GPS tracker

Voor school willen ik en een klasgenoot een weerballon omhoog sturen met een videocamera eraan. De bedoeling is dat de ballon op een bepaalde hoogte knapt en vervolgens moet de sonde die er onder hangt, aan een parachute weer naar beneden komen.

Nu willen we voor het opsporen van het spul een GPS-tracker gaan gebruiken, en die hebben we ook wel al gevonden (http://link.marktplaats.nl/398729505), maar ik vroeg me af of dat ook nog goedkoper kan. Heeft iemand ervaring met deze of andere (goedkopere) GPS-trackers en kun is het lastig om van bijvoorbeeld een oude telefoon met een GPS-module eraan de locatie af en toe door te laten sturen?

Wie heeft tips en hints voor ons project? We zijn trouwens al op de hoogte van de regelgeving rondom het op laten stijgen van weerballonnen.

neem eens contact met de weerdienst.

hier in belgie is dat al gedaan met een fotocamera. de gps-tracker was in bruikleen:
http://www.kmi.be/meteo/view/nl/66980-Recent.html?view=4288132

De nokia's hadden vroeger een seriële interface waarmee het mogelijk is om berichten te sturen vanaf de pc/carkit/micro-controller.

De 3310 bijvoorbeeld.De vraag is wel een beetje hoeveel massa er aan die ballon mag hangen.

Een gps ontvanger kan je hier vinden: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.37137 verzenden is gratis maar kan zo een maand duren. Die module is ook weer serieel uit te lezen met een micro-controller.

Ik heb verder geen ervaring met het communiceren met de telefoon en gps.

LED there be light

Het kan zeker goedkoper. Je kan die tracker ook zelf bouwen, de meeste GSM's (niet alleen Nokia) hebben volgens mij modem capaciteiten, het versturen van een SMS is niets meer dan een uitbreiding op de standaard AT commando's. Een (oude) GPS muis en een microcontroller toevoegen en je bent al een heel eind.

Met name de oudere apparaten, zowel telefoons als GPS muizen, communiceren d.m.v. TTL level RS232. Die zijn dus rechtsreeks aan te sluiten op een microcontroller. Een microcontroller met twee RS232 (UART) poorten is wel handig. In plaats van bellen naar de telefoon zou je een acceleratie meter (uit de wii-remote of nunchuck) kunnen nemen en een sms gaan versturen als het apparaat niet meer beweegt.

Ik heb wel een beetje verstand van elektronica, maar niet van programmeren. Het lijkt me best uitdagend om het te leren, maar dan zal ik echt een tutorial nodig hebben hoe je zoiets met een telefoon kunt verbinden. Ik zal eens op zoek gaan naar wat meer informatie.

EricP

mét CE

Als het om het geld gaat: Koop dat ding maar gewoon. Zoek een bijbaantje voor 5 euro/uur, steek de uren die je in zelf knutselen had gestoken in die bijbaan en je houdt meer geld over...

Als het om een knutsel project gaat: kijk eens hoe de radio amateurs eea. met een vossenjacht doen. Helemaal geen GPS of telefoon voor nodig...

Het gaat natuurlijk ook om het geld. Een project voor school moet leerzaam zijn, maar mag niet te veel kosten. We hebben een budget van 200 euro en die hebben we hard nodig voor allerlei andere dingen. Van die vossenjacht ga ik nu even opzoeken.

Ook heb ik nog een Nokia E51 met GPS erop gevonden. Daar kan ik een GPS ontvanger aansluiten, en dan kun je je locatie meten. Weet iemand of er ook een programma die die locatie automatisch doorstuurt via SMS of of je hier software voor zou kunnen maken?

EricP

mét CE

Kort samengevat: zendertje wat piepjes uitstuurt. Ontvanger met richtantenne. Draaien tot je de beste ontvangst hebt. Paar peilingen maken. Kruispeiling (of Snellius) op de kaart. Locatie gevonden.

[Bericht gewijzigd door EricP op 23 november 2010 12:13:44 (19%)]

Het programma smartcomgps kan via sms een positie uitzenden en werkt ook op nokia. Die 75 euro voor die tracker is echt weinig, zeker als je zelf geen kei bent in programmeren enzo zou ik gaan voor die kant en klare tracker van marktplaats

Iets heel anders :-) http://www.echteworst.nl

Je kunt op diverse telefoons het programma "gpstracklive" installeren. Dat is bedoeld voor paragliding piloten, maar je kunt ook formeel een "test" runnen en dan wat anders doen. Zoals het ding aan een ballon hangen..... :-) Nokia N95 werkt prima. Bijvoorbeeld iedere minuut een live-update op het internet zichtbaar....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Oke, ik ga die programma's vanavond eens even proberen te installeren op de telefoon. Als het werkt, zal ik wel zo'n Nokia bluetooth gps receiver kopen van 30 euro, maar ik denk dat ik voor het marktplaats-kastje gaat, aangezien we dan geen gezeur hebben met niet-werkende systemen en telefoons die na de tijd verdwenen of defect zijn.

