RIAA PRO-JECT SE II voorversterker

Wat ik een leuk ontwerp vind. Is dit:

http://diyaudioprojects.com/Tubes/6418-Tube-Phono-Preamp-Kit/

Ik vind het leuk omdat het niet duur is en geen valse high end beloftes geeft. Het is gewoon een leuk buizen versterkertje dat je gewoon gezien de kosten kunt uitproberen. Hoe goed het is? Geen idee.

Edit: Zo te zien kunnen ze het niet meer leveren.

Maar voor zelfbouwers en kommentaar van de geleerden hier het schema: (Dat willen we toch allemaal zien hier nietwaar?)

http://diyaudioprojects.com/Tubes/6418-Tube-Phono-Preamp-Kit/6418-Tube-Stereo-RIAA-Preamp-Kit-Schematic.jpg

Maar sneller en makkelijker is gewoon het CO schema nabouwen.

https://c1.staticflickr.com/3/2928/33850730406_2d7ac0e8ca_z.jpg

Modificatie: R11 en R12 47 Ohm ipv. 1k. Er valt dan ca. 0,3V over deze weerstand. C9 en C10 kan naar 100uF/25V met een diameter van 5mm past het aan de bovenkant van de print. C2 en C7 kan een keramische C zijn, past dan mooier op de print maar een Styroflex C van 100pF (2%) is kwalitatief beter, past met de kabel ingangs-capaciteit (90pF/m) goed met de Philips GP elementen.
In het correctie circuit en de versterkers gebruik ik MKP 2,5% Ctjes (uitgezocht) en MF weerstanden van 1%.
OPA2134 ipv de NE5532. Hoormatig beter waarschijnlijk door de snellere slew rate en erg lage THD.

Het CO schema is de maximaal simpel aanpak. Heel basic, ook wat klank betreft.
Niet te vergelijken met de Pro-tube SE II, ook niet wat prijs betreft overigens.

Dynavox TPR-2 / -3 RIAA gedeelte. Even wat reverse enginering gedaan:

https://c2.staticflickr.com/8/7227/27691095726_0d58a269f2_z.jpg

In twee gedeeltes gesplitst met een LT1028 en een NE5534. Het MM gedeelte is best goed, het MC gedeelte heb ik nooit getest.

Soms is minder beter .....

Bedankt jullie alpenvoor de uitleg!!
de correcte naam van de voorversterker is PRO-JECT SE II en niet pro tube !!
groetjes,
albert

In die Dynavox wordt het buisje enkel als (uitgangs!) versterkertrapje gebruikt. Is dan vooral een commerciele keus?
Bij veel eenvoudige RIAA versterkertjes zie je de opamp veel capaciteit aansturen. Daar is bv de OPA2134 niet echt geschikt voor (zie spec sheet). Bij de NE5532 is dat wat beter. Een 2-opamp schema zoals van Rod Elliot met passieve hoog-af is al veel beter.

Kan men de OP2134 ondermeer vervangen door een NE5132? dit in verband met capaciteitprobleem.

OPA2134 en NE5532 zijn pin compatible maar inderdaad soms is er een kleine 22pF capaciteit nodig voor de NE5532 of NE5534 (enkele opamp uitvoering zoals in de TPR-2 / -3 RIAA gebruikt wordt, hier C8.)

Dynavox TPR-3: hierin zitten twee triode buizen (L+R kanaal) voor het signaal naar lijn niveau te brengen en met een selector voor 5 input signalen waarvan er 1 dus de RIAA Phono MM-MC betreft. Als je de Chinese buizen 6N3 vervangt door G.E. JAN triodes met militaire spec, waarvan er vele voor weinig geld in omloop van zijn heeft deze voorversterker die ik twee jaar geleden heb aangeschaft voor Eur. 199 echt prima specs en in prijs kwaliteit een groot luistergenot.

