Digitale versterker

Hoi,

Kben opzoek naar een doenbare schakeling voor een digitale versterker. Een paar watt is voldoende.

free_electron

Silicon Member

Harris semiconductor had daar een application note van. ( ik denk dat harris nu in de intersil stal zit ) Ze beschreven het principe en er stond een schema in met losse transistoren en TTL logica 9 dus geneens speciale Ic's voor nodig )

google eens op Class-T amplifier en Harris of Intersil

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
High met Henk

Special Member

digitale audio versterker? geschakelde voeding kan ik me wel indenken, maare een digitale versterker? digitaal is 1 of 0 dus alle tussenliggende waarden kunnen niet.

dus wat bedoel je eigenlijk??

ik heb even gezocht en kom iets tegen over PWM, maar dan moet je nog gemiddeld ergens iets hebben. zia 1 of ander RC circuit ofzow?

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

mag ik vragen waarom je per se een digitale versterker wil?

Ik heb hier een elektuur liggen, met een digitale klasse T versterker, maar het is nog wel moeilijk zoiets te maken. En vooral als het maar om een paar wattjes gaat....

@High met Henk:

Tijdje terug stond hierover een heel artikel in de elektuur. Komt idd neer op een soort van PWM signaal dat je vervolgens met een fors LC (dus niet RC; je wilt immers de uitgangsimpedantie laag houden) aan de uitgang filtert.

Voordeel is dat het rendement van de versterker veel hoger is
en ook bij grote vermogens de eindtrap niet heel erg gekoeld hoeft te worden.

Nadeel is dat het construeren van zo'n versterker erg lastig is omdat er erg hoge piekstromen lopen. Componenten als elco's en torren moeten hier ook tegenkunnen en probeer die maar eens te vinden. Verder is de aansturing van die FET's ook een vak apart. Daar zijn nu wel speciale IC's voor (die ook de signaalbewerking doen), maar zo makkelijk zijn die ook weer niet te krijgen.

Als het puur om experiment gaat, zou je in een van de 303/305/306 schakelingen van elektuur kunnen kijken. Ze hebben ooit een eindversterkertje gepubliceerd in juli/augustus nummer op basis van een stappenmotor IC.

[Bericht gewijzigd door dexter op 6 januari 2005 04:14:05

It's a good day for science!

Als je PWM bedoeld moet je op "klasse D" zoeken. Ik heb er zelf weleens mee geëxperimenteerd, en het werkt vrij aardig. Maar je zou natuurlijk ook een compleet digitale versterker kunnen maken met 16 of 32 eindtrappen en eindtrapjes. 1 eindtrap met groot vermogen, dan één met het halve vermogen, één met daarvan weer het halve vermogen, enz. Volgens mij bestaat dit principe ook wel. Dan heb je geen grote uitgangsfilters nodig. Wel een hele hoop torren enzo, maar het is te doen.

Free the whales!
KT88

Overleden

Volgens mij heeft Wadia eens zoiets gemaakt.
Het heette "Power DAC" en was een interface tussen S/PDIF en luidspreker.
Zie voor meer informatie bijv.:
http://www.universityaudio.com/wadia.htm

" Ratings are for transistors.....tubes have guidelines" - www.audioconsultancy.nl -