Voor & nadelen halfgeleiders

Hey,

Voor school moest ik de werking, het symbool, de opbouw en de voor & nadelen van de diode, transistor, thyristor en de triac opzoeken.
Ik heb alles na lang zoeken gevonden op de voor & nadelen na dan, kent iemand van deze componenten de voor & nadelen of een handige link waar ik deze kan vinden?
Ik heb al op verschillende website's gekeken maar zonder resultaat.

Met vriendelijke groet, D. Baelus
evdweele

Overleden

Een vreemde vraag. Als je de voor- en nadelen van iets wilt benoemen vergelijk je twee verschillende zaken <Edit:> die eenzelfde functie hebben met elkaar. Dat is hier niet aan de orde.
Je kan de voor- en nadelen van de auto tegenover de voor- en nadelen van het openbaar vervoer zetten, maar niet alleen de voor- en nadelen van een auto. Dan zou het iets worden als:
- geen auto > kost geen geld, neemt geen ruimte in, vervuilt niet.
- wel een auto > kost veel geld, neemt ruimte in en vervuilt.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Arco

Special Member

Je moet inderdaad wel een vergelijking met 'iets' hebben. Anders is de vraag zinloos. (net zoiets als 'noem de voor en nadelen van een boom'... ;) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
JoWi

Special Member

Nadeel van al die halfgeleiders is dat er van die dunne gloeidraadjes in zitten. Ik had een BLY89 altijd eerder stuk dan een QQE 06/40 :)

Ignorance is bliss
Bert_Camper

Golden Member

Misschien wordt er een onderlinge vergelijking gevraagd tussen diode, transistor, thyristor en triac?

Groeten, Bert

evdweele

Overleden

@JoWi:
Dat was ongeveer de eerste les over transistors die ik op school kreeg (1964).
De leraar haalde een OC3 of iets dergelijks uit zijn vestzak, hield hem omhoog en zei: "Kijk jongens, dit is een transistor. Ze zijn heel erg duur en heel snel kapot. Denk maar dat het een triode is zonder gloeidraad". En de OC3 verdween weer in de zak van zijn vest.
Transistoren waren toen geen onderdeel van het examen NERG, uitsluitend elektronenbuizen.

@Bert_Camper:
Dat lijkt me weinig zinvol. Je vergelijkt een stofzuiger ook niet met een wasmachine en een vaatwasser.
Alle drie de apparaten zijn bedoeld om schoon te maken, maar wel voor heel andere zaken.
Een stofzuiger zou je kunnen vergelijken met een stoffer en blik, een wasmachine met een tobbe met een wasbord en een boender en een vaatwasser met een dienstmeisje (of je echtgeno(o)t(e)).
Maar het zijn geheel verschillende functies. Net als de genoemde halfgeleiders.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Lambiek

Special Member

Op 14 maart 2017 16:26:14 schreef DBaelus:
Voor school moest ik de werking, het symbool, de opbouw en de voor & nadelen van de diode, transistor, thyristor en de triac opzoeken.

Een kleine hint. Denk in de trend van het aansturen van bijv. een transistor en een thyristor. Wat doet een thyristor in een gelijkstroom circuit en wat doet een transistor in een gelijkstroom circuit, en wat is het voor of nadeel ten opzichte van die twee.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Anoniem

In de eerste helft van de twintigste eeuw was elektronica praktisch uitsluitend gebaseerd op vacuumbuizentechniek. Na 1950 deden de halfgeleiders hun intrede. In den beginne was de transistor nog op vele domeinen zwakker, maar naarmate de tijd vorderde verdrong ze nagenoeg volledig de buizen. Een uitzondering is de magnetron. Deze buis wordt nog steeds in ovens en radar gebruikt als krachtige microgolfbron en kan nog niet door halfgeleiders vervangen worden.

De voordelen van halfgeleiders zijn veel kleinere afmetingen, kunnen werken met kleinere spanningen, verbruik ligt een stuk lager doordat ze niet moeten verhit worden en door de integratiektechnieken kunnen uiterst complexe schakelingen opgebouwd worden op enkele vierkante millimeter. Een doorsneeprocessor bevat honderdduizenden transistoren en diodes. Zonder halfgeleiders waren veel toepassingen die wij vandaag als doodnormaal beschouwen onmogelijk geweest.
Aanvankelijk waren halfgeleiders beperkt in vermogen, spanning en frequentie. Deze nadelen zijn mettertijd volledig verholpen.
De laatste vacuumbuis die massaal in gebruik was op de magnetron na, was de tv beeldbuis.
Ondertussen is die via enkele tussenstappen volledig verdrongen door de LEDschermen. LEDs zijn ook halfgeleiders. Zij het gemaakt van andere materialen dan transistoren.

