profibus alarm prioritair doorsturen

Op mijn examen werd gevraagd om een vergelijking te maken tussen profibus en CAN en meerbepaald over de toegangscontrole.

Bij profibus wordt dit gedaan mbh van een token die door de masters wordt doorgegeven in een ringstructuur. De master die de token heeft krijgt een bepaalde tijd om berichten te sturen.

Bij CAN kunnen alle nodes berichten verzenden op ieder moment. Wanneer dit gelijktijdig gebeurt dan mag de node met de laagste identiefier berichten sturen.

Een tweede vraag was hoe je een alarm prioritair kan doorsturen, voorbeeld een brandalarm of rookmelder. Bij CAN is dit simpel, gewoon de identifier 0 kiezen, zodat hij altijd de laagste identifier heeft en dus altijd voorrang heeft. Maar hoe doe je dit bij profibus?
Kan het brandalarm zelf een token genereren?
Bij profibus heb je ook functionele adressering SAP(service acces point) kan je hiermee iets prioritair doorsturen?

GJ_

Moderator

Een multi master profibus netwerk is al niet echt gebruikelijk natuurlijk. Is het niet het handigste om er voor te zorgen dat de brandmelder op de juiste master zit? edit, dat maakt dus niet uit. Ook de slaves zijn alleen bereikbaar door de master met de token. En dan nog is een slave alleen maar door de toegewezen master te bereiken, de andere(n) kunnen er nooit bij.

Is een multimaster netwerk in veel gevallen niet gewoon een engineering faal bij profibus DP? Is het niet beter om twee losse netwerken te maken en die met een DP-DP coupler te koppelen?

En dan nog, hoe belangrijk is het om enkele ms eerder melding te doen?

Dus stel nu een master het token heeft en dat de brandmelder 5 adressen verder zit. En er is plots brand, dan moet die sowiso wachten totdat het token langs de andere masters gegaan is? Er is geen manier dat het token enkele adressen overslaat?
Het enige wat ik dan kan bedenken is de omlooptijd zo klein mogelijk houden, door het aantal masters te beperken en de tijd dat master berichten mogen sturen zo klein mogelijk te houden.
Kan deze tijd ingesteld worden?

Brand detecteren hoeft in de meeste gevallen dan ook niet binnen de mSec.
Sterker de meeste melders duurt secondes voordat ze uberhaupt gaan piepen, je wilt met zo'n ding ook 0 valse meldingen
Betrouwbaarheid is een veel grotere factor om rekening mee te houden

Overigens heeft profinet wel functies als irt om bepaalde slaves meteen voorrang te geven.
Profibus is alweer op zijn uitweg, al zit het nog op miljarden plekken, en zal dat voorlopig nog wel even blijven zitten ook

GJ_

Moderator

Op 19 augustus 2016 09:44:06 schreef gihlutax:...het aantal masters te beperken en de tijd dat master berichten mogen sturen zo klein mogelijk te houden...

Een multimaster netwerk wil je eigenlijk sowieso niet en is vreselijk ongebruikelijk. Nogmaals, gebruik dan DP-DP couplers en je hebt nergens last van.

Peter112

Special Member

DP-V1 van profibus kun je misschien wat mee. Een echte voorrang op je profibus krijg je er niet mee. Wel kun je met DP-V1 een event maken in je slave waarop je PLC reageert.
Wat je ook kunt doen is je i/o elke plc cyclus rechtstreeks uit de slave te lezen.

Maar zoals eerder gezegd in een hele grote installatie met bv een cyclus tijd van 150 mSec, zou het wat uitmaken voor de melder ? Belangrijker is een lijn controle, dit doe ik zlef door de melder opeen uitgang aan te sluiten, en 1 x per week wordt de melder uit en ingeschakeld om zo het circuit te testen.

GJ_

Moderator

In een DP multimaster netwerk gaat dat niet zomaar: de master die de token niet heeft kan ook niet bij z'n slaves.