notch filters..

Dit valt eigenlijk onder 'mislukte projecten', maar wel een leerzame: denk je in een half uurtje even 't notchfilter van http://members.aol.com/sbench102/TubeMisc/notch.gif inelkaar te kunnen flanzen, ontdek je dat dat niet werkt met de spullen die je hebt liggen. Een beetje googlen ( http://www.national.com/ms/LB/LB-5.pdf ) leert je dat 'notch depth depends on component match, therefore 0.1% resistors and 1% capacitors are suggested to minimize the trimming needed for a 60 dB notch'.

*grmbl*.

Moet toch wel redelijk te doen zijn... Kun je die condensatoren/weerstanden niet een beetje matchen?

carpe cerevisi
Henry S.

Moderator

Zie ook http://sound.westhost.com/project52.htm
En idd componenten matchen met een multimeter.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Op 12 november 2006 17:10:28 schreef LaStei:
Moet toch wel redelijk te doen zijn...

Dacht ik ook. Valt ietsje tegen.

KT88

Overleden

En dan nog.......

Dit soort toleranties eist dat je de onderdelen met fluwelen handjes aanpakt, ze soldeert zoals je een OC13 zou doen (met tangetje op pootjes tegen warmteopname), en temperatuur en luchtvochtigheid stabiel houden, anders lopen ze weg en komen niet meer terug.

Ik heb ooit een filter gehad waarin E96 nodig was, en door een stagiare laten opbouwen ("bakken" is een betere omschrijving).
Achteraf had ik het net zo goed met E6 afgekund, door het stoken met de bout waren de weerstandjes zo verlopen dat het filter onbruikbaar was.

Moraal: ontwerp niet te kritisch, en als het om het resultaat gaat, prop het maar in een DSP en doe het digitaal.

" Ratings are for transistors.....tubes have guidelines" - www.audioconsultancy.nl -

Of zorg voor voldoende en zinnige trimpunten..

Elex heeft een soortgelijke notch met trimmers op de C's en weerstanden beschreven, ik geloof best dat zo een schakeling goed afgeregelt voldoende stabiel is om < 70 dB te kunnen meten.

Vergeet bij het gebruik overigens niet dat de sinusgenerator goed genoeg moet zijn qua vervorming, met de meeste functiegenerators zul je niet ver komen.
Elex beschreef een maand later een bijbehorende spot-sinusgenerator.

Op 12 november 2006 19:35:26 schreef Aart:

Vergeet bij het gebruik overigens niet dat de sinusgenerator goed genoeg moet zijn qua vervorming, met de meeste functiegenerators zul je niet ver komen.
Elex beschreef een maand later een bijbehorende spot-sinusgenerator.

Klopt. De HP die ik hier heb staan claimt '<1% THD tot 5MHz'. Dat gaat dus een aardig bouwprojectje worden. RMAA en een 'hendig sjiek' geluidskaartje is waarschijnlijk een veel snellere oplossing.