Niet dat ik je wil wegjagen van dit forum, maar kijk ook eens op die modelvliegfora. Daar doen ze ook zulke dingen.
DWZ de laatste keer dat ik zag, was er iemand die de data van de GPS logde om dit later met software op een kaart te implementeren.
Zo kon je de gevlogen route zien.
Daar wordt óók erg rekening gehouden met het maximale gewicht.
Dat zal jij ook wel hebben. :)

Op 23 november 2010 12:13:08 schreef EricP:
Kort samengevat: zendertje wat piepjes uitstuurt. Ontvanger met richtantenne. Draaien tot je de beste ontvangst hebt. Paar peilingen maken. Kruispeiling (of Snellius) op de kaart. Locatie gevonden.

Kun je beter een dipfinder gebruiken.
Het vinden van het zwakste signaal is altijd betrouwbaarder en beter te regelen met een squelch knop. ;)

boe

Bedankt voor de reacties. We hebben besloten om een GPS tracker van Marktplaats te gebruiken.

We hebben ook al een weerballon en een parachute geregeld via sponsoren.

Nu is de nieuwe vraag: Welke camera moeten we hebben? De Canon-camera's kun je zo programmeren dat ze elke 5 minuten bijvoorbeeld een foto maken. Weten jullie of dit ook kan met andere merken camera's?

We hebben nu de Ixus 70 op het oog in verband met het lage gewicht.

BernardV

Golden Member

Fotocamera's weet ik zo niet, maar wat ik zou proberen is zo'n kleine spy cam (http://www.samenkopen.net/action/259757) op de kop te tikken (mocht het niet lukken, ik heb er nog 1). Die dingen kunnen ongeveer 1 uur filmen voordat de accu leeg is en dat op 720p. De lens is niet super, maar goed genoeg voor een leuke indicatie denk ik :)

Voor t zelfde geld van een module heb je ook de hele tracker:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.51066 (Geen Tracker, maar LBS bug, thnx mbbneon)

Ik ken iemand die ERG tevreden is over deze:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22968

Maar die kost idd wat meer.

@BernardV: er bestaan nogal wat verschillende versie van deze (808
) keychain. Ik heb zelf de type 3 (wordt niet meer gemaakt) en die geeft echt PERFECT beeld. Tegenwoordig koop je vaak type 8, bijna zelfde beeld, minder geluid. Hoe dan ook: het loont de moeite daar even op te letten voor ie hem koopt:

http://www.chucklohr.com/808/

http://www.thefintels.com/aer/protected/timer.htm

Deze timer kan je dan aan het sluitknopje van een willekeurige camera hangen.

@Knifter: die GPS tracker (SKU 51066) is geen tracker maar een bug.

New update (2010/11/18): Supplier gave us the wrong info of this. We confirmed and It is not a GPS tracker. It is a GSM bug with LBS--Location Based Service.

@ BernardV: Ik heb net zo'n camera besteld om onder mijn vliegtuig te hangen (6 dollar geloof ik), maar we willen ook graag foto's hebben omdat alleen video niet erg leuk is. Daarom willen we graag een camera zo instellen dat hij om de minuut ofzo een foto maakt.
@ knifter: De goedkope versie is volgens sommigen erg slecht en voor het geld van de dure versie heb je er ook een uit Nederland.
@ Crocopep: Dat is ook een idee, ik zal het eens voorleggen.

Hoe hoog gaat het ding precies? Zou je het niet mechanisch kunnen oplossen? Klosje garen van 200 meter kost praktisch niets.

Nee, maar eentje van 30 kilometer is lastig aan te komen denk ik. :p

Olap, als je zo'n camera waar je de firmware in kan veranderen kan krijgen, moet je die hebben. Dat met de firmware kan alleen op dat merk cameras. Alle anderen zijn gewoon veel lastiger. Ik heb zelf voor m'n Nikon camera een externe "druk iedere keer op het knopje" schakeling gemaakt. Het kan wel, maar is veel meer gedoe.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ja, dat was ook onze gedachte. We dachten eigenlijk dat het alleen makkelijk kan bij Canon, maar dat weten we niet zeker. Ik dacht dat iemand hier dat wist. Nikon kan in ieder geval van het lijstje af.

EricP

mét CE

Op 1 december 2010 20:07:32 schreef Olap:
Nee, maar eentje van 30 kilometer is lastig aan te komen denk ik. :p

Stevig door knopen :) Maar rew heeft gelijk... Los het met die camera zelf op. Extern is gewoon meer gedoe als je camera het al kan.

Gaan we doen, maar ik vroeg me af of er nog andere merken zijn dan alleen Canon waarvan je de software kunt aanpassen.

Antwoord is: nee. Alleen bij Canon is de software zo ingericht dat je extra programmatjes op je camera kan draaien. (het ding heeft een besturingssysteem).

Als je voor 30km gaat, moet je er voor zorgen dat de boel niet te ver afkoelt. Het is daar behoorlijk koud. De batterij, maar ook alle electronica zal afkoelen. Er zijn weinig componenten die het officieel blijven doen beneden de -40. (hoe dat in de praktijk precies zit weet ik niet).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/