Capacitief is wat je kent van de smartphone's en tablets. Aanraken is genoeg, geen druk nodig. Resistief heeft wel wat druk nodig en kan je ook in tegenstelling tot capacitief met bijv. handschoenen bedienen.
Special Member
Capacitief is wat je kent van de smartphone's en tablets. Aanraken is genoeg, geen druk nodig. Resistief heeft wel wat druk nodig en kan je ook in tegenstelling tot capacitief met bijv. handschoenen bedienen.
Ooit eens een filmpje gemaakt om te beginnen met STM32cube:
https://www.youtube.com/watch?v=kabd__AnvJw
Wellicht heb je er wat aan.
Golden Member
filmpje bekeken en inderdaad leerzaam, bedankt.
ik wil mijn project updaten naar een wat modernere controller en vooral HMI door middel van een grafisch display. ik heb daarvoor een nextion aangschaft:
https://www.tinytronics.nl/shop/en/displays/embedded/nextion/nextion-e…
voordeel lijkt mij dat een groot gedeelte van de software benodigd voor het display in de display zelf zit.
voor de controller ga ik een STM32 gebruiken, weet nog niet welke, maar ik heb een nucleo bord aangeschaft om te testen:
nucleo-64 STM32F411.
graag zou ik willen weten of er een libary bestaat om stappenmotoren aan te sturen ? en dan alleen de enable, dir, en pulse signalen (ik maak gebruik van een DM556T driver)
nu zie ik dat je met de STM32cubeIDE in c kan programmeren, maar ook b.v. met een arduino IDE. betekent dat dan dat ik ook gebruik kan maken van de arduino libarys ? misschien zit daar dan een geschikte libary bij ?.
tnx.
Ik heb zelf nooit de STM32 geprogrammeerd in Arduino, maar wel bv. een NRF52 (ook ARM Cortex), nog niet heel complex, maar wel van plan.
Ik heb even snel voor je gekeken.
In preference heb ik deze link ingevuld voor 'Additional Boards Managers URLs'
https://github.com/stm32duino/BoardManagerFiles/raw/master/package_stm…
Gevonden in:
https://github.com/stm32duino/wiki/wiki/Getting-Started
Bij tools->Board->Board manager
Kun je dan zoeken op stm32, deze heb ik geïnstalleerd, het voordeel is dat er ook veel voorbeelden mee worden geïnstalleerd en hier staan.
Als je je board dan op een STM32 board zet kun je ook de voorbeelden bekijken.
Zo te zien is er sowieso een algemeen voorbeeld voor stepper motors.
De "Nextion" displays kun je op 2 verschillende manieren gebruiken.
De bedoeling is dat je er text stringen enzo naar toe stuurt met opdrachten om die op het scherm te zetten, of om een bitmap van een uSD kaart te lezen en die op het scherm te zetten.
Maar er zit ook een STM32 achterop, en die zijn herprogrammeerbaar, dus een paar draadjes aan solderen voor een programmer (of er is al een connector hiervoor) en klaar. (Of eigenlijk, dan begint het avontuur).
Ik heb zelf een LCD van "BigTreeTECH" gekocht om iets vergelijkbaars te doen. (Originele toepassing is als uitbreiding voor een 3D printer). Mijn display heeft een STM32F103VCT6 achterop met veel pootjes waarvan de juiste ook al aan het LCD zijn gesoldeerd door iemand anders dus dat hoef ik zelf niet meer te doen.
BigTreeTECH is ook vrij vriendelijk m.b.t. Open Source spul. De firmware staat op Github. Daarvan kun je dus de LCD driver code hergebruiken en je hebt een voorbeeld programma voor gebruik.
Ook ben ik gecharmeerd van de vele varianten van goedkope PLC bordjes op Aliexpress. Allemaal (denk ik) een STM32, en daarbij stevige I/O (Optocouplers TO220 transistoren of relais, verschillende connector uitvoeringen, kale print of DIN-rails bevestiging of andere behuizing), een SMPS (met common mode filter) om 3.3V te maken van 24V en ook nog een RS485 chip (De mijne heeft een oude SN75176 zonder extra beveiliging, en dat is wel jammer)
Golden Member
ik denk dat hier de meerwaarde van de nextion is dat het hele grafische al in het display zelf wordt geregeld hier. De designer is niet altijd even logisch, maar je kan er toch snel een aardig user interfaceje mee maken.
wat betreft het tpoic onderwerp. Ik zocht deze week ook een stm32 voor een nieuw projectje, maar het is vandaag de dag meer de vraag, welke stm is er uberhaubt verkrijgbaar?