[Bericht gewijzigd door Anoniem op dinsdag 14 maart 2017 17:56:44 (11%)

RAAF12

Golden Member

Andere nadelen van buizen, het beperkte aantal branduren van de gloeidraad, de breekbaarheid van het glas, microfonie, ruis, stroomverbruik en de warmte productie.

High met Henk

Special Member

Helaas gaat ruis bij buizen niet altijd op.
In ingangstrappen van zenders of juist de eindtrappen zitten / hebben nog heel lang buizen gezeten omdat transistoren teveel ruisen bij hoge gain of hoop vermogen. Weet even niet meer welke, maar ik heb een collega die helemaal gek is van hf voodoo

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???
Shiptronic

Overleden

Elek voordeel hep se nadeel ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Een transistor kun je niet vergelijken met een thyristor of diac evenals een diode niet is te vergelijken met een vacuumdiode.
Iedere halfgeleider is uniek en speciaal daarvoor ontworpen in zijn specifieke toepassing.
Daarom kun je ook niet zeggen wat de voor of nadelen zijn van die halfgeleider, omdat iedere halfgeleider uniek is in zijn specifieke toepassing.

Telefunken Sender Systeme Berlin
Anoniem

Op 14 maart 2017 19:47:47 schreef Martin V:
Een transistor kun je niet vergelijken met een thyristor of diac

Tot zover heb je volkomen gelijk. Je kunt geen elementen met een andere functie vergelijken

evenals een diode niet is te vergelijken met een vacuumdiode.

Verschillende technologieen kun je natuurlijk wél vergelijken. Er zijn duidelijke overeenkomsten en verschillen tussen buis en de vervangende halfgeleider.

Misschien is het ook nuttig om te vermelden dat de halfgeleidertechnologie begonnen is met het basismateriaal Germanium. Twintig jaar later werd het verdrongen door het materiaal Silicium. Dit was veel moeilijker zuiver genoeg te krijgen en te produceren, maar heeft spectaculair betere eigenschappen. De lekstromen zijn beduidend lager, de maximale werktemperatuur een stuk hoger, waardoor vermogencomponenten meer vermogen aankunnen, de spreiding tussen de eigenschappen van de componenten zijn ook een stuk lager. Er is meer versterking mogelijk.
Nadeel was in den beginne een lagere maximale werkfrequentie. Maar dat is ook bijgestuurd geworden.
Het belangrijkste voordeel van silicium is dat door de manier waarop de halfgeleiders geconstrueerd worden een veel grotere mogelijkheid is tot complexe schakelingen.
De zogenaamde monolithische geintegreerde schakelingen.
Met Germanium als grondstof was dat niet mogelijk.
Er zijn wel bescheiden pogingen gedaan, maar de componentendichtheid zoals bij moderne chips zou nooit mogelijk geweest zijn.

fred101

Golden Member

We zitten hier even met een generatiekloof.
Als het tov iets is dan zou ik denken tov wat moderners dan een buis...
;-)
maar beetje vage vraag.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Frederick E. Terman

Honourable Member

Misschien moeten we de vraag opvatten zoals hij gesteld is.
Dan maak je gewoon vier kolommen, een voor elk ding.
Per regel noem je dan een taak, bijvoorbeeld 'microfoonversterking' of 'verlichtingsregeling', en geef je met plusjes en minnetjes of met cijfers de geschiktheid aan.
Hoe meer toepassingen je kunt bedenken, hoe langer de lijst.

Ik vind het wel vreemd dat juist van de diode niet wordt gespecificeerd wat voor een diode het is. De andere drie zijn alle halfgeleiders, maar bij de diode is dat blijkbaar vrij te kiezen. Neem voor de grap dus eens een AZ1, of een elektrolytische gelijkrichter. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
evdweele

Overleden

Dan lijkt het op het standaard voorbeeld dat bij cursussen wordt gegeven als er moet worden gebrainstormd:
Wat kan je doen met een baksteen? Dan komen er voorbeelden als
- een huis bouwen
- een weg plaveien
- ruiten ingooien
- iemand de hersens inslaan
enzovoort.

Óf er ontbreekt een stuk van de vraag die de TS hier stelt, óf de leraar heeft zelf geen idee dat het componenten zijn met elk hun eigen toepassingen.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.