Stolpklok met stappenmotor

Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 14 februari 2023

De wijzerplaat

We gaan nu naar de wijzerplaat kijken. Ik wilde geen wijzerplaat met alleen maar cijfers erop, het moest iets speciaals worden. Ik had een keer ergens een klok gezien waar de cijfers dolfijnen waren, 12 dolfijnen in een andere vorm gaven de uren aan. En toen moest ik gelijk denken aan de 12 provincies die Nederland telt.

En dit is het geworden:

Het ontwerp van de wijzerplaatHet ontwerp van de wijzerplaat

Dat is nog heel wat werk geweest, daar heb ik me lelijk in vergist. Ik heb op internet plaatjes gezocht van de provincies, maar daar stond tekst in en dat is geen gezicht natuurlijk.

Plus dat er copyright op zat en ik kon ook geen andere kleur ervan maken. Ik heb al de provincies overtrokken in sPlan en verschaalt naar wat ik nodig had, heb er wel nog cijfers bij gezet.

Het geheel is afgedrukt op fotopapier en geseald. De achterkant van de seal hoes bevat lijm, zo krijg je dus een soort sticker die je makkelijk ergens op kunt plakken.

Even een voorbeeld hoe zo'n provincie eruit ziet. Als voorbeeld heb ik Limburg genomen.

Provincie LimburgProvincie Limburg

Je kunt zien dat het heel wat puntjes zijn, het voordeel hiervan is wel dat je het omtrokken gedeelte iedere kleur kunt geven die je maar wil in sPlan. Je moet dan wel polygon gebruiken, want dan krijg je een lijn zonder begin en eind en die kun je dan weer inkleuren.

De grootste diameter is dus 170 mm, daar moest ik een stolp voor weten te vinden. Gelukkig zijn die dingen er te kust en te keur, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een stolp te vinden. Ik heb een stolp opgezocht van rond 200 mm en 400 mm hoog. De stolp staat op een houten voet.

Dit is wel zo'n beetje het mechanische gedeelte.