Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 14 februari 2023
Zoals ik verteld had gaan we een stappenmotor gebruiken. Daar heb je een stappenmotordriver voor nodig om de motor goed te laten werken. Ik heb daar een DRV8825 voor gebruikt.
Het is een compleet printje dat ik op de hoofdprint kan drukken.
De klok bestaat niet alleen uit een uurwerk en een wijzerplaat, maar heeft ook een display waar de datum, jaar en tijd op af te lezen is. Ik heb daarvoor een RTC gebruikt en wel het type DS1307, deze zit ook op de hoofdprint.
De hoofdprint is getekend met Sprint-Layout. Als controller maak ik gebruik van een PIC16F887, dat is een controller van Microchip. Er zitten ook vier drukknoppen op de print om de klok op tijd te zetten en versnelt vooruit te zetten. De printen frees ik altijd zelf, daar gebruik ik een Prototyper voor.
Alle onderdelen zijn nu wel zo'n beetje klaar en zo ziet dat er uit.
Op de hoofdprint kun je de drukknoppen zien zitten, de stappenmotordriver DRV8825, de controller en links van de controller zie je de RTC zitten met de back-up batterij. Er zijn ook drie aansluitingen aanwezig: één voor de stappenmotor, één voor het display en één voor het programmeren van de controller.
Hier kun je ook zien hoe de tussenplaten geworden zijn, dat zijn de drie platen met de stukken eruit gefreesd. De twee helemaal boven op de foto en de gene onder de wijzerplaat.
Verder zie je de tandwielen, stappenmotor, afstandsbussen en de netvoeding. De netvoeding is 12 V DC en 1 A, dat is ruim voldoende om de klok goed te laten werken.
In de grondplaat en de motorplaat zie je twee sleuven zitten, daar komt het display tussen te zitten. Op de derde tussenplaat (rechtsboven) zie je twee assen zitten, daar komen de twee keer tandwielen op. Een stukje van de pennen vallen in de bovenste plaat die onder de wijzerplaat zit.