ervaringen/tips waar beste betaalbare vervang accu laptop kopen

brains

Golden Member

Beste mensen,
Een goede vriendin (a technisch) vroeg aan mij of het mogelijk was om een laptopaccu te vervangen of dat ze beter een nieuwe laptop kon kopen. Ze gebruikt de laptop maar voor basis taken en voor haar is de laptop snel genoeg alleen de accu is versleten. (Het gaat om een acer 5750 van ongeveer 5 jaar oud) Ik adviseerde haar om gewoon een nieuwe accu te kopen ipv van een nieuwe laptop en zou even voor haar kijken waar en wat de prijs is.
Nu is mijn vraag eigenlijk waar vindt ik het best een betaalbare, fatsoenlijke accu. Ik ben zelf een beetje huiverig voor vervangaccu's van vb ebay maar weet niet of dat terecht is. Ik wil haar geen gevaarlijke/slechte flut batterij geven. Voor mijn eigen oude laptops zou ik het nog wel durfen maar ik wil haar geen flut/gevaarlijke accu geven.
Ik vind via google genoeg winkel die goedkope batterijen verkopen maar ik vraag me af of dat niet dezelfde slechte kwaliteit is als ik rechtstreeks vanuit china bestel. Dan kan ik ze beter daar bestellen.
Zomaar een vb. van google https://www.subtel.be/index.php?cl=details&anid=913015&lang=3&cnid=db6…
Idem voor ebay http://www.ebay.com/itm/6-Cell-Battery-for-Acer-Aspire-5736Z-5750G-725…
Voordeel van in nederland/belgie bestellen is misschien minder kans op flut kwaliteit en garantie. Voordeel rechtstreeks china is nog goedkoper.
Iemand ervaringen/tips voor mij?
Het is jammer dat laptop accu's meestal moeilijk te recellen zijn anders zou ik zeggen, ik koop 4 goede kwaliteit cellen bij nkon en vervang de oude. Dan ben je rond de 15-20 klaar maar weet je wel dat je goede kwaliteit cellen erin hebt.(Er staan hier genoeg topics over en op tweakers ook)

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

ik zit ondertussen al aan mijn 5de accu in mijn laptop. de laatste was zo een chinees geval van 18€.

ik heb er volgende problemen mee gehad:
-in het begin werkte die goed, na een week viel de pc uit na 30min op accu. het blijkt dus dat de accu regelmatig het noorden kwijt is. als ze ontladen worden naar 70% en ze blijft in de laptop zitten, durft de accu soms zeggen dat ze 100% is. de laptop ziet dit en zal de accu niet laden.
probleem is dus dat je na een week een laptop hebt die zegt dat de accu 100% is, maar de accu zelf is al leeg gelopen tot 10%. accu er ff uit en weer inpluggen en ineens heb je wel de correcte status en begint die te laden.

er loopt dus iets fout in de communicatie tussen accu en laptop (de chinees heeft het protocol dus niet echt begrepen en stuurd wat standaard info door).

-de accu slijten heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel snel, maar t is de electronica die gek doet. als ik een analyse doe via de HP tool, krijg ik bv:
cel1: 3.35V
cel2: 3.37V
cel3: 3.36V

eens de cellen 3.0V bereiken schakeld de accu uit, echter als ik met de multimeter meet, zitten die cellen allemaal rond de 3.9V. alweer faalt de electronica om effectief te meten en gaan die gewoon van gegokte waardes uit (volgens mij doen de originele HP's dit ook, 4000mAh in de accu, 3200mAh eruit gelopen accu=30%.
en die gaat totaal niet gaat kijken of de accus effectief 3.5V, 4.0V, 3.0V... hebben, die gaat uit van een berekening.

ik heb dan gefoefeld, ik heb de cellen manueel leeggetrokken naar die 3.35V waardes en dan via de laptop weer opgeladen.
de accu meet dan hoeveel stroom erin gaat tot de cellen op 4.2V zitten (als ze op 3.9V zitten, gaat er maar 800mAh in en dat is dan ook de bruikbare energie waar de accu mee telt, als je daadwerkelijk van 3.3v naar 4.2V kan opladen, gaat er 4000mAh in en is de accu weer gecalibreerd.
ik had weinig vertrouwen in die chinese cellen, en heb ze dan ook vervangen door cellen van een andere laptop die overleden was (laptop dood, accu nog goed).

