Je mooiste meetapparatuur. Deel 3

Dit topic is gesloten

pci zit nog wel overal in , maar helaas zijn deze kaarten pci v1 , nu zit er pci v2 in en dat is niet compatibel met elkaar ( dan is er nog een extra snede in de kaart op de pci aansluiting )

overigens heeft de 486 veel gehad , zowel pci als vesa local bus , isa 8 en isa 16 . mijn huidige pc heeft zelfs al geen 9pin com , parallel , of ide poorten meer.

deze kaarten zijn nog prima bruikbaar op een systeem met pci v1 sloten , wrs zijn de drivers zijn niet recenter als xp , gezien het bouwjaar 97' van de kaarten .

evengoed leuk om wat mee te prullen op een verregende dag .....

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Let bovendien op dat er ook kaarten zijn die PCI-X gebruiken, vooral kaarten die veel data snel moeten verstouwen zoals harddiskcontrollers. Die passen ook niet in een PCI of PCI-E slot, en voornamelijk serverborden ondersteunen die kaarten, dus met je thuis-PC sta je dan met een mond vol tanden.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Sine

Moderator

PCI-X kan gewoon in een PCI slot, alleen gebruik je dan maar 32bit, let er maar eens op, bij de full-size ATX borden is er achter minimaal 1 pci slot een vrije strook zodat die kaarten er in passen.

Ik heb die kaarten al getest in een modernere computer (C2D). En ze werken!

Nu wil ik een behuizing maken waar mee ik met banaanstekkers aan de signalen kan.

chuckie

Honourable Member

Ik heb weer wat speelgoed op de kop getikt via een online veiling.
Het meeste komt bij Draka Oudenbosch vandaan en is daar gebruikt als kabeltest apparatuur.
Bij elkaar heeft me dit € 180,- gekost...
Denk wel netjes voor dit stel.
-edit-
Oeps..., 2 op de kant...
http://www.uploadarchief.net/files/download/vakantieturkeije%20001.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/meetspul2.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/meetspul3.jpg

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
Sine

Moderator

Ik zie veel hoog gespannen spul ...

Wat is het tek(?) doosje ? een TDR ?

chuckie

Honourable Member

De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen...;) (30kV)

Die Tek is een reflectometer, met zelfs nog een uitdraai rol erbij...
inderdaad een TDR dus...dat hebt ge snel gezien...

[Bericht gewijzigd door chuckie op 16 januari 2011 17:49:25 (17%)

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
fred101

Golden Member

Gaaf een TDR. En nog wel van Tek. Als je er ooit van af wil hou ik me aanbevolen. Wat is de rest.

Mijn "voeding" doet het weer. Zenertje defect maar het blijft een regelbare halfgelijkgerichte spanning. Ook wel logisch want er zit nergens iets voor afvlakking. Die twee C's zitten alleen in het meter circuit. Dat het een blok wordt komt door de regelelectronica. Die kapt de top eraf. Die knollen zijn 75V zeners. Er zitten twee uitgangen op. De achterste heb ik gelaten wat ze zijn. De voorste heb ik van een diode voorzien en daarna twee 1KV 100nF condensators parallel met 1M weerstand. Nu heb ik in ieder geval een gelijkspanning en de uitgangspanning klopt nu met de meter, maar echt er iets zinnings mee doen gaat niet.

Ik vraag me echt af wat de functie van het ding was. Het kan bijna geen stroom leveren door de beveiliging en wat moet je met een halfgelijkgerichte spanning ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

mooi spul! iets te hoog gespannen voor mij, als er nog iets tot 500V voorbij komt is het welkom, maar 30kv, brr, krijg ik de kriebels van.

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough
Sine

Moderator

Heh, die TDR is ook het enige doosje wat ik kan thuisbrengen, de rest zullen isolatietesters zijn, 4kV voor 30 seconden en dat soort geintjes.

-edit-

Hoewel, ik zie een mooie philips kast ... multimeter ?

[Bericht gewijzigd door Sine op 16 januari 2011 18:58:25 (19%)

chuckie

Honourable Member

Jep, een PM2528, jou wel bekend geloof ik...

