Volgens mij hebben de huidige "pinhole cameras" wel gewoon een lens hoor. Die lens is echter zo klein dat het haast een pinhole lijkt. De kwaliteit van de lens doet er niet zo toe (zonder had het ook gewerkt) -> goedkope lens.
Dit topic is gesloten
Volgens mij hebben de huidige "pinhole cameras" wel gewoon een lens hoor. Die lens is echter zo klein dat het haast een pinhole lijkt. De kwaliteit van de lens doet er niet zo toe (zonder had het ook gewerkt) -> goedkope lens.
Golden Member
Klein herfstvakantieprojectje: Een kookwekker.
ware grote, althans, op mijn monitor.
Displays en buzzertje uit de grabbag van kareltje, behuizing is een doosje van dallas/maxim.
Ter vervanging van een VMK128 kookwekker. Die vellemankit slurpt 3mA in standby!
Dit ding heeft een attiny2313 aan boord, doet 1uA in standby. Tevens zijn de displays alleen aan tijdens het instellen van de tijd, waardoor het verbruik tijdens het timen ook lager is. (Bij velleman blijven er LED's aan, bij de mijne knippert alleen een puntje van het display 200ms elke 2s).
Die knoopcel moet het dus ruim een jaartje uit gaan houden, tegen enkele weken van de vellemankit. Puur naar standby gekeken ben ik 3000x zuiniger. In standby zou de cr2032 knoopcel uitgaande van 200mAh zo'n 22,8 jaar meegaan... De vellemankit zou het er nog geen 3 dagen mee uithouden.
Ah, zo heb ik er ook eentje te showen.
1 week geleden heb ik op school wat maffe display technologie gevonden. Het waren piepkleine 7 segmenten displays met plastic lenzen ervoor. Dat was een van de meest compacte numerieke displays die ik ooit gezien had, dus meteen vragen of ik die mocht hebben. Ik heb er 3 in een bak gevonden, maar 2 andere klasgenoten moesten er natuurlijk ook eentje hebben...
Toen ik gevraagd had of men er nog iets mee deed, bleek dat niet zo te zijn. Dus meteen meegenomen en er een drivertje voor gemaakt. Ik heb besloten er een soort zakhorloge oid van te maken:
Dit is hem dan geworden. De boel wordt gevoed door die supercap ernaast (4.0F @ 5,5V). Op die condensator kan de klok een week lang in de slaapstand blijven staan. Niet omdat de klok in standby die stroom verbruikt..........
(ja, 600nA...)
... maar omdat het ding last heeft van zelfontlading (spanning daalt zo'n 350mV per etmaal). Het display zelf trekt ongeveer 18mA als *alle* segmenten aan zijn.
Achterkant:
Mijn excuses alvast voor die klodder lijm... Dat was alleen voor de testfase.
Zoals je ziet, bediening gebeurt door 1 tactile druktoets. Zowel aan/uit zetten als tijd instellen. Tijd wordt bijgehouden door een DS1337 RTC. Verder zit er een PIC16F690 op (omdat ik die om een of andere reden nog had liggen in SMD). Verder zit er nog een 595 schuifregistertje op voor het aansturen van de 7 segmenten (en de decimale punt) en een ULN2803 drivertje.
Nu rest nog een behuizing, maar ik zoek nog naar inspiratie. Het moet natuurlijk zo klein/dun mogelijk zodat het in de broekzak/aan de gesp kan.
Edit:
Iemand trouwens enig idee hoe deze displays heten? Ze zijn van HP, maar meer staat er niet op... Op school wisten ze het me niet te vertellen, helaas.
Ziet er uit als displays die vroeger (heeeeeel vroeger) in rekenmachines zaten.
Ik heb ze wel eens "bubble-displays" horen noemen.
Hoe dan ook: twee mooie klokjes erbij...
@F_E: waren er ook geen alfanumerieke versies?
[Bericht gewijzigd door pros op donderdag 20 oktober 2011 20:06:43 (21%)
Silicon Member
bubble displays. bestaan in 3 uitvoeringen. :
die van TI die met echte gloeidraadjes werken.
die van HP die een monolithische 7 segment led bevatten.
die met losse leds.
de hp displays zijn uniek omdat het om een monolithisch display gaat.
vroegere displays werden gemaakt door een stukje printplaat met daarop losse led-die's af te bonden.
HP wou dat werkje verminderen en bedacht : waarom met losse die's werken. als we een stukje gallium arsenide zo doperen dat er 8 ledjes staan , en we maken de segment leds meteen rechthoekig dan zijn we er ! ( er waren ook displays die 2 of 3 led die's gebruiken om een rechthoekig segment te maken. (
da's kosten reductie en werk reductie. probleem is dat gallium arsenide kost per vierkante meter... dus werden die dingetjes piepklein gemaakt en werdt er een stom platic lensje voor gezet om het ding groter te laten lijken. dubbele kostwinst en dat plastic hadden ze toch nodig.
Op 20 oktober 2011 17:51:27 schreef Lucky Luke:
Klein herfstvakantieprojectje: Een kookwekker.[afbeelding]
ware grote, althans, op mijn monitor.Displays en buzzertje uit de grabbag van kareltje, behuizing is een doosje van dallas/maxim.
Leuk om die spullen weereens terug te zien in een projectje.
Mooi gemaakt Luke.
@ CrazyInventor
Ik heb hier ook een zooi van die displays liggen (4digits)
Hoewel er een nummer op staat.kan ik hier verder niets over vinden.
Misschien kan jij met deze nummers verder.
Op 20 oktober 2011 19:20:21 schreef hadv:
Ziet er uit als displays die vroeger (heeeeeel vroeger) in rekenmachines zaten.
Yup, dat is wat mijn vader als eerste opmerkte toen ik met dat display thuis kwam. En dat die krengen altijd veel te snel leeg waren.
F_E bedankt voor de mooie achtergrond info. Ik vind het nog steeds interessant om die bonding wires gewoon door de lens te kunnen zien. Nooit gedacht dat het om één massief stukje gallium arsenide ging met verschillende dopering.
En iedereen bedankt voor de info over het display. Eens kijken of ik er specs van kan vinden en of ik ergens nog meer bubble displays kan vinden...
Ik heb ze vroeger ook gezien in polshorloges. Je moest dan wel op een knopje drukken om te weten hoe laat het was - normaliter waren ze uitgeschakeld. Zo'n beetje als jouw aanpak, dus.
Populair zijn die horloges nooit geworden. Als je rondloopt met een polshorloge waarop enkel iets te zien is als je een knop indrukt, maak je weinig "indruk".
Op 20 oktober 2011 20:33:00 schreef pros:. Als je rondloopt met een polshorloge waarop enkel iets te zien is als je een knop indrukt, maak je weinig "indruk".
Dan ligt het er natuurlijk maar net aan WAT je WEL te zien krijgt als je op dat knopje drukt. Maar dat zal in dit geval denk ik niet zo snel heel spannend zijn
(Zat te gniffelen, omdat ik dacht aan losspringende knoopjes en bh bandjes e.d. als je op dat knopje zou drukken )
Silicon Member
die dingen bestaan zelfs in 14 segment en 5x7 matrix uitvoering en hebben dan een vreemde 5 bit decoder tabel. kosten flink wat geld.
de originele multiplexed displays zoals jij ze hebt zijn waarschijnlijk wel al lang obsolete.
Golden Member
Op 20 oktober 2011 18:48:09 schreef TheCrazyInventor:
(ja, 600nA...)
Jij wint de zuinigheidsrace vandaag.
Er moeten er nog twee bij chuckie liggen, ergens tussen de berg chaos voor de CO stand.
Had ik indertijd bij Tandy (RadioSchack voor de Yankies) gekocht.
Nu heb je weer van dat soort horloges, maar dan als hulpmiddel om in het donker de tijd (en datum) te kunnen zien. Bij licht is het een gewoon analoog horloge. Heb er pas een gekocht voor £7,50 incl shipment, cijferhoogte 10 mm bij zo'n Hong Kong web-shop. Erg prettig als je oogjes zo'n miniscuul LCD'tje niet meer kunnen lezen, ondaks verlichting. Inderdaad wel lastig dat je op een knopje moet drukken voor de tijd in het donker.
[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op donderdag 20 oktober 2011 23:09:00 (11%)
Op 20 oktober 2011 19:57:30 schreef Kareltje:
[...]
L
@ CrazyInventor
Ik heb hier ook een zooi van die displays liggen (4digits)
Hoewel er een nummer op staat.kan ik hier verder niets over vinden.Misschien kan jij met deze nummers verder.
Hier heb ik er ook een van, maar hoop er nog een keer een aantal extra te vinden. Datasheet was redelijk te vinden.
Deze zijn uit mijn hoofd alfanummerieke ipv 7 segments
Silicon Member
Op 20 oktober 2011 22:59:52 schreef Tidak Ada:
Tandy (RadioSchack voor de Yankies) gekocht.
ELA ! Radioshack waren de originelen. tandy was een bedrijf wat radio shack opgekocht heeft, pas veel later
Radishack bestaat nog steeds, en ja ze hebben nog steeds onderdeeltjes ! ( aan exorbitante prijzen want elk weerstandje zit apart in een blisterpackje... (
Op 20 oktober 2011 18:48:09 schreef TheCrazyInventor:
Ah, zo heb ik er ook eentje te showen.
maffe display technologie
Hey, die heb ik ook! Ik geloof zelfs dat hij (in een la) nog ergens aan een printje hangt dat DMX verzend. Je ziet hier de waardes van de channels op. Vond het ook een erg grappig ding.
Overleden
M'n eerste digitale polshorloge was van TI en die had ook een dergelijk display.
Een paar maanden geleden heb ik deze versie inelkaar gesoldeerd. Daar hoef je echt je leesbril niet voor op te zetten om hem af te lezen...
Golden Member
Vroeger had je digitale horloges met van die hele kleine rode LED displays. Ik heb een HP counter converter met zo'n displaytje. Volgens mij zaten ze ook in de HP35. Dat vind ik wel gaaf. Die zou ik nog wel eens een willen. Dat ding van sonytech is ook wel leuk maar een beetje groot en ik vind de kast niet zo mooi.
Moderator
Op 20 oktober 2011 21:46:09 schreef free_electron:
die dingen bestaan zelfs in 14 segment en 5x7 matrix uitvoering en hebben dan een vreemde 5 bit decoder tabel.
Tjek :
Voor een paar euro bij dick.
Op 20 oktober 2011 19:57:30 schreef Kareltje:
[...] [afbeelding]Misschien kan jij met deze nummers verder.
Misschien Litronix ??
@Fred:
Er waren er meer, die ze maakten: Texas Instr; Monsanto; HP; Litronix en ik dacht ook Fairchild en ongetwijfels een aantal Japanners.
[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op vrijdag 21 oktober 2011 15:42:30 (21%)
Op 21 oktober 2011 15:07:46 schreef Sine:
[...]Tjek :
Voor een paar euro bij dick.
In welke taal stuur je deze aan? Ik ben eigenlijk opzoek naar een simpele uitleg want ik kom er niet helemaal uit met de datasheet.
Golden Member
Een 10,000.000V spanning referentie in een oven.
http://www.pa4tim.nl/?p=2531 onderaan de pagina meer foto's. Schemas komen nog als ik ook foto's van de andere heb gemaakt (ook 10V maar op basis van een 1N825A. Deze is op basis van de LT1027B 5V referentie en voor een groot deel gebaseerd op dit schema van Blackdog uit dit topic van pros: http://www.circuitsonline.net/forum/view/95488/4
Op 20 oktober 2011 23:33:55 schreef jovak:
[...]Hier heb ik er ook een van, maar hoop er nog een keer een aantal extra te vinden. Datasheet was redelijk te vinden.
Deze zijn uit mijn hoofd alfanummerieke ipv 7 segments
Het zijn 16 segments displays (bedankt Dominic) en stop deze op verzoek in de grabbags.
Een 10,000.000V spanning referentie in een oven.
Zijn er al meetresultaten beschikbaar?
Wat die 33°C betreft: de oven van mijn frequentiestandaard wordt op 40 graden gehouden. Zelfs bij een kwakkelzomer als degene die we achter de rug hebben, bleek dat soms te weinig te zijn. Als een schakeling erg goed geïsoleerd is, en de omgevingstemperatuur komt boven de 30 graden, komt er binnen al snel 10 graden en meer bij.
Maar je kan ook lekker in de bossen gaan fietsen bij warm weer, en al die elektronica-spullen aan hun lot overlaten...
Dit topic is gesloten