Minidisc digitaal signaal overzetten naar MP3

Beste

Ik weet niet of ik langs deze weg mijn probleem kan aankaarten.
Waar ik tegen aan loop. Ik heb een Sony minidesk met veel bespeelde diskettes. Nu wil ik graag de muziek en andere opnamens overzetten naar mp3. Bij Sony kreeg ik geen oplossing. Zij wisten niet hoe dat te doen.
Nu staan er een aantal intervieuws op de diskettes en dat vooral is waarom ik ze graag op een andere format wil. Kan iemand mij helpen. In het verleden heb ik ze wel eens afgespeels en via een desktop computer opgeslagen. Mijn mijn huidige laptop kan ik dat niet. Wie helpt mij.

Groetjes Guul Vullers

Minidisks en diskettes zijn twee verschillende dingen.

Haal een minidisc speler en zet een opnameprogramma op je laptop. En zorg voor een externe geluidskaart met stereo-lijningang.
Dat is alles wat je moet doen.

Dit is een real time project, het kan niet sneller dan gewoon afspelen tenzij je erg specialistisch spul hebt. Dat is een door de platenbazen er doorgedrukte keuze geweest, omdat ze grootschalig thuiskopiëren tegen wilden gaan. Er bestaan geen minidisc-lezers voor je computer waarmee je de bestanden kan kopiëren en plakken.
Een enkele minidisc-speler heeft een digitale audio uitgang, maar die zijn redelijk zeldzaam.

Ten slotte: geen MP3 gebruiken maar FLAC. FLAC is tegenwoordig min of meer de standaard voor het archiveren van opnames, en ondersteund door iedere muziekspeler. FLAC is verliesvrij.
Schijfruimte is tegenwoordig dusdanig goedkoop dat je voor audio geen verlieshebbende audiocodecs meer hoeft te gebruiken.
Ik weet dat de ATRAC van Minidisc ook verlieshebbend is, maar toch doe je er beter aan om geen kwaliteitsverlies in de keten op te nemen. Zeker voor muziek is dat belangrijk.

Een moderne laptop heeft alleen een mono-microfooningang, daar niet mee gaan lopen rommelen, dan krijg je gezeik met lijnniveau VS microfoonniveau, en vooral dat het tegenwoordig dus mono is.
Een oudere laptop heeft soms nog een stereo microfooningang, maar dan moet je alsnog een verzwakker maken om van lijn naar mic te gaan. Omdat het daarna weer versterkt wordt intern, krijg je dus een erg onwenselijke 'gain structure'.

Beste,

Graag wil ik de opnames die ik op minidisc van Sony heb staan overzetten naar MP 3. Wie kan mij helpen daarmee.
Bij Sony zelf hadden ze daar geen oplossing voor.

Ben zeer benieuwd naar reactie(s)

Groetjes Guul Vullers

Heel blij met je antwoord. Denk alleen dat ik op deze manier niet goed met u communiceer,maar weet niet beter. Ik wil eigenlijk graag direct op uw antwoord reageren, maar hoe doe je dat?
Als ik een externe audio interface gebruik, wat voor signaal komt dan op de Usb? MP3, Flac, Wave?
En waar wordt dat geplaatst of kan ik dat zelf bepalen. U merkt wel dat ik een echte amateur ben, maar hoop dat u mij toch kunt helpen.

Groetjes Guul

[Bericht gewijzigd door Guul op 25 januari 2023 10:09:06 (49%)

Ik gebruik deze, vele mogelijkheden, analoog en digitaal.
Opname software bijgeleverd.

https://www.bax-shop.nl/externe-audio-interface/esi-u24-xl?gclsrc=aw.d…

Sine

Moderator

Ik heb de topics even samengevoegd. Graag 1 topic per onderwerp. Anders lopen er twee discussies over hetzelfde.

Als je een speler hebt met een toslink uitgang kun je het een en ander digitaal overzetten.

Anders is het inderdaad analoog uit via een line/hoofdtel uitgang en die analoog inlezen in een PC.

Opnemen kan bijvoorbeeld met https://www.audacityteam.org/

[Bericht gewijzigd door Sine op 24 januari 2023 13:12:16 (54%)

TinusTech

Golden Member

Ik heb hier een mooie MD speler met optisch digitale uitgang. Die kun je aansluiten op een geluidsinterface met een dergelijke ingang. Dan kun je die MD's prima digitaal overspelen.
Heb inmiddels al mijn diskjes overgezet. De speler is te koop.