De Danbridge is voor kabelbeproeving en doet dat met een max. stroom van 150uA bij 30kV.
Kan ook lager hoor...

De Digomat 2311 megger (grote kast) spreekt voor zich denk ik.

De Elabo is ook een hoogspanningstester en de andere kastjes zijn ook meggeraars.
Denk dat ik die doneer aan CO voor de stand..., want heb er nu wel genoeg...;)

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
Tidak Ada

Golden Member

foutje gemaakt. Post gewist :o

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op 23 januari 2011 15:46:31 (94%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

ah dat is mooi spul chuckie , heb datzelfde spul onlangs nog in werking gezien bij eldra in limburg , daar liep een versgeproduceerde draad door een trace van 80meter en kwam dan ook door een tester waar er ( ik meen 12kv ) doorheen werd gehaald . dit was blauwe vd draad meen ik . ze zeiden ook dat de doorslagspanning met de jaren minder werd daarom was deze ook zo hoog met testen . toch was de draad al na 4meter koud genoeg om op doorslag getest te worden . en dat gaat nog vlug ook ik denk een meter per 2 seconden jaste erdoorheen .

die tek tdr heb ik vaker op mp gezien en die deden al meer als wat je voor alles hebt betaald , dus is het geen miskoop .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
fred101

Golden Member

Ik kijk al heel lang naar een TDR maar ik ben er nog nooit een tegengekomen (niet dat ik geen TDR mogelijkheden heb) maar uit historisch oogpunt wil ik er graag een voor de verzameling. De HP is gaaf maar erg groot. Die tek (1502C ? )is mooi compact. Wat voor type is het chucky, waar ga je hem voor gebruiken ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
free_electron

Silicon Member

Op 15 januari 2011 16:16:44 schreef big bang:
[...]
Thuis of op 't werk?
Indien thuis: heb je je Chevy voor de garagepoort laten staan dan? :-)

- - big bang - -

thuis. en nee, de auto moet niet buiten staan... ik heb een nieuwe garage gekocht .. ( met een huis eraan ). plaats voor 3 autos en ik heb er maar 1. dus de overschot wordt een superlab.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

ah , dus de economie in de usa is al al aan het verbeteren , ook niet gek gezien de crisis daar ook begon >:)
maar free je kunt nu zeker de garage niet meer dichtkrijgen met al die meetapparaten in je labo , dan moet de auto steeds buiten staan .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Tidak Ada

Golden Member

Betere economie en maar één auto? En dat in de VS!!!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
chuckie

Honourable Member

@Fred101
Aangezien de 1502 uitermate geschikt is voor metingen aan utp, antennekabels, telecom en highvoltageAC lijnen, kan ik hem prima gebruiken voor mijn werk.
Het is alleen oppassen dat je niet op hete kabels gaat meten want meer dan 5V dc of ac kan funest zijn voor de tunneldiode.

Je kunt er dipjes in impedantie mee meten o.a. en als het goed is ook de lengte bepalen van de kabel en de afstand naar een storing.
Ik heb de 1502 (A) en die gaat als het goed is tot zo'n 100mtr.
De B en C versie gaan veel verder maar schijnen veel onnauwkeuriger te zijn.

Hij is ook voor field service, door de aanwezigheid van een battery pack...

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
fred101

Golden Member

Hi chucky, het was maar voor het geval het ding er toevallig bij zat en je er niks mee aankon ;-)

Ik heb de voorloper van TDR. Dat ding doet een murry/ varley meting om een breuk te vinden. Ik heb het echter nog nooit geprobeerd want ik heb geen manual. Het is onderdeel van een oude megger.
http://www.pa4tim.nl/?p=1199 de onderste foto.

Ik kan nu TDR metingen doen tot iets van 1800 meter en een hoogste resolutie van minder dan een mm. DUs dat had je goed. Hoe groter de afstand hoe grover de resolutieat is. Op 1800 meter haal ik maar iets van een cm. Ik kan meten in low pass en band pass ( step en puls respons in DFT en FFT) met rectular, hanning en hamming windwows. Mijn VNA heeft die optie.