3dagen later merkte ik wat rook in de woonkamer, was de accu beginnen branden. einde verhaal chinese accu

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
EricP

mét CE

Cellen vervangen kan, maar... is tricky. Ik had hier van de week een Dell accupack liggen. Cellen vervangen (in dit geval door andere cellen uit overleden accupacks, vaak maar 1 of 2 echt rot). En dan moet je de boel dus wel onder spanning houden. Da's fout gegaan (eigen schuld hoor, bleef aan een krokodille snoertje hangen en trok het los). Electronica 'dood'. Waarschijnlijk een controllertje wat spanning nodig heeft om z'n firmware vast te houden, of opzettelijk gewoon niks meer doet zodra het een vermoeden van 'cellen vervangen' heeft. Op zich geen drama, ik had van dat model nog 2 rotte accu's, dus met de volgende is het wel gelukt.

Met imitatie-vervang accu's heb ik uitsluitend slechte ervaringen. Met name omdat die dingen tegenwoordig 'intelligent' moeten zijn en dat protocol niet altijd ff lekker geïmplementeerd is in 'klonen'.

Blijft over... Met de billen bloot en gewoon bij het merk zelf een nieuwe kopen. Of heel veel mazzel hebben dat deze accu niet naar-intelligent is...

Alternatief zou zijn... kijken of je een in NL een toko vindt die zelf 'refurbished'. Daar zou ik dan nog wel enige vertrouwen in hebben.

je kunt die cellen sowiso niet zomaar vervangen. interne celweerstand en restcapaciteit zijn erg belangrijk in geval van een snellader en balancering.

als je 2 van de 8 cellen vervangt, de 6 oude cellen zijn nog 3,8V en de 2 andere cellen zijn 4,1V heb je al een verschil wat niet goed is. de balancering wil dat recht gaan trekken met opladen, soms fikt er dan een halfgeleider uit die de last vormt voor die cel, omdat de boel niet goed recht te trekken is.

als ik dat doe met packs die geen balancering hebben, dan zorg ik dat de oude en nieuwe cellen dezelfde klemspanning hebben. meestal door de originele cellen naar 4,1V te laden met soms 3 aparte voedingen omdat de andere geplaatste cellen dat ook al zijn. anders heb je na een cycli al het probleem dat een deel van de cellen te ver ontladen is.

oude accupacks hebben standaard als deze leeg zijn, dat de cellen onderling heel verschillend meten nog. waar de ene nog 3,2V is hebben andere nog 2,9V klemspanning. dat is het verschil in restcapaciteit of de interne weerstand icm hoge belasting. laad je ze echter weer op dan zie je tijdens laden rond de 3,8V dat de cellen toch weer gelijk meten. dat verschil tussen de cellen als het pack eenmaal leeg is, dat is wat de slechtste cellen nekt uiteindelijk, ze hebben een steeds lagere klemspanning. een goed pack wat leeg is heeft cellen die nog geen 50mv onderling schelen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 15 december 2016 00:23:00 schreef brains:
Idem voor ebay http://www.ebay.com/itm/6-Cell-Battery-for-Acer-Aspire-5736Z-5750G-725…
Voordeel van in nederland/belgie bestellen is misschien minder kans op flut kwaliteit en garantie. Voordeel rechtstreeks china is nog goedkoper.

Je moet je realiseren dat officieel die china prijs excl btw is. Officieel moet je de BTW nog betalen. En ALS je de BTW moet betalen worden er 13 euro aan KOSTEN berekend om dat te regelen.

Dus officieel is die ebay accu niet goedkoper (als je netjes de BTW betaalt). Onofficieel kan je hopen dat je de BTW niet hoeft te betalen. Maar als je wel moet betalen zijn de kosten fors en het verschil drie keer teniet gedaan.

Ik vind het verschil (zonder de BTW redenering hierboven) al klein genoeg om gewoon voor een europese leverancier te gaan. Als er een garantie-issue is, dan kan je ze er op aanspreken en hebben ze zich aan de europese wetgeving te houden.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

cellen zomaar vervangen lukt niet.

HP is daar specialist is aangezien ze stromen tellen.

bv originele accu 4800mAh. accu is al paar jaartjes oud en kan nog 3500mAh leveren.
die electronica houd dat bij. die weet dat er na 3500mAh uit te trekken, de diepontlaadelectronica zal ingrijpen en de cellen afkoppelen.
en dan zit HP gewoon te tellen. op 1750mAh is de accu nog 50% enzo.
bij het opladen idem.
een accu op 50%, daar is 1750mAh uit gegaan, daar zal 1750mAh weer inlopen en dan stopt het laden.

