Ha rob040,
Even wat uitleg over het ferriet filter in dat stukje schema dat je hier boven liet zien:
Dit filter is bedoeld om een tekortkoming van de LM317 te ondervangen.
De LM317 is (zoals bijna alle spanningsregelaars) in feite een sterk tegengekoppelde versterker. Denk een opamp die de regeltor aanstuurt.
Die opamp heeft een beperkte openloop bandbreedte, en dus gaat de rondgaande versterking oplaag bij stijgende frequentie.
je kunt dat mooi zien in de karakteristieken van de LM317:
De uitgangsimpedantie is zo laag door veel negatieve feedback. Neemt die feedback af, dan gaat de uitgangsimpedantie omhoog.
Als je kijkt naar de Output Impedance curve, dan zie dat de open loop bandbreedte kennelijk op een paar honderd Hertz ligt, en daarboven gaat de uitgangsimpedantie dus omhoog....
Hetzelfde zie je in de Ripple Rejection curve: boven die paar honderd Hertz neemt de brom/ruis/stoor onderdrukking sterk af, omdat de rondgaande versterking in de regelaar afneemt.
Bij 100Hz is er 80dB brom onderdrukking. Prachtig! Maar bij 1MHz is dat nog maar 20dB... En die curve loopt natuurlijk gewoon door naar 0dB . Het is niet voor niks dat de curve daar ophoudt .... (Zoals heel vaak in datasheets )
Velen zullen herkennen dat steile pulsjes (b.v. uit een SMPS) gewoon door een lineaire regelaar heen lijken te lopen. Daarom dus
Probleem is dat er over die buffer elco niet alleen een 100Hz rimpel staat, maar een enorme sliert lichtnet harmonischen. Je kunt dat mooi zien in de spectrumplaatjes in m'n Labvoeding eigenschappen topic.
Daarnaast is er de lichtnet vervuiling van dimmers, LED, Solar, Netwerk over lichtnet etc.
Dat soort storingen doet de LM317 dus weinig aan. Maar je wilt niet dat ze je schakeling negatief beïnvloeden.
De oplossing is om ze er vóór de LM317 passief uit te filteren. Zo krijgt de LM317 een ingangssignaal waar het hoogfrequente deel al uit is, en hij prima z'n werk kan doen in het beperkte spectrum waar hij wél goed in is.
.
En zo komen we na deze lange aanloop dus bij dat ferrietfilter
Het is in feite een 2-traps filter. De eerste trap is zo gedimensioneerd om al zo laag mogelijk te beginnen.
De L6 en L7 ferrieten zijn bijzonder omdat met hun 44 materiaal de werking al bij erg lage frequenties begint. Zo kan het kantelpunt, samen met een grote waarde voor C30, al rond 5kHz liggen (-3dB).
Dat filter begint dus mooi werkzaam te worden voordat de de onderdrukking van de LM317 bij 10kHz echt in elkaar begint te donderen .
Nadeel van die grote waarde van C30 is dat het dus een elco moet zijn. De gekozen Rubicon ZL heeft een resonantie frequentie rond 200kHz. Daarboven wordt hij inductief, en loopt z'n impedantie dus weer op... Bij 200kHz is z'n impedantie ruim onder 0,1Ω, bij 10MHz alweer 1Ω, en bij 100MHz al 20Ω.
Voor hoge frequenties (zeg boven 10MHz) werkt dit filter dus steeds slechter...
Vandaar de 2e trap met L8, L9, C31 en C32.
Dat filter is gedimensioneerd zodat het kantelpunt rond 5MHz (-3dB) ligt, en zo dus het stokje overneemt.
L8 en L9 zijn er op uitgezocht dat ze in dat frequentiegebied de hoogste impedantie hebben. En die hoge impedantie óók voor een flink deel behouden als er een flinke gelijkstroom doorheen loopt!
C31 bepaalt het kantelpunt, C32 is er aan toegevoegd omdat een kleiner C'tje een hogere resonantie frequentie heeft, en zo zo het frequentiebereik waar het filter in werkt nog wat verder naar boven oprekt.
De curve van het filter is dus (ongeveer) het omgekeerde van de LM317 Ripple Rejection curve. En zo zorgen filter en LM317 er samen voor dat er over de hele bandbreedte een prima stoor onderdrukking is.
.
Door die ferrieten zowel in de plus als in de min leiding op te nemen is er ook onderdrukking van common mode storingen.
Dat werkt uiteraard alleen als de min van brugcel en bufferelco pas ná het filter aan massa liggen. Zoals in mijn schema.
Naast dimensionering is componentenkeuze bij dit filter dus heel belangrijk!
Er zijn veel ferrieten die er identiek uitzien, maar totaal verschillende eigenschappen hebben....
Er zitten in dit simpele filtertje heel wat uren datasheets lezen en metingen doen!
groet, Gertjan,