Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie

Beste Philips EE adepten,

Het is me opgevallen dat op de kortegolf nog steeds veel activiteit is, zowel AM stations als SSB zijn er nog steeds te vinden. De grote Europese en Amerikaanse stations zijn bijna allemaal weggevallen (maar de BBC is richting Oekraine weer begonnen op de 49m ...), maar daardoor zijn de Aziatische nu beter hoorbaar. Ik heb mijn regeneratieve uitbreiding van de EE2003 kortegolfontvanger (5.8 - 10MHz) nog weer eens opgebouwd (de nachten zijn nu nog lang genoeg voor goede ontvangst) en het resultaat is verrassend goed. Hieronder het plaatje van de opbouw, ik heb alle ontwerpdetails etc van de verschillende varianten zojuist op mijn website gepubliceerd: Regenerative SW Receiver Designs

Groet!
/Jurjen

Hallo iedereen,
heerlijke site hier, als nu 65-jarige ooit begonnen met philips bouwdozen en nu in microcontroller-land aanbeland en een paar jaar terug nog eens zo'n bouwdoos van marktplaatst 'gedownload' en middengolfontvanger gebouwd die het direct deed wat ie moest doen... was ik op zoek naar een manier om diverse kleine projectjes in allerlei kastjes en lades opgeborgen samen te voegen tot een groter overzichtelijk geheel. Daar schoot mij de philips bouwdoos te binnen maar dan een dimensie groter. Een gaatjes-board plaat gekocht bij hornbach, zoiets wat vroeger(?) onder de matras op bed lag met precies hetzelfde vierkante gatenpatroon een halve inch uit elkaar en 5mm groot. Ik heb de plaat in platen van 60x40cm laten zagen, een eenvoudig houten/metalen constructie gemaakt met de plaat bijna vertikaal want overzicht! Die haarspeld of ton veren kwamen direct bovendrijven. Eenvoudig te monteren en ieder board-project kan snel weer omgebouwd worden. Ik gebruik veel china breadboardjes doorgeboord op 3mm en kan deze dan rechtstreeks of via een hoekprofiel op 3mm zonder veer of 5mm met veer (stabieler) op het board monteren (zie foto als voorbeeld). Nu ben ik dus op zoek naar die ton/haarspeld veren. Iemand enig idee? Marktplaats reeds bekeken. Ben benieuwd, groet, Henk.

Hai Henk. Inderdaad mooie en flexibele aanpak!

De veertjes zijn relatief eenvoudig te verkrijgen via het aanbod van dozen (of de veertjes zelf) op ebay.de (i.e. de Duitse Ebay).
Daarnaast zijn er via Oostenrijk via Winkler Schulbedarf te bestellen (maar ze leveren geloof ik niet direct naar NL, wel naar D - en dan via speciale koerierservice naar NL te laten sturen)

/Jurjen

Ik heb die tonveertjes eens ooit ergens op een Nederlandse site gevonden. Helaas niet meer terug kunnen vinden.

Op alie/ebay vind je ze nog wel hier en daar als zoekterm 'barrel spring' of 'conical spring'. Dit lijkt er wel wat op (small uitvoering) https://www.aliexpress.com/item/1005003299940251.html

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
RAAF12

Golden Member

Stuut en Bruin verkocht ze die hebben de winkelvoorraad overgedaan aan een andere shop in Sittard. Volgens WiKi.....

*.*
maartenbakker

Special Member

De voorraad die niet de container in is gegaan in elk geval. Er is ook een deel weggegeven tijdens een toneelperformance. Ik geloof dat Display ook nog tenauwernood een paar kastjes met IC's heeft kunnen bemachtigen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

En de ontwikkelingen gaan door (in Duitsland): Lego & Philips in combi, onwaarschijnlijk mooi:

Groet!
Jurjen
https://www.kranenborg.org/electronics/electronics-philips-ee