HP electronica trekt zich NIKS aan van de accuspanning. die telt capaciteit die erin en eruit vloeit.
zegt die electronica: "alle energie is eruit, het is afgelopen", dan maakt het niet uit of je cellen nog op 3.8V hangen, de accu stopt ermee.

als je dus een oude accu hebt die nog maar 500mAh kan vasthouden, en je vervangt de cellen erin door nieuwe die 4500mAh aankunnen, dan zal de laptop na 500mAh uithalen gewoon uitschakelen (HP zegt namelijk dat de accu's leeg zijn dan), en bij opladen ga je er niet meer dan 500mAh in krijgen.
nutteloos dus om daar nieuwe cellen in te steken, de electronica weigerd ermee te werken.

als je eenmaal een cel afkoppeld, zit de electronica die celspanning naar 0V duiken en zal het accupacket zichzelf dood verklaren. en die is niet meer tot leven te wekken. die TE DIEP-ontlaadbeveiliging werkt maar 1keer en schrijft dan onmiddelijk het pack af. dus als je cellen gaat vervangen en er schiet een klemmetjes los, is het afgelopen met de electronica.

ik dacht destijds ook slimmer te zijn en had een hoop cellen parallel aan de originele gesoldeerd, met de hoop dat mijn laptop dan dubbel zolang ging meegaan. buiten HP gerekend want na de gekende levensduur van de accu zelf, schakelde de boel weer uit

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

er waren laptops waar je in de bios of in het OS de accu opnieuw kon calibreren. als je de cellen vervangt in een pack met een meting per cel, is het vaak nodig om de cel te vervangen terwijl er een externe voeding aangesloten staat op die cel. met die truc is het me ook al vaker gelukt, echter als een pack al dood is werkt dat vaak ook niet meer, alleen als het pack nog iets van leven vertoont.

overigens kan hp de accu stromen meten voor het hele pack, zet je dan parallel aan de meetweerstand op dat printje een andere weerstand die de weerstand waarde halveert, dan heb je van de 500ma die over was ineens ook weer 1000ma beschikbaar. vermits het werkt, want de manier van meten kan ook anders gedaan worden. bijv via de accucontroller op het moederbord zelf..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Hugo Welther

Moderator

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)

Mijn ervaring met 123accu is toch iets minder; de eerste vervangende accu voor mijn telefoon was zo dood als een pier (0.4V in een 3.6V LiPo), de tweede haalde iets minder dan 50% van de beloofde capaciteit.

Positief puntje was wel dat ze na de melding van de eerste defecte accu direct een nieuwe opstuurde die ik de volgende dag al had, waarna ik de defecte moest terugsturen. Na de tweede accu hebben ze aangeboden deze terug te nemen met restitutie van het aankoopbedrag (ik heb de accu alsnog gehouden), en waren ze erg benieuwd naar de meetopstelling waarmee ik de capaciteit bepaald had.

Ik heb dus het idee dat je precies dezelfde accu's krijgt als op Aliexpress / eBay. De service en klantvriendelijkheid was wel prima in orde.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
brains

Golden Member

Bedankt voor al jullie adviezen.
Ik had al veel gelezen over laptopaccu's, de technieken e.d. hier op het forum en op tweakers een blog. Interessant leesvoer. Helaas doen natuurlijk de fabrikanten hard mee aan de plannend obselence en vergroten van de e-waste afvalberg met al deze "trucjes"
Ik wil me zelf nog een keer verder verdiepen in de materie, ook li-ioncellen hergebruiken uit o.a. laptopaccu's voo vb eenvoudige powerbank, verlichting e.d.
Conclusie is dus om op zoek te gaan naar een vervanger/cloon in nederland/belgie (vriendin woont in belgie)
De vraag is natuurlijk welke. Dus ervaringen zoals die van Hugo welther zijn van harte welkom. Ik vraag me echter wel af hoe "nauwkeurig" de mha aanduidingen van die vervanger/clonen zijn. Moet ik ze lezen als chinese mha ;-)

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.
evdweele

Overleden

Even een zijsprongetje.
Hoe vaak wordt die laptop op een locatie gebruikt waar geen netspanning voorhanden is?

Van mijn oude laptop is de accu al jaren geleden overleden, maar ik gebruik het ding toch alleen binnenshuis, dus dat er geen werkende accu meer in zit is geen enkel probleem.

Naar aanleiding van dit topic zocht ik naar de prijs van een nieuwe accu. ALS deze nog leverbaar zou zijn zou de accu 99 euro moeten kosten. In geen 99 jaar zal ik dat geld er voor over hebben!