Als je de Vf van de kabel weet, meet je de tijd tussen de incident step en de reflectie step. Deze deel je door twee, de puls moet de afstand twee keer afleggen, dan kan je de afstand uitrekenen rekening houdend met de velocity factor, de vertraging van het signaal in de kabel. Als je meer wil weten kan ik je dat wel een keer demonstreren. Moet je hem maar meenemen naar de meeting, kan ik mooi eens een tek live zien ;-)
Je kan er ook kapotte ampjes in een kerstsnoer mee vinden :-)

Maar ik heb ook een zelfgemaakte TDR en met een 100 MHz pulsgenerator gaat het ook goed maar het leuke van zo'n tek is dat hij steprespons doet en dat het een mooi stukje meetgeschiedenis is..

Gisteren even voor de grap geprobeerd hoe het gaat met een sub nano puls, hoe dichter je bij een dirac puls komt hoe beter tenslotte. Deze aan een 1GHz scoop, gaf een resolutie van ongeveer 5 cm, dat viel me eigenlijk wat tegen. Ik ga eens kijken of ik een steprespons kan maken maar ik ben er nog niet achter hoe ik dat moet doen. Geen steppergenerator zover ik weet. Ik dacht een puls met een korte Tr maar een lange pulsbreedte. Als ik dat de zie ik de puls halveren bij afsluiting met een load maar geen step bij open short , ik heb nog geen lange kabel geprobeerd, het kan zijn dat de resolutie te grof is.

Maar ik draaf weer door, zoals gewoonlijk als het woordtje TDR valt ;-) wist e dat je er ook de dikte van een laag vloeistof boven op een andere mee kon meten ( met die van HP) tenminste, de tek is daar te grof voor of de laag moet meer dan een paar cm dik zijn. Je kan er ook kabel impedantie mee meten. Zet er een potmeter achter op en draai tot de reflectie weg is. Meet daarna de potmeter op. Je kan het ook gewoon uitrekenen een template maken en het daarna zo van het scherm aflezen. Erg cool.

[Bericht gewijzigd door fred101 op 17 januari 2011 11:46:34 (13%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
chuckie

Honourable Member

Bedankt voor de info Fred, ik heb er ook geen manual bij dus ga er eerst maar eens mee spelen.
En dat is ook leuk...;)

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
fred101

Golden Member

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Op 16 januari 2011 11:57:21 schreef testman:
pci zit nog wel overal in , maar helaas zijn deze kaarten pci v1 , nu zit er pci v2 in en dat is niet compatibel met elkaar ( dan is er nog een extra snede in de kaart op de pci aansluiting )

Volgens mij is er in PCI 1.0 uberhaupt geen connector vastgelegd.

De extra sleuf waar je het over hebt (keying) wordt alleen gebruikt voor 3V3/5V onderscheid (en 32/64-bit, maar dan wordt hij sowieso langer).

If you want to succeed, double your failure rate.

kan wel , die lange pci versie werkt wel met gewone kaarten , heb die er ook in inzitten . raidkaarten voor scsi gebruik(ten) die lange sloten wel. de opvolger van pci zal de pciex zijn ( ongeveer half pci ), helaas nog vrij dure kaarten tov gewoon pci.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Die lange kaarten waren PCI-X, 64 bit en ik ben er terecht op gewezen dat die ook in een 32 bit slot passen. De halflange zijn tegenwoordig standaard en zijn PCI-E, in hele korte variantjes PCI-E 1x t/m halflange PCI-E 16x. Niet meer duurder, sterker nog, vaak niet eens meer in PCI, AGP of PCI-X varianten te krijgen. Mijn ervaring is wat dat betreft met videokaarten en RAID-controllers. Misschien dat het bij andere gespecialiseerde toepassingen anders ligt.

Wel heb ik inderdaad met oudere PCI-kaarten problemen gehad dat ze niet pasten, zou heel goed 5V versus 3V3 kunnen zijn inderdaad.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 17 januari 2011 14:55:15 (13%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

En gelukkig maar dat ze niet pasten :)
Bij PMC gebruiken ze een extra standoff met een pinnetje; als er geen gat op de goede plaats in de PCB zit dan past het ook niet.

If you want to succeed, double your failure rate.

Dit topic is gesloten