Nieuws

5000ste member meldt zich aan

Geplaatst op maandag 12 april 2004 Vanavond heeft de 5000ste gebruiker zich aangemeld. mrtn Welkom op het forum!

Reacties (3) »

Elektuur verrast met restyling

Geplaatst op zondag 11 april 2004

Elektuur april 2004Elektuur heeft een aantal dagen geleden het nieuwe aprilnummer uitgegeven. Dat is op zich niet echt bijzonder, ware het niet dat de Elektuur vanaf dit nummer in een nieuw jasje gestoken is. Het blad is totaal gerestyled. Veranderd zijn onder andere het logo, de cover, en het tijdschrift is overzichtelijker en breder van inhoud geworden. Elektuur is hiermee meegegaan in de tijd van de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van electronica en informatica.

Vanzelfsprekend zijn vertrouwde elementen uit de Elektuur zoals de lezersbrieven, bouwbeschrijvingen en electronicanieuws behouden.

In dit aprilnummer komen onder andere een high-end voorversterker, de werking van een optische muis en een 4 meter ontvanger aan bod. Verder is er nog aandacht voor een nieuwe snellere manier van gegevensoverdracht, en wordt een schakeling gegeven om een CD-ROM-drive op commando te laten spelen.

Het motto van de vernieuwde Elektuur is: electronica die verrast. De Elektuur is in de tijdschriftenwinkel te koop voor € 6,65.

Tevens kun je hier in de poll zien wat de mede CO'ers van de vernieuwing vinden.

Reacties (1) »

<< HOBBY electronica beurs >>

Geplaatst op maandag 16 februari 2004 Bij voldoende animo wil "High met henk" een HOBBY electronica beurs opzetten. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen de beurs kunnen bezoeken dus moet een geschikte locatie worden gekozen.

Wil je meer informatie hierover of wil je je stem laten horen hierover, volg dan de link hieronder.
En vergeet je niet aan te melden indien je interesse hebt!

Klik hier om meteen naar het topic in het forum te gaan -> Hobby electonica beurs

Klik hier om meteen naar de site van de HEB 2004 te gaan -> Hobby electonica beurs 2004

Reacties (1) »

3 maal fellere LED's van SDK

Geplaatst op maandag 29 december 2003

Via Electronicstalk komen we te weten dat het Japanse bedrijf Showa Denko K.K. (SDK) aluminum indium gallium phosphide (AlInGaP) LED's heeft ontwikkeld die tot 3 maal zo fel zijn als de huidige LED's. SDK verwacht dat de LED's voorzien in de groeiende vraag naar LED's voor inzet in onder andere verkeerslichten, mobiele telefoons, en de automobielndustrie.

De LED's gebruiken de door SDK ontwikkelde 'flip chip'-technologie met een transparant substraat en speciale elektrodes. SDK wil de LED's commercieel gaan produceren en verwacht in 2005 voor 22 miljoen Euro aan AlInGaP LED's verkocht te hebben.

AlInGaP LED's worden de laatste jaren steeds meer gebruikt. Door een steeds bredere toepassing van felle LED's wordt verwacht dat de vraag naar AlInGaP LED's ieder jaar met 20% stijgt.

Reacties (8) »

Nieuwe 8-bit microcontroller van Toshiba

Geplaatst op dinsdag 18 november 2003 De Toshiba TMP86FH46N

Toshiba Electronics heeft een nieuwe 8-bit microcontroller op de markt gebracht. Het beestje luistert naar de naam TMP86FH46N en kenmerkt zich door een 42-pins SDIP behuizing en 16 kB flash geheugen. Het 16 kB flash geheugen is in-circuit programmeerbaar.

De TMP86FH46N werkt van met een voedingsspanning van 2,7 tot 5,5 V en is gebaseerd op de 8-bit TLCS-870/C CPU core. De CPU kent 731 instructies en kan kloksnelheden tot 16 MHz aan. Verder is 512 byte RAM beschikbaar.

Een LED driver, een 10-bit A/D-converter, een 2 kanaals 8-bit timer, een 2 kanaals 16-bit timer en een programmeerbare watchdog timer zijn allemaal in de chip gebakken. Verder is een eenkanaals UART interface en een 8-bit seriële aanwezig. De TMP86FH46N heeft ook een aantal modes om energie te besparen.

Reacties (4) »

Atmel komt met 2 nieuwe tinyAVR microcontrollers

Geplaatst op donderdag 2 oktober 2003

Van een bezoeker kregen we het bericht dat Atmel Corporation twee nieuwe microcontrollers aan de tinyAVR reeks heeft toegevoegd: de tiny13 en de tiny2313. De nieuwe chips zijn door een laag stroomverbruik en een kleine behuizing vooral geschikt voor inzet in draagbare apparatuur.

Atmel Corporation logo

De nieuwe telgen van de tinyAVR familie zijn uitgevoerd met een debugWIRE interface, waardoor ontwerpers ook in productiesystemen de software in de controllers kunnen debuggen. Om de debugWIRE interface te gebruiken hoeven geen kostbare I/O-lijnen opgeofferd te worden, omdat de reset-lijn wordt gebruikt. Verdere nieuwe features zijn de ingebouwde Brown-Out detector en een gecalibreerde on-chip RC-oscillator, waardoor in de meeste gevallen geen extern kristal nodig is. Ook kenmerken de chips zich door een laag stroomverbruik, en kunnen ze werken van 1,8 tot 5,5 V. Bij een kloksnelheid van 1 MHz wordt bij 1,8 V slechts 300 µA verbruikt. Ook kan door Self Programmable Flash de microcontroller zelf het programmageheugen wijzigen, waardoor updates vanaf afstand mogelijk zijn.

