Kwaliteit Osram LED lamp

McAwesome

Golden Member

Op 4 februari 2023 22:59:22 schreef Tidak Ada:
Wat ik wel zou willen weten, is of die ballons van die filamentlampen nu een speciaal gas bevatten voor betere warmtegeleiding of dat de ballon warm wordt door de stralingswarmte. Het laatste geval zou ik het fijnst vinden, want dan kan ik de filamenten los in een andere omhulling gebruiken.

Uit wat ik op Wikipedia kan terugvinden kan ik opmaken dat filament ledlampen waarschijnlijk gevuld zijn met een gas dat de warmte afvoert naar het glazen omhulsel. Mogelijk kan dat dus ook gewoon lucht zijn bij de goedkopere lampen.
https://en.wikipedia.org/wiki/LED_filament
https://www.ledinside.com/knowledge/2015/2/the_next_generation_of_led_…

Nu heb ik zelf die losse filamentjes al in eigen projecten gebruikt, maar meestal op beperkter vermogen.

Ook het "Leditron" 7-segment display uit Elektor was een gelijkaardig project waarbij ik die filamentjes heb gebruikt.
Als je het vermogen wat in de hand houdt zie ik geen probleem met deze filamentjes. Veel verschil tussen 60-75% en 100% vermogen ga je toch niet zien.

Op 5 februari 2023 00:14:35 schreef grotedikken:
@McAwesome.
Nee, Germanium laat geen zichtbaar licht, NIR noch UV door.
In het langgolvig IR gebied is er echter een breed'venster' waarbij germanium zo doorzichtig is als vensterglas. Omdat dt nu net het gebied is dat interessant is voor warmtebeeldcamera's worden lenzen gebruikt uit massief germanium, die flink aan de prijs zijn. Als alternatief worden vaak met germanium gecoate lenzen gebruikt die een stuk goedkoper zijn maar minder goed.

De thermische camera is een FLIR E40 en de lens is massief germanium en ziet er metaalachtig uit, weliswaar getint door de optische AR-coating welke erop zit.

Of temperatuur van de filamenten nu exact 150°C is kan ik moeilijk zeggen omdat ik niet alle parameters nauwkeurig ingesteld heb (omgevingstemperatuur, emissiviteit, ...). Van de emissiviteit van de fosforcoating heb ik zelfs geen idee maar wat je in zo'n geval kan doen is er een klein stukje matzwarte tape op plakken, maar dat beïnvloedt dan ook weer de meting. Nu zal de werkelijke temperatuur er niet ver af zijn hoor en ik heb al meerdere keren vastgesteld dat onderdelen in consumentenspul soms behoorlijk heet kunnen worden (planned obsolescence?).

Op 4 februari 2023 23:29:05 schreef grotedikken:
[...]

Nee,wat McAwesome ziet/meet is de werkelijke oppervlaktetemperatuur van het filament.
Uiteraard wordt die temperatuur bepaald door meerdere factoren, waaronder de dissipatie in de leds zelf, maar ook door hoe de geproduceerde warmte afgevoerd wordt door straling, conductie en convectie zoals altijd het geval is.
Uiteindelijk zal er een thermisch evenwicht optreden.

Bovendien moet zoals bij elke warmtebeeldmeting rekening gehouden worden met reflecties, en nog een aantal andere parametercorrecties.

De proef van McAwsome toont duidelijk aan dat er geen andere IR stralingscomponenten door de LED gegenereerd worden dan deze die volgens de opticawetten overeenkomen met de oppervlaktetemperatuur van het gemeten object. De filamenten worden dus wel degelijk zo warm, zonder bijdrage van vermeend (onbestaande) IR straling die daar los van zou staan.
Moest er een dergelijke quantum IR component bestaan, die een niet-thermische bijdrage levert en dus een foute meting, zou die al bij de start aanwezig geweest zijn, van zodra de lamp licht geeft, wat niet het geval is..

Dat is dus precies wat ik met andere woorden zeg....

@McAwsome:
Leuk projectje!
Ik wil ook zoïets doen. Reageerbuisjs en andere glazen tubes.
Wil ik een 100W halogeenlampje vervangen door een stel LED-strip-filamnten van 20 á 30W. Die kunnen vrij in een ruime glazen omhulling hangen zónder de originele glazen r7s omhulling. Koeling genoeg en aanraakgevaar alleen bij servivce.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP