Nieuws

Blauwe laserdiode van Sanyo

Geplaatst op woensdag 19 maart 2003 De Sanyo DL-LS5005Photonic Products meldt dat Sanyo's 405 nm laser diode nu beschikbaar is in een high-power uitvoering, die 35 mW kan leveren. De laser, de DL-LS5005, levert blauw-violet licht en zit gepropt in een 5,6 mm behuizing.

Door het grotere vermogen en het kleinere stroomverbruik is deze diode voor toepassingen in de optische dataopslag, de industrie en medische toepassingen. Er wordt verwacht dat de vraag naar deze laser diodes toeneemt nu optische dataopslag systemen meer worden ingezet, omdat de blauwe laserdiodes een hogere datadichtheid kunnen bereiken als de normaal toegepaste laserdiodes.

De Sanyo DL-LS5005 kan 35 mW vermogen leveren bij een golflengte van 405 nm, het nominale stroomverbruik is 90 mA. De diode werkt op een spanning van 5,7 V.

Reacties (7) »

Het elektronicaboek zonder titel van Elektuur

Geplaatst op donderdag 6 maart 2003 Het elektronicaboek zonder titelVan Elektuur ontvingen wij het bericht dat ze een nieuw elektronicaboek uit hebben gebracht. Het boek is getiteld "Het elektronicaboek zonder titel".

Elektuur had als opdracht voor dit boek een boek over elektronica dat niet te moeilijk is en ook nog leuk. Na wat gezoek in de archieven kwamen ze met een hoop geschikt materiaal op, met zowel informatief en zeer praktische onderwerpen. Het resultaat is een fors en prettig leesbaar boek voor jong en oud.

Ieder hoofdstuk bevat de nodige theoretische achtergronden en een aantal bijbehorende schakelingen. Een aantal onderwerpen die aan bod komen:
 • Spanning, stroom en vermogen
 • Condensatoren en spoelen
 • Rekenen aan elektronische schakelingen
 • Halfgeleiders
 • Meten aan elektronica
 • Analoge basisschakelingen
 • Digitale basisschakelingen
 • Audio
 • Hoogfrequent
 • In en om huis
 • Diversen

Het boek telt ongeveer 480 pagina's en is vanaf nu beschikbaar in de boekhandel voor de prijs van € 29,50. Een PDF-bestand met de inhoudsopgave en het voorwoord is hier te downloaden.

Reacties (3) »

Kleine A/D-converter van Analog Devices

Geplaatst op dinsdag 25 februari 2003 Analog Devices heeft een nieuwe A/D-converter uitgebracht, de AD9245. Deze chip werkt op 3 V, is uitgevoerd in 14 bit, doet 80 miljoen samples/sec en verbruikt daarbij onder 500 mW.

De AD9245 is verder uitgevoerd in een ultrakleine LFCSP behuizing, en pincompatible met Analog's hele serie van 32 pins LFCSP A/D-converters. De converter is hierdoor volgens de fabrikant ideaal voor draadloze communicatie. De S/N-ratio van dit chipje bedraagt 72 dB.

Reacties »

Meer geheugen in microcontroller van Hitachi

Geplaatst op donderdag 23 januari 2003 De H8S/2239F van HitachiHitachi de H8S/2239F aangekondigd, een low-power 16-bit microcontroller met veel geheugen onboard. Op de chip zit maar liefst 384 kB Flash geheugen en 32 kB RAM. Door de kleine afmetingen is de controller ideaal voor bijvoorbeeld draagbare digitale audioapparatuur of draagbare medische apparatuur.

Door het integreren van meer geheugen op de chip zorgt Hitachi ervoor dat er printplaatruimte en stroom gespaard wordt. De H8S/2239F gebruikt 25 mA bij 3 V op de maximale kloksnelheid van 16 MHz, maar bij de minimale kloksnelheid van 2 MHz wordt slechts 4 mA geconsumeerd.

Tot de features van deze controller horen verder nog een 4-kanaals seriŽle poort, een 4-kanaals DMA, Hitachi's Data Transfer Controller (DTC), een 6-kanaals 16-bit timer, een 8-kanaals 10-bit A/D-converter, een twee kanaals 8-bit D/A-converter, 72 I/O-lijnen en 10 ingangslijnen.

Reacties »

Nieuwe high efficiency LED's van Omron

Geplaatst op zaterdag 11 januari 2003 Omron Electronic Components heeft de zogenaamde DR-LED's serie geÔntroduceerd. Deze LED's zijn twee keer zo efficiŽnt en twee keer zo helder als conventionele high efficiency LED's.

De LED's zijn vooral bedoeld als interieurverlichting, verkeerslichten en voertuigverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in rood, geel of oranje met golflengten van respectivelijk 630, 608 en 590 nm. DR-LED's zijn zo fel omdat een kleine reflector in zit, en een speciale lens.

Reacties (1) »

Hoofdtelefoonversterker van Fairchild

Geplaatst op donderdag 26 december 2002 De Fairchild FAN7005Fairchild Semiconductor heeft de FAN7005 aangekondigd, een stereo hoofdtelefoonversterker voor gebruik in computers, PDA's en draagbare MP3-spelers. Het IC heeft een laag stroomverbruik: 2,2 mA in normale toestand en 0,1 mA in shutdown-mode.

De FAN7005 heeft verder een lage vervorming (0,3% THD+N bij 200 mW/5 V voeding en een 8 Ω luidspreker). Het ingebouwde AQC (adaptive Q-current control) circuit zorgt voor een betere kanaalscheiding. Ook een de-pop voorziening is aanwezig, zodat de luisprekers niet 'poppen' bij het in- en uitschakelen. Vanzelfsprekend is een thermische beveiliging ook aanwezig.

Reacties »

Universele 8-bit microcontroller van ST

Geplaatst op zaterdag 7 december 2002 De ST72324 van STSTMicroelectronics heeft onlangs de ST7 serie van 8-bit microcontrollers van het bedrijf uitgebreid met de ST72324. Deze microcontroller is vooral bedoeld voor de automobielindustrie.

Behalve Flash programmageheugen heeft de ST72324 nog een 10-bit A/D-converter en een ingebouwde reset-schakeling with instelbare Low-Voltage-detector. Er is een hele serie beschikbaar van de microcontrollers, die allemaal pin-compatibel zijn. Het ROM/Flash programma geheugen varieert van 8 tot 60 kB. Standaard interfaces als I2C, SPI en SCI zijn aanwezig, net als een 16-bit timer met PWM mogelijkheden.

Reacties »

Kleinste EEPROM's van Microchip

Geplaatst op donderdag 28 november 2002 Microchip Technology heeft nieuwe serieŽle EEPROMS uitgebracht. De EEPROMS zijn gebaseerd op de Microwire technologie van Microchip, worden geleverd in een 6-pins SOT-23 behuizing en zijn verkrijgbaar van 1 tot 4 kbit. De chips, de 93XX46A/B, 93XX56A/B en 93XX66A/B, maken gebruik van PMOS Electrically Erasable Cell (PEEC) technologie. Door de kleine afmetingen is het geheugen ideaal voor draagbare apparatuur.

De gebruikte SOT-23 behuizing heeft een oppervlak van 8,26 mm2, 72% kleiner als de populare 8-pins SOIC verpakking en 56% kleiner als een 8-pins TSSOP behuizing.

De 93LCXXA/B serie werkt met voedingsspanningen tot 2,5 V, en gebruikt een standby-stroom van 1 µA. De 93AAXXA/B varianten werken nog tot 1,8 V. De 93CXXA/B chips daarentegen werken met een standaard voeding van 5 V.

Reacties (3) »

2 W stereo versterker van Fairchild

Geplaatst op donderdag 21 november 2002 De Fairchild FAN7031Fairchild Semiconductor heeft een nieuw IC op de markt gebracht: een 2 Watt stereo versterker, uitgevoerd in CMOS technologie. Het IC, de FAN7031, produceert weinig ruis en is door het lage stroomverbruik geschikt voor gebruik in notebooks, desktop computers en draagbare audio apparatuur.

De FAN7031 wordt geleverd in een 20-pins TSSOP-EP behuizing. De THD (Total Harmonic Distortion) en PSRR (Power Supply Rejection Ratio) zijn volgens Fairchild beter dan andere concurrende producten. Het IC gebruikt 4 µA in shutdown mode in het hele voedingsspannningsbereik van 2,7 tot 5,5 V. Voor het aansturen van hoofdtelefoons is een Single Ended (SE) modus beschikbaar. De versterking kan met behulp van twee pinnen ingesteld worden.

Reacties »

Snelle microcontroller van Hitachi

Geplaatst op donderdag 14 november 2002 De Hitachi SH7705Hitachi Semiconductor heeft een nieuwe microcontroller aangekondigd: de SH7705, een snelle low-power controller. De SH7705 is bedoeld voor digitale thuiselektronica, zoals digitale camera's, elektrische organizers en printers.

De microcontroller draait op de SuperH 32-bit RISC SH-3 CPU core, die met 32 kB cache-geheugen werkt. On-chip zijn verder nog USB, een paar timers en andere handige interfaces. De SH7705 werkt op een kloksnelheid van 133 MHz, doet 173 MIPS (million instructions per second) en heeft daarbij genoeg aan 200 mW vermogen. De interne logica werkt op 1,5 V, de I/O werkt met 3,3 V. De controller biedt 4 power-down modi als niet alle snelheid nodig is.

Het snelheidsmonster heeft een USB 1.1 controller on-chip, die 12 Mbps haalt. Verder maken de memory management unit (MMU), de interfaces voor synchroon DRAM, de 4-kanaals direct memory access controller (DMAC), de real-time clock (RTC) en de 4-kanaals 10-bit A/D-converter ook de nodige indruk.

Reacties (4) »