker motor. Dit type motor kan maar één kant op lopen. Aan de buitenkant van de stator zitten allemaal koelribben om de opgewekte warmte in de motor af te voeren. Maar er zijn ook motoren die de koelribben niet hebben, die zijn gewoon glad aan de buitenkant.

De rotor van de motor is vaak opgebouwd van spuitgiet aluminium met staven erin verwerkt, de uiteinden van deze staven zijn doormiddel van een ring kort gesloten. Omdat de staven met de ringen een soort van kooi vormen, worden dit soort motoren ook wel kooianker motoren genoemd.

Een kortsluitanker motor werkt als een soort draaiende transformator. Het draaiveld dat in de stator wordt opgewekt en induceert een spanning in de rotor, doordat de rotor een gesloten elektrisch circuit vormt gaan er stromen lopen in de geleidende rotor staven.