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
brains

Golden Member

Begrijpelijk zijsprongetje maar ze gebruikt hem wel degelijk op accu. Ik had er ook aan gedacht. Ik weet niet waar jij de prijs van 99 euro vindt maar dat is ook veel te hoog voor een accu. Zo ie zo zou ik geen officiële merkaccu van in mijn geval acer kopen. je weet niet of die al lang in stock ligt bij een oude laptop en dan is die accu toch al "om zeep" Met een cloon/vervanger heb je daar minder kans op. En 99 euro heeft ze er ook zeker niet voor over.
Een nieuwe laptop kopen zou dan een beter optie zijn maar helaas is dat nu precies een van de grootste reden waarom we in de wereld opgescheept zitten met een gigantische berg e-waste, uitputting van de aarde en grondstoffen, uitbuiting op sociaal vlak etc. Constant maar nieuwe producten kopen i.p.v de oude repareren, verder mee werken, hergebruiken i.p.v. afdanken. Ja, ik weet wel dat het absoluut niet zo zwart wit is zoals ik het nu zeg en dat we heel vaak niet anders kunnen omdat we gewoon niet kunnen repareren omdat de fabrikanten tegen werken. En omdat het meestal economisch niet verantwoord is. Maar dit alles is iets wat niet in mijn levensvisie past en probeer zoveel mogelijk te vermijden indien mogelijk. Maar ik moet oppassen dat ik niet offtopic raak want ik ben in de "mood" om de discussie aan te "zwengelen" ;-) (Ik kom ook net ook van een stevig "discussie" avond die gerelateerd is aan het onderwerp af)

[Bericht gewijzigd door brains op 15 december 2016 23:58:51 (16%)]

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

ik ben van hetzelfde idee. mijn laptop zit nu tegen de 9jaar aan, misschien 10 en doet het nog perfect.
het scherm is al 2x vervangen ( de laatste keer begon het roze beeld te geven door versleten backlights), keyboard heeft de helft van zijn letters niet meer (vervaagt, niet dat ik de knopjes kwijt ben).
ik ben destijds op een website eens een artikel tegen gekomen van een kerel die zijn HP laptop gehacked had en al die communicatie tussen accu en laptop had gevonden. die maakte dan met een pic/arduino een controllertje die met de PC communiceerde en zijn accu zelf was gewoon een blok lood accu. laptop werkte er perfect op en hij kon via zijn microcontroller ook aan de laptop zeggen dat er moest geladen worden.

ik hoop dat er ooit eens een standaard komt op die accu's, of dat er printen uitkomen die resetbaar/instelbaar zijn.
op mijn laptop gaat de accu geen 2jaar mee, is typisch aan die serie. een tesla heeft dezelfde cellen en die garanderen dat de accu na 8jaar nog 75% van de capaciteit heeft. het kan dus wel.

had er bijna eentje gekocht op die 123accu, maar na sparky zijn reply denkt ik toch weer ff na (accu kost 39€ voor de gewone of 75€ voor de extra grote accu voor mijn model)

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
maartenbakker

Special Member

Met 123inkt heb ik opzich prima ervaringen, ze doen dus wel aan kwaliteitscontrole op enige manier. Als die accu daar voordelig is (niet de allergoedkoopste op de markt maar gewoon bij het onderste kwart ofzo) dan zou ik de gok wel wagen.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik lees dit topic ook met veel interesse, aangezien ik zelf 2 laptops heb die het nog prima doen, maar waarvan de accu's stuk zijn (waarvan 1 al na 2 jaar terwijl ik zelden op de accu heb gewerkt), en de laptop van mijn moeder heeft ook een accu die vervangen moet worden.

Mijn ervaring met 123accu is natuurlijk maar 1 datapunt, maar ik zou eigenlijk niet weten waar zij de accu's voor oudere laptops vandaan kunnen halen, behalve oude voorraad van de fabrikant (en die hebben dus al lang op de plank gelegen), of uit China, van dezelfde kwaliteit als de eBay/Aliexpress accu's (inclusief spelfouten op de labels).

De laatste optie lijkt me dus om goed cellen in een bestaande accu te zetten, maar dat is niet bepaald eenvoudig, en bij sommige merken onmogelijk gemaakt.

Het grote voordeel van een Nederlandse winkel als 123accu is natuurlijk dat je gewoon garantie kunt claimen als het niet goed is, en dat hebben ze in mijn geval ook bijzonder snel en netjes afgehandeld.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
maartenbakker

Special Member

Ik bestel zelf de vervangende accu's meestal bij de bruingoedonderdelengroothandel (Aswo). Meestal ook wel goed, maar soms een gokje omdat je uit meerdere passende types kunt kiezen (welke is de beste, welke ligt het kortst). Ook daar kun je garantie claimen als het nodig is.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 16 december 2016 18:14:34 (10%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."