een dezer dagen ga ik daar eens een boek moeten over schrijven....
'Everything nobody ever told you about ...'
een groundplane is een retour weg voor je stroom. de groundplane vormt zelf een complexe impedantie. voor pulsstromen krijg je daar allerhande verschijnselen in. pulsstromen = digitale dinges die staan te schakelen op kadans van een of meerdere klokken.
dus je kan je plane splitten en zo foceren dat digitale retour stroom niet door ene analoge retour pad loopt. 9 een stroom door een weerstand of impedantie wekt ene spanning op. basis wet van ohm
een pulserende stroom wekt ene pulserende spanning op. je grondvlak 'danst' dus op en neer op het ritme van de stroom. geen goed idee om dat in een analoog blok binnen te sturen.
goed.
we hebbe het hier over een versterker. je krijgt met 2 dingen te maken.
1 : retour stroom van de vermogen versterker
2: afscherming
het zelfde princiepe geldt : als die versterke muziek speelt zal er ene gemoduleerde stroom door de massadraad gaan. je grondvlak / retourleiding danst mee op de maat van de muziek.
je wilt vooral niet dat dit aan de ingang terecht komt.. dan gaat dat ding binnen de korstste keren gaan osiclleren ( het pikjt zijn eigen uitgangsignaal op ( vertraagd en al of niet in fase gedraaid ) en dat gaat 'zingen'.
je hebt dus een 'koud punt' nodig. dat koud punt is de poot van de ic ( ideaal zou zijn als je het binnenin het ic kon pakken, en er zijn ic's waar ene aparte ground poot naar buiten komt die alleen mag gebruikt worden voor shielding )
van daar uitvertrekken 2 draden : ene voor de retour stroom. en ene voor de shielding. in de shielding draad loopt GEEN stroom of een heel kleine stroom, maar zeker gene stroom door het versterker ic geproduceerd.
nu gaan we een stapje verder. er moet op ene bpaald moment stroom in het ic gaan ook ( de voedingslijn) omdat ook die ene complexe impedantie vormt is het nodig een dikke condensatorbank bij het ic te plaatsen. condensatoren zijn geen ideale componenten. de capaciteit van die dingen verandert in functie van aangelegde spanning , de stroom in en uit de condensator ( en de frequentie waarmee dit gebeurt ) condensator platen hebben ene 'weerstand ( ESR) en een inductie ( bij elko's zijn die platen opgerold met slchts een contactpunt op 1 plaats...) electronen hebben een looptijd.. dus om van het contactpunt tot aan het uiteinde van die plaat te geraken duurt dat ene tijdje ... je krijgt dus een schijn inductantie ( de ESL )
daarom zet men een grote condensatorwaarde parallel met een kleintje.
dat kleintje reageert op snelle wisselingen en tegen dat dat ding uitgeput is, is de grote elco daar met zijn electronen. ( simpel uitgelegd, er komt meer bij kijken ) dat klein ding moet DICHTER bijhet ic staan dan de dikkerd. om dat ding effect te laten hebben
als je de impedantie curves van een groep condensatoren met verschillende waarde boven elkaar legt kan je ene nieuwe curve tekenen die overal veel lager is dan die van slechts 1 condensator.
(als je meer wil tweten ga je nog een paar maand geduld moeten hebben. het staat uitgelegd op pagina 147 van het groene boek )
enfin. de bedoeling is dus dat we stroom uit die condensaotr halen , in het ic jassen . een deel van die stroom komt naar buiten aan de uitgang. de rest komt aan de grond poot naar buiten en moet terug de condensator in...
nu is het woord 'uitgang' eigenlijk slecht gekozen. de luidspreker staat ( in serie met ene condensator ) tussen grond en de uitgang.
om de luidspreker naar voor te laten bewegen komt er stroom uit de uitgang. die loopt 'door' de condensator ( eigenlijk ook een dikke leugen, de electronen kunnen daar helemaal niet door, tussen de 2 platen zit immers een isolator... wat er gebeurt is dat er ene hoog potentiaal op 1 plaat komt te staan. gelijke ladingen stoten elkaar af dus er worden electronen uit de 2e plaat weggeduwd door het hoge elektrische veld. dat zijn dus ANDERE electronen dan diegene die er in gezet zijn !. er is geen galvanische electrische verbinding tussen 2 platen van een condensator)
de luidspreker in. daar bouwt die stroom een magneetveld op en de conus slaat naar voor.
op het moment de de luidspreker moet terugkeren dan trekt de uitgang van de verterker naar grond. hij gaat op dat moment de condensator ONTLADEN ! er loopt dus stroom naar BINNEN... de uitgang is plots een ingang geworden ! die stroom loopt niet terug de voeding in , maar wordt afgevoerd naar de massapoot van het versterker ic.
je hebt dus ene 2e stroomlus! namelijk van uitgang naar grond .
om nu je verstkere layout te maken.
- er is een lus van + naar dikke condensator naar + poot van ic. die stroom komt aan de massapoot naar buiten en moet terug naar de dikke elco die aande voedingspoot hangt.
die lus moet zo kort mogelijk zijn.
- er is een 2e lus van uitgang naar uitgangselco naar luidspreker naar de grondpoot van de ic. daar loopt stroom als de luisprekeker terug moet keren.
die moet ook zo klein mogelijk zijn.
er is ene 3e lus : je ingangsmuziek signaal keer terug via ene grond aansluiting. je wilt niet dat die aansliting danst op de maat van de muziek. je gaat die koude aansluiting moetne aftakken op een punt met zo laag mogelijke weerstand ( stroom * weerstand is spanning.. 1 ampere op 10 milliohm is 10 millivolt... en 10 millivolt pikt die versterker zo op...)
dus die grondaansluitign voor je binnenkomende signaal moet vla bij de grondpoot van je ic liggen. en door die gronddraad mogen alleen de electronen lopen die terug naar je bron moeten.
nu zijn er nog ene pak andere zaken die een rol spelen. je kan daar veel koper gieten maar je gaat problemen krijgen met strooi capaciteit. vooral rond je signaal ingang moet je daar mee opletten.
je wilt gene koppeling maken voor ac daar.
je wilt ook niet tevele koppelen tussen de - en + signaal ingangen
en eri snog veeeeel meer wat ze je nooit vertellen...