Mbt. Rod Elliot:
Een uitstekend twee traps RIAA ontwerp. Hij geeft overigens in het artikel aan dat de OPA2134 en NE5532 bij zijn toepassing 1:1 uitwisselbaar zijn.
Omdat zijn ontwerpen alleen met te bestellen PCB's uit Australië te maken zijn, loopt het bedrag toch flink op, maar goed de man moet natuurlijk nog ergens aan verdienen.

Ik doelde op de capacitive belasting aan de uitgang van het IC, niet de compensatie. Dit is bij enkelvoudige opamp schakelingen vaak in de orde van nF, wat bij 1x versterking 35% (of meer) overshoot oplevert. Door gebruik van passieve correctie in een 2-traps RIAA zoals bij Elliot is de effectieve uitgangsbelasting veel lager, er zit een vrij grote R in serie met hoog-af C.

http://sound.whsites.net/project06.htm

Het betreffende artikel van Rod Elliot, ook de verwijzingen met de capacitieve afsluiting van de input is verhelderend. Bij Philips GP elementen dient deze <250pF te zijn. Op deze oude draaitafels (ik heb een aantal modellen tot 1978) zit een DIN stekker met 1,2m kabel die iets meer dan 100pF capaciteit geeft. Samen met een Styroflex van 100pF op de input heb je een mooi recht doorlopende RIAA correctie. Omdat ik er boven twee heb is het CO ontwerp in Duplo gemaakt en als boven te zien is, netjes in een TEKO kastje ingebouwd. Ik heb de schakeling met beide OPAMPs getest: NE5532 en OPA2134. De laatste klinkt net iets lekkerder. De OPA2134 is wel Eur. 2,25 duurder maar goed in vergelijking met andere kosten natuurlijk nog heel weinig.

HALLO IEDEREEN,
IK HEB HET DEZE MORGEN KUNNEN HERSTELLEN. HET WAS INDERDAAD DE OP 2134.
BEDANKT VOOR JULLIE HULP !!! IK HEB GEPROBEERD MET DE ECC83 TE VERVANGEN DOOR ECC81 MAAR DAT GEEFT HELEMAAL GEEN VERSCHIL.
PRETTIG WEEK END
SPEB

Mooi dat het is opgelost. Veel luister plezier!

Arco

Special Member

Buizen waren uiteraard dus nog heel... :)
Je ziet buizen toch nog wel op onverwachte plaatsen, zoals een PC moederbord...

https://ic.tweakimg.net/ext/i/1034939570.jpg

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
mel

Golden Member

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Waren de ic,s op

Nee, Is een 6 bits interupt service register. :+

Even tussendoor ondanks het oude topic. Dit is een van de eerste door philips bedachte riaa voorversterkers:

Model 22GH905:

Eigenlijk gewoon een beauty in zijn een eenvoud. Niet meer dan twee torretjes.

Was dit dan zo slecht vergeleken met het huidige opamp en buizengeweld van onze highend audiovrienden. Hele generaties hebben hier naar geluisterd. LP's zijn met de omgekeerde uitvoering van dit ding opgenomen. Het beste resultaat krijg je dan lijkt mij als je het afspeelt met de oude afspeel technieken. En niet met met een techniek die veel beter de theoretische riaa curve volgt dan toen mogelijk was.

Hugo Welther

Moderator

Op buizengebied heeft Philips ook een erg eenvoudig ontwerp - één buisje - toegepast in al zijn jaren 50 en 60 "HiFi" versterkers (o.a. de 90xx serie).

Ik vind dit (het is persoonlijk dat weet ik) nog altijd de mooiste qua correctie.

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Ziet er leuk en eenvoudig uit. Waar dienen de schakelaars voor? Is dat een stukje bandomschakeling uit een oude radio of een omschakeling van MM naar MC?

Tussen MM en MC zit toch een factor 10 in versterking?

Hugo Welther

Moderator

Omschakeling tussen Kristal - Dynamisch (MC) zoals men dat toen noemde. In de jaren 60 was er nog geen MM.
De andere schakelaar (rond de anode) is de ingangskeuze schakelaar.

