Audiofiele High-End nonsens.

Dit topic is gesloten

EricP

mét CE

bij die juwelier ligt het anders.

Dat ben ik niet met je eens. Voor het grootste deel.

Ook bij de juwelier, maakt het materiaal maar een relatief klein deel uit van de uiteindelijk prijs. Net zoals bij die kabeltjes.
Bij de juwelier is het 'what you see is what you get'. Vind jij die ring erg mooi, weet ik wat wat je reden is, en heb je er daarom het geld voor over... Nou ja, wat mij betreft ben je niet wijs, maar als je dat graag wilt... Jouw geld.

Bij die kabeltjes ligt het anders. Daar worden eigenschappen aan toegedicht die volgens de tot op heden als 'waar' aangenomen natuurwetten niet kunnen. Het trucje is vooral dat het niet controleerbaar is - zonder in voodoo land te komen. Als je het immers niet hoort, dan heeft je setje 'niet genoeg dynamiek' of een andere k*t smoes. En daar gaat het fout.

Als die toko de boel gewoon aan zou bieden als 'joh, we hebben wat kabeltjes in het rek liggen. Ziet er g**l uit. Kost 60k€. Kopen?', dan zou ik er al een stuk minder moeite mee hebben. Zij waarschijnlijk wel, want geen hond koopt het dan. Maar soit...

Dat keyboard van IBM... Ja, die waren fijn. En niet stuk te krijgen. Maar verder hadden ze geen voodoo-eigenschappen zoals 'interlinks' die wel schijnen te hebben... En dan is het ook maar net 'wat de gek ervoor geeft'. Ik zou er ook geen €220 voor betalen (dit stukkie text is op een 12 euro keyboard geklopt). Maar als iemand anders dat wel doet... niks mis mee. Tenzij je gaat vertellen dat je door dat gebruik van dat keyboard opeens literair verantwoorde texten kunt schrijven - en dat als verkoopargument gebruikt.

Overigens is dit keyboard ook wel weer eens aan vervanging toe. Maar het typt wel lekker, al is er geen letter meer op te lezen. Goed oefenen voor blind typen! :)

Ooit sprak ik een iemand die vierkant achter een merk interlinks (tulpkabeltjes) stond van €2.500,00 per setje en die heb ik dan ook gevraagd om mij in technische termen uit te leggen waarop deze prijs gebaseerd is.

Ik kreeg een bijna romantisch en technisch verhaal dat de zilveren kern in deze kabels gemaakt is van een zeer zuivere zilversoort welke vanaf een blok zilver door een treksteen wordt gehaald. Dit proces is bijna niet te doen omdat er een eis wordt gesteld aan continue dezelfde dichtheid en diameter in bepaalde minimum lengtes, hier vaak stukken breken en hierdoor 80% van het getrokken zilver de gestelde kwaliteit niet behaald. Dit afgekeurde procesmateriaal wordt gezien als zeer duur restafval wat niet zonder meer herbruikbaar is maar dus wel verwerkt moet worden in de productiekosten. Met andere woorden heeft de paar gram zilverdraad in de interlinks dus misschien wel een halve kilo zuiver zilver en uren productie gekost.

Daarnaast werden de uiteindelijk goed gekeurde lengtes zilverdraad in een oven gelegd om aldaar over een langere tijd op nauwkeurig geregelde temperaturen na te gloeien zodat de kristalstructuur tot rust zou komen.
Ook dit proces kost veel geld omdat het tijd kost en dit niet kan worden versneld zonder de kwaliteit hoog te houden.

In de eindfase van assemblage worden er puur en alleen hoogste kwaliteit materialen en connectoren gebruikt om de interlink tot stand te laten komen. En dit allemaal middels handwerk in Europa tegen goed betaalde salarissen om de werknemers te belonen voor hun kustwerkjes. Bijna zoals de instrumentmakers van bijvoorbeeld een klokkenboer IWC in Zwitserland.

Stop je de interlinks na vele uren 'inspelen', testen en beproeven in een hoogglans notenhoutendoosje met fluelen voering waar de vakhandel ook nog zijn marge op legt, dan kom je vanzelf op een product van deze prijs. Maar wat niet te vergelijken is met het ondersegment. Immers heeft men tal van bewezen blinde luistertests uitgevoerd welke allen de kwaliteit onderschrijven.

