Philips CDM-1 probleem

Is hier toevallig iemand die veel ervaring heeft met het repareren van CDM-1 (/0) loopwerken?
De cd speler doet het wel gewoon. Enige is dat hij er bij backwards track selection van nr's 1-3 (bijv. van nr 10-->nr2) er erg lang over doet om ze af te spelen (zo'n 6-12 sec). Hij doet het altijd wel. Vanaf nr's 4+ werkt hij geheel zoals het hoort. Ook het inladen van de cd gaat snel en ook het afspelen van de gehele cd vanaf nr 1 tot einde gaat feilloos. Mocht er iemand een goede suggestie heben over de mogelijke oorzaak van het probleem dan verneem ik dat graag. Tevens sta ik open voor een goed reparatieadres of iemand van hier die ea op korte termijn zou kunnen herstellen. Alvast dank voor alle suggesties.

klinkt alsof de cd tafel snelheid niet snel genoeg stijgt. als de cd in de kern afspeelt draait de cd harder als bij afspelen op de buitenrand van de cd. gezien het ding verder wel goed werkt zou dat bijv een droge elco kunnen zijn in het stuurcircuit.

de cd tafelmotor welke wat stroeve glijlagers heeft kan ook een probleem zijn, echter dan laad de cd vaak ook slecht in. ik neem aan dat allerhande cd's dit probleem geven, jaren 80 cd's en huidige?

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Bedankt voor de tip!

"klinkt alsof de cd tafel snelheid niet snel genoeg stijgt. ... gezien het ding verder wel goed werkt zou dat bijv een droge elco kunnen zijn in het stuurcircuit.

>>
Dat dacht ik in eerste instantie ook. Vandaar dat ik de 33Uf elco's reeds vervangen heb, maar dit maakte helaas geen verschil. Zijn er wellicht nog andere elco's welke ik over het hoofd kan hebben gezien?

Tot slot dacht ik dat het wellicht met de swingarm ophanging en lagers te maken kan hebben. Had gelezen dat iemand bij veel van de cdm-1 spelers de locknut van de swingarmophanging een kwartslag losser had gedraaid om ze weer aan de praat te krijgen. Heb dit nog niet geprobeerd daar ik liever wat meer zekerheid heb omtrent de oorzaak en ik ook niet over alle materialen en kennis beschik om ea weer helemaal goed af te stellen. Dat is toch een specialistisch werkje voor zover ik kan beoordelen.

"de cd tafelmotor welke wat stroeve glijlagers heeft kan ook een probleem zijn, echter dan laad de cd vaak ook slecht in.  ik neem aan dat allerhande cd's dit probleem geven, jaren 80 cd's en huidige?"

>>
Het inladen gaat wel altijd goed/ snel. Het probleem doet zich inderdaad voor met alle cd's, zowel nieuw, oud alsmede gebrande cd's. Meestal duurt het een seconde of 12, maar soms een seconde of 6 en dan geldt dit ook weer voor alle cd's. Het lijkt er na het selecteren van tracks 1-3 ook op alsof de speler even van slag raakt, je hoort hem zoeken, dit geeft een licht tikkend geluid en 10 seconde later wordt het tikkend geluid steeds zachter en hoor je dat de laser hem uiteindelijk heeft gevonden en hij start...  

maakt het nog uit of het ding al uren speelt of koud aanstaat?

waar rook was, werkt nu iets niet meer

buiten elco's, lagerpuntjes, glijlagers etc, kan ook de laser-unit zelf oorzaak zijn van het moeilijk achteruitwandelen. Met de laser-unit bedoel ik de laser + Optiek+ de 4 stuks fotodiodes die het licht weer opvangen. Die laatste 4 zijn nodig voor het tracken/focussen. . Als één van die diodes het bijna opgeeft, dan kan het zijn dat aftasten nog goed gaat in één richting, maar de andere richting een gepikkel wordt. ik heb het zelf meegemaakt met een oudje. (scoop is nodig om de vier signalen te bekijken)

@TS: in dit forum zit veel kennis van Philips loopwerken: https://forum-mfbfreaks.nl/viewforum.php?f=7

(ik ga ervan uit dat refereren aan een ander forum geen zwaktebod is)

Es wäre gut Bücher kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte. (Arthur Schopenhauer) - The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts. (Bertrand Russell)