Op 16 september 2021 07:31:26 schreef Stijnos:
welke stm is er uberhaubt verkrijgbaar?
Grofweg, geen. Ik zocht vorige week ook, en kwam tot de conclusie dat er geen enkele STM32 nog verkrijgbaar is.
Uiteindelijke heb ik een ATSAMC21 in TQFP32 genomen. Ook hopeloos verkrijgbaar, maar er zijn veel min-of-min compatible devices in die range, dus wellicht dat er altijd wel een variant bij Microchip verkrijgbaar is. Fingers crossed.
Voor STM32 kan je vaak ook een hele serie exemplaren op 1 footprint kwijt. (let op G0xxF en F0xxF zijn NIET compatible. been there, done that).
Maar als er 1 van een "compatible serie" op raakt, dan wijken de gebruikers van dat ding uit naar de overige zeg-negen andere chips in de serie. En dat escaleert totdat er ook mensen zijn die "bijna compatible serie" kunnen gebruiken etc etc.
En vervolgens krijg je mensen zoals Blurp die zo "makkelijk" zijn dat ze zelfs van STM32 naar ATSAM kunnen overstappen. Zo verspreid zo'n tekort zich dus in de korste keren over de hele industrie.
Golden Member
nucleo bordjes en dergelijke lijken nog wel verkrijgbaar, in geval van nood zou je daar de STM nog vanaf kunnen solderen.
Golden Member
Op 13 september 2021 18:27:04 schreef Gatze:
In preference heb ik deze link ingevuld voor 'Additional Boards Managers URLs'
https://github.com/stm32duino/BoardManagerFiles/raw/master/package_stm…
Gevonden in:
https://github.com/stm32duino/wiki/wiki/Getting-Started
wat bedoel je met "preference" precies ? tnx.
Het "preferences" ding (bijna onderaan) in het "file" (meest linker) menu.
Golden Member
bij die voorbeelden uit die arduino IDE word een stepper.h file geïnclud.
zonder die file weet je eigenlijk nog niet wat er gebeurd.
als ik die file wel zou hebben, zou ik die dan kunnen implementeren in een C code zonder dat arduino gebeuren ?
het liefst programeer ik die STM32 gewoon in C.
Zo'n stepper.h is gewoon een file ergens in je arduino installatie. Ik heb al diverse malen een arduino driver naar c-op-stm overgezet. Je hoort mij niet zeggen dat dat niet kan.
Het "waar vind ik het "additional boards" ding in de arduino IDE kan ik in 20 seconden uitleggen. Hoe port ik een arduino driver naar STM32-zonder-arduino is een cursus van 2 weken. Als je me betaalt wil ik die wel geven.
Special Member
De .c en .h file van de arduino driver toevoegen aan je C project. En dan de arduino specifieke dingen omkatten naar C dingen. Bijvoorbeeld digitalWrite() omzetten naar het invullen van een bitje in het juiste register. Of zelf een implementatie maken van digitalWrite(). Of die pik je ook van de arduino omgeving. Of je schrijft C in de arduino omgeving zonder in je eigen code arduino-specifieke dingen te gebruiken.
@PE9SMS: Het is lastiger: arduino drivers zijn meestal in C++ .
Ik heb in mijn C-voor-STM32-code altijd een "handig met bitjes en poortjes" header waar ook "digitalWrite" inzit. Dus die hoef ik normaliter al niet meer om te schrijven....
Golden Member
het is dus niet zo simpel als gehoopt (2 weekse curus) . maar zou er ook zo'n libary bestaan in gewoon C ?, want dat is wat ik uitendelijk wil hebben.
even nog voor alle duidelijkheid, ik gebruik een driver DM556T, ik heb dus vsnuit de STM32 alleen maar een: pulse, direction en enable nodig.
[Bericht gewijzigd door trix op maandag 20 september 2021 19:34:18 (32%)
Ik heb een tijd terug zitten googlen naar stepper-drivers (en-dir-pulse) voor op m'n STM32. Ik heb een artikel gevonden van TUE waar "in theorie" wordt uitgelegd hoe je eea moet uitrekenen, maar geen praktijk-implementatie-in-C. Laat staan voor STM32. Ik heb het uiteindelijk zelf geschreven. Heeft nog behoorlijk wat tijd gekost.
De arduino-implementatie deed een aantal dingen "niet zoals ik wil" dus die viel voor mij af.
Golden Member
zal je net zien........voor van alles en nog wat is er wel een libary te vinden,....heb ik een keer iets nodig,...zit die er net niet bij