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Omschakeling tussen Kristal - Dynamisch (MC)

Leuk om te weten. Ik dat als je een keramisch pu element had er nooit een riaa correctie versterker gebruikt werd omdat die keramische elementen hard genoeg waren en van zichzelf al een rare karakteristiek hadden die al een beetje compenseerde.

Mijn ouders hadden destijds deze pickup met keramisch element:

En deze radio zonder riaa versterker:

De ingangsversterker heeft dit schema:

Zoals te zien zijn de bandrecorder en PU ingang hetzelfde op een paar aanpassingsweerstandjes na. Geen riaa circuit. De radio is van 1963 en de pickup zal 1970 geweest zijn ofzo.

De naald in die pickup kun je omdraaien.Dan werd het een stalen naald geschikt voor 78 toerenplaten. Anders was het een diamant naald. Er zat ook zo'n platenlift in. Een hele stapel platen op een pen die dan automatisch achter elkaar worden afgespeeld. Zoals in een oude jukebox. Als kind lag ik daar op mijn buik op de vloer naar te kijken. Was erg leuk om te zien. Mijn Pa was toen heel trots op zijn spulletje. Kostte ook paar centen destijds,

Wat het geluid betreft kan ik me niet herinneren dat het raar klonk ofzo. Alleen de 78 toerenplaten klonken erg krasserig herinner ik me. Maar die waren toen erg oud dus niet heel raar. Verder had mijn pa 33 rpm LP's die vrijwel zeker met riaa correctie opgenomen waren en die klonken niet raar.

Maar de radio is nu helemaal gereviseerd en de pickup is er ook nog en alle platen zijn er ook allemaal nog. Ik zal eens een luisteravondje bij mijn pa en ma gaan doen. Als het weer kan met dat corona.

Een verbeterde Philips 905 is de lang gebruikte R6905 micro-phono RIAA versterker, oa. ook toegepast in de bekende Philips Vissenogen versterkers tot half jaren 70. Ook 2-traps transistor maar al met de ruisarmere BC549 en BC548 in de latere versie’s. De R6905 was ook als Hobbyskoop bouwpakket te koop.

Leuk om te zien, met deze versterker printjes heb ik destijds een heel mengpaneel gebouwd.
Voor gebruik bij de "zieke-omroep" op locatie.

Een buizeneindtrap dat is het.

Inderdaad populair in zelfbouw voor een mengpaneel, technisch ook goed uitgevoerd maar destijds nog best kostbaar.
De R6905 is hier uitgevoerd met moderne MKP's folie C's ipv. de Philips mosterd C's. En de BC549c en BC548b transistoren ipv. BC149 en BC148. De lay out van Hobbyskoop is minimaal hiervoor aangepast.
Het interessante van de schakeling is de enkelvoudige 9V of 18V voedingsspanning (A-C of B-C). De versterking is ook aanpasbaar (R4) net zoals de genoemde voedingsspanning en wel (M-T) of geen RIAA correctie (R-T), in het laatste geval als microfoon versterker te gebruiken. Ook de impedantie is eenvoudig aanpasbaar (R1), kortom eigenlijk een heel universeel ontwerp.

In 1969 heb ik ten behoeve van onze nieuwe studio een RIAA amp ontworpen. Wel met de nodige correctie mogelijkheden omdat we veel USA platen kregen die soms een heel andere freq. karakeristiek hadden. ( erg veel hoog etc.) en we in onze zender toch de bandbreedte in de gaten wilde houden.

http://www.norderney192.nl/historie/historie_1969_3.html

Goed en eenvoudig na te bouwen het Elektuur ontwerp van Oktober 1984 met de Philips/Thomson TDA-3420 een IC met twee versterkers van 28,5dB en twee ruisarme OPAMPs. ST-Micro heeft ze ook gemaakt.
Lekker compact en met ook prima spec's voor een MM.