Tja, ten dele te volgen en te verantwoorden, maar dan kom ik niet verder dan hooguit €250,00 i.p.v. €2.500,00.
Daarop volgde een honend gelach van zowel begrip als vooral onbegrip. Alsof werd begrepen dat ik zo redeneerde, maar omdat ik niet tot de High End Elite behoor ik het ook niet kon snappen. Gelukkig niet, scheelt een hoop geld.

Hoeben

Golden Member

Op 23 december 2016 14:36:21 schreef T-sec:
[...]dat de zilveren kern in deze kabels gemaakt is van een zeer zuivere zilversoort welke vanaf een blok zilver door een treksteen wordt gehaald.

Gewoon een steen met een gaatje? Ik neem aan dat het gewoon net als met aluminium extrusie wordt gedaan. Overal kun je zilverdraad kopen hoor.

Dit proces is bijna niet te doen omdat er een eis wordt gesteld aan continue dezelfde dichtheid en diameter in bepaalde minimum lengtes, hier vaak stukken breken en hierdoor 80% van het getrokken zilver de gestelde kwaliteit niet behaald. Dit afgekeurde procesmateriaal wordt gezien als zeer duur restafval wat niet zonder meer herbruikbaar is maar dus wel verwerkt moet worden in de productiekosten.

Dus heel zuiver materiaal maar het bevat wel problemen/vervuilingen waardoor je het niet kunt herbruiken? En stukken breken af? Betrouwbare kabel.

Met andere woorden heeft de paar gram zilverdraad in de interlinks dus misschien wel een halve kilo zuiver zilver en uren productie gekost.

Maar het zilver houdt wel zijn waarde. Anders ga ik toch even bij hen in de kliko graven.

Daarnaast werden de uiteindelijk goed gekeurde lengtes zilverdraad in een oven gelegd om aldaar over een langere tijd op nauwkeurig geregelde temperaturen na te gloeien zodat de kristalstructuur tot rust zou komen. Ook dit proces kost veel geld omdat het tijd kost en dit niet kan worden versneld zonder de kwaliteit hoog te houden.

Dit kost niks, gewoon een simpele Heraeus curing-oven. 's Avonds aanzetten, 's morgens klaar, of het hele weekend. Kost alleen wat energie bij opwarmen, daarna een paar honderd Watt.

Alsof werd begrepen dat ik zo redeneerde, maar omdat ik niet tot de High End Elite behoor ik het ook niet kon snappen. Gelukkig niet, scheelt een hoop geld.

Och, je bent nou eenmaal een ontzettende rijke domme sukkel die zich van alles laat aansmeren of niet.

GJ_

Moderator

Op 23 december 2016 15:27:40 schreef Hoeben:
[...]Gewoon een steen met een gaatje? Ik neem aan dat het gewoon net als met aluminium extrusie wordt gedaan.

trekken en extrusie is totaal anders. Niet dat het mij verder uitmaakt hoor.
Als ik de beschrijving hoor vind ik die 2.500 euro trouwens nogal meevallen.

Op 23 december 2016 15:27:40 schreef Hoeben:
[...]Dit kost niks, gewoon een simpele Heraeus curing-oven. 's Avonds aanzetten, 's morgens klaar, of het hele weekend. Kost alleen wat energie bij opwarmen, daarna een paar honderd Watt.

Jij snapt er ook he-le-maal niks van he? Die draad mag niet opgerold in de oven. Dat betekend dus dat er een heul lange oven speciaal op maat gebouwd moet worden gebruikt. En dan kom je met zo'n lullig Heraeus oventje niet meer weg natuurlijk. Dat word een formaatje Pennekamp of Antonini.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op vrijdag 23 december 2016 15:55:03 (44%)

Hoeben

Golden Member

Op 23 december 2016 15:48:59 schreef GJ_:
[...]trekken en extrusie is totaal anders. Niet dat het mij verder uitmaakt hoor.
Als ik de beschrijving hoor vind ik die 2.500 euro trouwens nogal meevallen.

Trekken is als met koper. Ook dat kost niks.

Ik zou zelf een extreem dun draadje nemen en dat zilver-elektroplaten. Dan curen en perfect zonder fouten.

Dit topic is gesloten