Toerental regelingen voor 230 V motoren

Gepost door Gerrit Jan Dreijer op woensdag 13 september 2017 21:51

De 3-fase kortsluitanker motor

Hieronder een plaatje van de 3-fase kortsluitanker motor.

De 3-fase kortsluitanker motorDe 3-fase kortsluitanker motor

Dit type motor wordt veel gebruikt in de industrie. De motor heeft de zelfde constructie als de 1-fase kortsluitanker motor. De spoelen zitten 120 graden ten opzichte van elkaar verschoven. De stator wekt op deze manier een draaiveld op waardoor de motor kan draaien.

De aanloopstroom van een 3-fase kortsluitanker motor is 6 tot 8 maal groter dan de nominale motor stroom. Bij grote motoren wordt er vaak gebruik gemaakt van een frequentieregelaar of een soft starter. Deze apparaten zorgen ervoor dat de aanloopstroom binnen de perken blijft.

Deze motoren kunnen in ster of in driehoek geschakeld worden. Als de motor in ster staat, staat er bij 400 V AC voedingsspanning 230 V AC over de spoelen. Dit wordt alleen gedaan als de spoelspanning niet hoger dan 230 V mag zijn. Op het type plaatje dat zich op de motor bevindt staat hoe de motor aangesloten moet worden.

De ster aansluiting wordt ook gebruikt bij een automatische ster driehoek schakeling, dit wordt gebruikt bij zwaardere motoren om de aanloopstroom binnen de perken te houden. De motor start dan op in ster, en schakelt na een in te stellen tijd over naar driehoek.

Ster schakelingSter schakeling

Als de motor in ster staat heb je een sterpunt waar de spoelen bij elkaar komen. Tussen L1 en L2, tussen L2 en L3 en tussen L3 en L1 staat 400 V AC. Ten opzichte van het sterpunt komt er nu 230 V AC over de spoelen te staan. Het sterpunt is dus eigenlijk een nul geworden, dit sterpunt hoeft niet aangesloten te worden op de nulleider van het net. Echter wordt dit sterpunt wel eens gebruikt om er bijvoorbeeld een rem op aan te sluiten, dat kan bij een takel zijn of een andere constructie waar een rem bij nodig is.

Driehoek schakelingDriehoek schakeling

Als de motor in driehoek staat, staat er 400 V AC over de spoelen van de motor. Maar dit mag alleen als de spoelen geschikt zijn voor die spanning, als dat niet het geval is zal de motor verbranden.