Toerental regelingen voor 230 V motoren

Gepost door Gerrit Jan Dreijer op woensdag 13 september 2017 21:51

De serie motor

Hieronder een plaatje van de serie motor.

De serie motorDe serie motor

De serie motor die ook wel universeel motor genoemd wordt, omdat deze motor zowel op wisselspanning als gelijkspanning werkt. De serie motor wordt gebruikt in boormachines, stofzuigers, keukenmachines, schuurmachines, enzovoort.

Dit type motor is wel op verschillende manieren te regelen, dat kan met gelijkstroom en een PWM-regeling, maar ook via wisselstroom en een fase aansnij regeling.

De stator bestaat uit een weekijzer kern, met daarop de statorwikkelingen. De stator zorgt er voor dat er een magnetisch veld ontstaat. De rotor bestaat uit zo'n zelfde soort kern waar ook wikkelingen op liggen, deze wikkelingen zijn verbonden met de collector. De collector en de stator worden van stroom voorzien via de koolborstels, deze borstels worden via veren op de collector gedrukt.

De beide wikkelingen staan bij dit type motor in serie, vandaar de naam serie motor. Doordat de motor is voorzien van koolborstels en de collector daar met een paar duizend toeren per minuut langs draait, is dit wel aan slijtage onderhevig. Ook ontstaat er vonkvorming tussen de borstels en collector. Deze vonkvorming kan ook storing veroorzaken, wat hoorbaar is op een radio of zichtbaar op een TV. Dit kan echter verholpen worden door ontstoringscondensatoren.

De motor heeft een rendement van ongeveer 80 % en zal dus redelijk warm worden, daarom wordt er ook altijd een fan op de as gemonteerd zodat er lucht door de motor geblazen wordt. Dat heeft, samen met het vrij hoge toerental, wel tot gevolg dat de motor een redelijk geluidsniveau produceert.

Die fan zit trouwens ook op de 1-fase en 3-fase kortsluitanker motoren, en soms ook op de spleetpool en condensator motor. Maar dat ligt vaak aan de toepassing, als een dergelijke motor voor bijvoorbeeld een pompje gebruikt wordt die ingebouwd zit zal er een fan opzitten. Wanneer de motor gebruikt wordt voor een ventilator dan zal deze geen extra koel fan hebben.