differentiele probe voor hoogspanning

Hallo,

ik vond hier op het forum een schema voor de differentiele probe van pros.

http://www.circuitsonline.net/forum/show_image.html?http%3A//home.scarlet.be/prosje/DiffProbe.png
http://www.circuitsonline.net/forum/show_image.html?http%3A//home.scar…

nu probeer ik het schema wat te ontleden om zoiets na te bouwen.

Na wat opzoek werk kom ik op het volgende uit: IC1 wordt als vanzelfsprekend als verschilversterker gebruikt. R5 parallel met R10 is dan gelijk aan R6 + P1 (mits aftrimmen) en de 2 ingangen zijn ook gelijk. Ik veronderstel dat er 4 serieweerstanden worden gebruikt ipv 1 1MR weerstand omwille van gedissipeerd vermogen en doorslag van de hoge spanning, is dit correct ?

En voor zover ik begrijp moeten ook de parasitaire impedanties van de weerstanden gelijk zijn om geen vervorming te krijgen bij hogere frequenties. Maar waarom wordt er dan extra condensators in de ingangen gezet ? En waarom op deze manier ? Hier tast ik nog wat in het duister... Als er iemand mij dit kan uitleggen of mij op het goede spoor kan zetten dan hoor ik het zeer graag.

Alvast bedankt,
Jan

Heel simplistisch gezegd: de weerstanden vormen een spanningsdeler voor lage frequenties, terwijl de condensatoren een spanningsdeler vormen bij hoge frequenties. Vergelijk het met een frequentie-gecompenseerde ingangsverzwakker/versterker.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Hallo Pros,

ach ja, nu zie ik pas dat de 3 6p8 + 270p eigenlijk ook de 470p in een verhouding 1:200 is..
En wat is dan eigenlijk het doel van deze condensatoren ? Ben ik correct als ik zeg dat ze de parasitaire inductantie van de weerstanden compenseren om zo de bandbreedte van de probe te vergroten ?

Daar komt het op neer, ja.
Als je de probe --zonder frequentiecompensatie-- aan het lichtnet hangt, zal je weinig verschil met de werkelijkheid merken op de scoop. Het lijkt op een sinus, voor zover de netspanning in werkelijkheid nog op een sinus lijkt. Maar zodra je bv. aan een dimmer-schakeling (met steile flanken!) gaat meten, krijg je een vertekend plaatje.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Bedankt, nu kan ik aan de slag :-)
Nog 1 vraag als u mij toestaat. Ik veronderstel dat 6p8 waarde gekozen is in functie van de gebruikte weerstand van 330k (en 270p voor de 9k). Wat is hier dan de relatie tussen ? Of is dit eerder trial and error met de gebruikte componenten. Aangezien ik me kan voorstellen dat deze compensatie dan afhankelijk is van het soort weerstand (draadgewonden - koolstof - smd -etc...)
(ik begin ondertussen te beseffen dat ik dringend eens wat meer met analoge projecten moet gaan experimenteren :-) )

Mvg
Jan

Het product weerstand * condensator is steeds (ongeveer) gelijk: (6.8 * 330) = 2244 en (270 * 9) = 2430.
Waar ik die verhouding dan weer vandaan heb? Waarschijnlijk uit een oud Elektuur-schema...

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Hartelijk bedankt. Daarmee weet ik wat ik wilde weten.

Vriendelijke groeten
Jan

free_electron

Silicon Member

[erm] en dan bouwt iemand dat na met surface mounted weerstanden en dan blijkt dat die condensatoren eigenlijk veel te groot zijn ... [/erm]

bij dit soort geintjes speelt het type weerstand dat gebruikt wordt ene rol.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM