Multimeter tutorial

Gepost door Jeroen Vreuls op maandag 11 juli 2011

De analoge passieve meter

AVO 8 in braille uitvoering

De meest bekende is ongetwijfeld de AVO 8, hierboven in een heel speciale braille uitvoering. Dit soort meters was ideaal voor de mobiele monteur, niet afhankelijk van netspanning, geen opwarm tijd, goedkoper en ook in heel compacte uitvoeringen verkrijgbaar. Maar geen voordeel zonder nadeel. De ingangsimpedantie was veel lager, voor het meeste gewone service werk geen probleem zolang je er maar rekening mee hield, alhoewel veel gebruikers geen idee hadden over de effecten daarvan. Meetsnoeren werden al wat universeler. Meestal heel gevoelig qua stroom meting. De draaispoelmeter is tenslotte een stroommeter van oorsprong. We zetten dus spanning om in stroom. Dat werkt bij digitale meters anders. Ze hebben meestal een laag Burden voltage (ook dat komt nog).

Analoge en digitale handmultimeters

Nu zijn het veelal verzamelaars objecten. Er zijn echter tussenvormen. Actieve analoge meters. Bijvoorbeeld de Philips serie zoals hierboven is nu nog erg gewild. Dit zijn eigenlijk al digitale meters maar de elektronica stuurt nog wel een wijzer aan. De linkse is met LED display, die twee er naast zo'n tussenvorm. Helemaal rechts een passieve Simpson, de Amerikaanse tegenhanger van het Engelse merk AVO. Daar zie je ook mooi hoeveel kleiner ze geworden zijn. De Simpson is al kleiner dan de AVO 8.

De analoge meters kregen ook meer toeters en bellen zoals diode test, doorpiepers en transistortest mogelijkheden. Ook kwam er steeds vaker een polariteit indicatie. De Philips naast die met de rode LED's heeft daarvoor een klein apart metertje midden onder in de hoofdschaal. Je moest niet vergeten de meter uit te zetten want dan was de batterij, of vaak meerdere, zo op. De passieve meter heeft vaak ook batterijen maar die zijn alleen voor weerstandsmeting nodig en de andere bereiken gebruiken hem niet.

De analoge en buisvoltmeters waren met betrekking tot wisselspanning en stroommeting wat gehandicapt. Vaak moest dat door een extra, externe diode-probe. Het was een peak meting maar de schaal was in RMS. Maar door dat externe kopje konden ze vaak wel honderden MegaHertzen meten. Later werd het intern gebouwd maar ging het frequentiebereik omlaag. Ook kwamen er voor AC de zogenaamde True RMS meters (wordt allemaal nog uitgelegd). Een oudere analoge meter koop je voor grofweg het zelfde bedrag als een VTVM. Goede betrouwbare meters die nog regelmatig opduiken zijn bijvoorbeeld Unigor of Philips.