Zonnevolgsysteem

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 7 april 2019 18:57

Conclusie

Dus als je de ruimte hebt voor een dergelijk opstelling en je hebt een vrij zicht op de zon opkomst en zon ondergang, zou het de moeite kunnen lonen om de panelen draaibaar op te stellen. Maar je moet ook rekening houden met de kosten van een dergelijke installatie, heel in het begin had ik een prijs genoemd van ongeveer € 750,-, dat is dan om twee panelen draaibaar op te stellen. En dat was de prijs voor de aandrijving en de besturing, daar komt dan het frame en de draai inrichting nog bij. Dus vermoedelijk ga je tussen de € 1000,- en € 1200,- uitkomen. Dat is toch een behoorlijke investering, dus het duurt weer langer voordat je een dergelijke installatie er uit hebt. Maar als je het zelf allemaal kunt maken en je ziet het als een hobbyproject is het leuk om te doen.

Er zijn tegenwoordig ook van die installaties te koop, al zien ze er niet echt stevig uit. Een dergelijke installatie kost op internet ongeveer € 600,-, en dat is zonder besturing en zonder fundatie. Dat zijn dan installaties die ook alleen de azimut volgen, ook maar één as dus.

Ik heb er behoorlijk wat tijd ingestoken om alles uit te zoeken, maar heb er zelf ook weer wat van opgestoken. Vooral het gedeelte over hoe de zonnebanen lopen, het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar als je je zelf er in verdiept is het soms toch net weer anders dan dat je dacht.

Hieronder nog een voorbeeld hoe je zoiets zou kunnen maken, de as moet uiteraard gelagerd zijn. Het bovenste lager moet een axiaal type zijn om het gewicht van het paneel op te vangen. Tussen de vertraging en de as kan eventueel nog een koppeling gezet worden, de rest wijst voor zich lijkt mij.

Voorbeeld draaibare opstellingVoorbeeld draaibare opstelling

Dit artikel is geschreven door Lambiek.

Reacties

Gepost door Hoeben op zondag 7 april 2019 21:23

Heb je een vergelijking tussen de rendementen van je draaibare opstelling en een vaste opstelling? Je zou een paar keer per dag een meting kunnen doen waarbij je het paneel naar een vaste stand draait?

Dan wordt duidelijk hoeveel de meeropbrengst is.

Gepost door Lambiek op maandag 8 april 2019 09:28

Heb je een vergelijking tussen de rendementen van je draaibare opstelling en een vaste opstelling?

Die staat er in, zijn alleen verschillende tijden, 8.5 uur en 10 uur. Maar heb van de 10 uur twee uur afgetrokken, de opbrengst was +/- 39% meer. Heb er een apart topic voor geopend.

Gepost door r-p op maandag 8 april 2019 00:41

Iedere keer als ik hierover zit te fantaseren, wil ik de as onder een (verstelbare) hoek zetten. Bij zonsopkomst staat het paneel dan haaks op de horizon ipv onder de hellingshoek die je je paneel tov de as meegeeft.
Oftewel je paneel staat dan ALTIJD loodrecht op de zon, niet alleen rond het middaguur.

Waarschijnlijk is de opstelling daarvan wel weer duurder (stevigere as en aandrijving nodig) en is de meerwaarde daarvan weer verwaarloosbaar met de totale winst van een meedraaibaar systeem, maar toch houdt het me bezig...

Heb je dat nog overwogen? Of maak ik ergens een denkfout...

Leuk artikel trouwens!!! Bedankt!

Gepost door Lambiek op maandag 8 april 2019 09:32

Iedere keer als ik hierover zit te fantaseren, wil ik de as onder een (verstelbare) hoek zetten. Bij zonsopkomst staat het paneel dan haaks op de horizon.....

Heb je dat nog overwogen? Of maak ik ergens een denkfout...

Dat heb ik niet overwogen. Maar ik begrijp ook niet helemaal wat je bedoeld eerlijk gezegd.

Leuk artikel trouwens!!! Bedankt!

Bedankt.

Heb een apart topic geopend voor zonnevolgsystemen, misschien kun je de vraag daar eens stellen met een schetsje erbij?

Gepost door Tidak Ada op maandag 8 april 2019 10:41

Ha lambiek,
Leuk bezig!
Ik ben alleen erg sceptisch tegenover je fundering met beton tegels. Besef dat zo'n paneel en mooi zeil is, dat dan ook flink wat wind vangt. Een fundering van (beton)palen, die een flink eind de grond in gaan lijkt bij meer de aangewezen weg.
Op een dak zullen andere constructies noodzakelijk worden.
Je kunt je niet voorstellen wat voor krachten de wind en zéker een storm op de constructie uitoeffent!

Thuis hadden wij een FM antennemast, die getuid was aan schoorstenen, zoals in die tijd gebruiklijk. Één daarvan (en geen hoge!)is tijdens een storm fiaal afgekapt en gelukkig aan de tuidraad blijven hangen. Dat is toch al gauw meer dan een dikke 100kg aan steen!

Gepost door Lambiek op dinsdag 9 april 2019 09:43

Ha lambiek,
Ik ben alleen erg sceptisch tegenover je fundering met beton tegels. Besef dat zo'n paneel en mooi zeil is, dat dan ook flink wat wind vangt. Een fundering van (beton)palen, die een flink eind de grond in gaan lijkt bij meer de aangewezen weg.

En toch worden de meeste enkel of dubbel draaibare panelen zo opgesteld, stel zo'n frame is twee bij twee meter en daar liggen dan 9 of 13 tegels op van 40 X 60, dan kan het heel wat hebben. En daar komt dan het gewicht van de installatie nog bij.

Je kunt je niet voorstellen wat voor krachten de wind en zéker een storm op de constructie uitoeffent!

Dat weet ik, dat is niet mis.

Thuis hadden wij een FM antennemast, die getuid was aan schoorstenen, zoals in die tijd gebruiklijk.

Mijn antenne zat vroeger op de zelfde manier bevestigt, was inderdaad normaal in die tijd. Maar dat is op het dak en dit staat op de grond. Maar je moet het inderdaad niet onderschatten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 april 2019 09:47]

Gepost door K7Jz op zaterdag 28 september 2019 15:28

Ik heb hem hier al vaker genoemd de online EC PVGIS tool.

In Utrecht doet volgens die tool een ootimaal gerichte vaste opstelling van 1000Wp: 1020kWh op jaarbasis

Met de diverse tracking opties:
[Code]
Simulation outputs Vertical axis Inclined axis Two-axis
Slope angle [°]: 55 (opt) 40 (opt) -
Yearly PV energy production [kWh]: 1310 1310 1340
Yearly in-plane irradiation [kWh/m2]: 1600 1600 1630
Year-to-year variability [kWh]: 49.0 48.5 50.7
Changes in output due to:
Angle of incidence [%]: 1.9 1.9 1.8
Spectral effects [%]: 1.8 1.8 1.8
Temperature and low irradiance [%]: 4.1 4.1 4.1
Total loss [%]: 17.6 17.7 17.6
[/code]
Volgens mij is ruimte en gemak de grootste winnaar voor een vaste opstelling.

Gepost door Lambiek op dinsdag 15 oktober 2019 12:58

Volgens mij is ruimte en gemak de grootste winnaar voor een vaste opstelling.

Volgens jou gegevens heb je 30% winst met een draaibare opstelling. Dus als je de ruimte hebt en het zelf kan maken waarom dan voor een vaste opstelling gaan.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.