Zonnevolgsysteem

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 7 april 2019 18:57

Meetopzet

We gaan nu kijken of het inderdaad een meerwaarde heeft om een paneel mee te laten draaien met de zon. Voor de meting ga ik Profilab gebruiken, samen met een 10 Watt piek zonnepaneeltje. Als meter gebruik ik een gekalibreerde Voltcraft VC840. De meter communiceert via de USB poort met de PC. Op deze manier probeer ik een beeld te krijgen van de opbrengst. Aan het paneel heb ik een zware 50 Ω weerstand van 25 Watt gehangen. Door middel van wat formules ga ik het vermogen uitrekenen. Eerst ga ik de stroom uitrekenen met I = U / R en daarna ga ik het vermogen berekenen met P = U X I. Ik heb nu dus de spanning, de stroom en het vermogen wat het paneel levert. Met de formules ga ik rekenen in Profilab.

Hieronder kun je de opbouw van het programma zien. Je kunt zien dat de verzamelde data getoond wordt door een schrijver. De data die geschreven wordt zijn spanning, stroom en watt. Ook wordt die data nog op meters getoond, dat kun je later zien op de frontplaat.

Profilab programmaProfilab programma

Met de blauwe lijn van de schrijver Y(t) geef ik de spanning aan, met de zwarte lijn de stroom en met de rode lijn het aantal watt. De waarde van het aantal watt wordt ook in een tabel gezet (TAB1). De tabel kan 16000 regels data aan. De data kan aan het einde van de dag eventueel opgeslagen worden in Excel of in Word, zodat je de data kunt vergelijken met eerdere of latere data. Ook kun je daar de opgewekte energie zichtbaar maken in bijvoorbeeld een blok grafiek of in een andere grafiek die in Excel beschikbaar is, in een dergelijk grafiek wil ik dan het aantal watt uur laten zien. Ik schrijf iedere vijf seconden de waarde in watt naar de tabel Y(t), de waarde die in de tabel opgeslagen staat stuur ik aan het einde van de dag naar Excel. Om er een gemiddelde uit te kunnen halen doe ik het aantal cellen maal vijf, dat is de gemiddelde waarde in watt. Omdat er een klok mee loopt die gestart wordt als de meting begint, kun je met de tijd en het aantal watt de waarde in wattuur uitrekenen.