De tiny13 is uitgerust met 6 I/O-lijnen, 1 kB programmageheugen, 64 byte EEPROM geheugen, 64 bytes RAM en een 4 kanaals 10-bit A/D-converter, en wordt geleverd in een 8 pins PDIP of SOIC behuizing. De tiny1213 komt met 18 I/O-lijnen, 2 kB programmageheugen, 128 bytes EEPROM geheugen, 128 bytes RAM en 4 PWM kanalen, en wordt geleverd in een 20 pins PDIP, SOIC of een 32 pins MLF behuizing.

Reacties (2) »

Microchip nu nummer 1 in 8-bit microcontrollers

Geplaatst op vrijdag 5 september 2003 Microchip Technology meldt dat het nu de nummer 1 van de wereld is in de verkoop van 8-bit microcontrollers. Dit blijkt uit een rapport over 2002 dat Gartner Dataquest recentelijk heeft uitgebracht. Ondanks de slechte economie steeg de verkoop van Microchips' PIC-familie microcontrollers met 30 % van 2001 tot 2002.

Microchip Technology logoDe cijfers laten de grote groei zien van de verkopen van de PIC-microcontrollers sinds de oprichting van Microchip in 1989. In 1990 stond het bedrijf op de 20e plaats wereldwijd, de 8e plaats in 1993, de 5e plek in 1996, 2e plaats in 1997 en uiteindelijk de 1e plaats in 2002. Tegenwoordig heeft Microchip meer dan 40 000 klanten.

De PIC-familie van Microchip is gebaseerd op een aangepaste Harvard RISC (Reduced Instruction Set Computing) processor in behuizingen van 8 tot 84-pins en 1 tot 128 kB programmageheugen. De PIC-serie bestaat uit meer dan 180 types met Flash, one-time-programmable (OTP), en read-only memory (ROM) programmageheugen.

Reacties (5) »

Fairchild maakt alle componenten loodvrij

Geplaatst op maandag 21 juli 2003 Fairchild logoFairchild Semiconductor heeft aangekondigd alle componenten zonder lood uit te willen voeren. De conversie moet klaar zijn in juni 2004. De loodvrije behuizingen voldoen dan aan de IPC/JEDEC standaard J-STD-020B, en de wetgeving van de EU die in 2005 in werking treedt.

Het lood dat tot nu toe gebruikt in de afwerking van componentenpootjes en soldeertin, wordt nu door Fairchild uitgerangeerd door de milieuverontreiniging die het veroorzaakt. Fairchild heeft al een groeiende verzameling loodvrije componenten en loopt hiermee voor op de rest van de industrie.

De nieuwe loodvrije afwerking kan gebruikt worden met de populaire lood-tin soldeertin maar ook met het milieuvriendelijkere tin-zilver-koper (SnAgCu) soldeertin.

Reacties (15) »

Converters voor witte LED's van Maxim

Geplaatst op maandag 7 juli 2003 Maxim Integrated Products heeft twee DC/DC-converters geïntroduceerd. De beestjes luisteren naar de namen MAX1553 en MAX1554 en kunnen 2 tot 10 witte LED's in serie aansturen. De converters zijn vooral bedoeld om achtergrondverlichting in PDA's en GSM's aan te sturen. Beide IC's worden geleverd in een 3 x 8 mm 8-pin TDFN behuizing.

De MAX1553 kan met een maximale stroom van 480 mA 2 tot 6 witte LED's aansturen. De MAX1554 daarentegen kan 970 mA leveren en zo tot 10 LED's aansturen. De IC's zijn uitgerust met een overspanningsbeveiliging en een ingang waarmee de helderheid van de LED's geregeld kan worden. Verder is ook een softstart aanwezig.

Reacties (6) »

Elektuur brengt 308 Schakelingen uit

Geplaatst op woensdag 25 juni 2003 308 SchakelingenElektuur heeft weer een deel in de bekende 300-serie uitgebracht: 308 Schakelingen. Dit negende boek uit de serie staat weer boordevol met schakelingen, deeloplossingen en elektronica-ideeën. Met deze uitgave komt het totale aantal schakelingen die in de 300-serie zijn verschenen op bijna 3000. Het boek is deze keer verdeeld in rubrieken, zodat de verwante schakelingen overzichtelijk bij elkaar staan.

308 Schakelingen brengt veel wat kleinere elektronicaschakelingen en ideeën uit Elektuur's Halfgeleidergidsen van 2000 t/m 2002. Een aantal items uit het boek bevatten alleen software, aangezien software een steeds grotere rol krijgt binnen de elektronica.

De volgende rubrieken zijn in deze uitgave te vinden: meten en testen, hoogfrequent, PC-hardware en -periferie, Audio en video, hobby en modelbouw, microprocessoren, huis & tuin en acculaders & voedingen.

Het boek telt 368 pagina's en is in de boekhandel te koop voor een prijs van € 25,50.

Reacties (7) »