Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie

Ik heb de PowerPoint-file met de stickers alvast gepubliceerd op mijn website, meer updates vam deze eerste versie volgen de komende weken:
Link naar mijn Philips-EE Webpagina

Groet!
/Jurjen

RAAF12

Golden Member

Inmiddels zit de varicap op het bord, met dank aan gulle gever Sjakos! Nu nog de spoelen wikkelen en wat kleine dingetjes doen. Als de FM radio werkt gaat het geheel naar een kleinzoon toe en dan kijken of er belangstelling is....

ps. Ik zoek nog twee grote knoppen en drie kleintjes, mocht iemand weten waar die Philips, of imitatie te koop zijn, graag een reactie!

*.*
RAAF12

Golden Member

En de FM radio werkt. De netvoeding stoorde daarom is het bouwwerk op een accu aangesloten. En een 30pF toltrimmer toegevoegd. Filmpje!

https://www.youtube.com/watch?v=xxswrzDOf3k

*.*
echtepino

Golden Member

Op 27 december 2021 13:28:27 schreef RAAF12:
ps. Ik zoek nog twee grote knoppen en drie kleintjes, mocht iemand weten waar die Philips, of imitatie te koop zijn, graag een reactie!
[bijlage]

Bijna te mooi om waar te zijn maar geen Philips-kopie. De kleinere gaan per 10 dus prijs is erg goed.
https://nl.aliexpress.com/item/32968119090.htmlhttps://www.emichos.gr/image/cache/data/product/proficon%20sound/knob/knob%201-5/KNOB%202-600x600.jpg

Word lid van de Benelux DX Club
RAAF12

Golden Member

Dat is heel fijn en ik heb ze besteld. Great!

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op 10 januari 2022 01:24:08 (13%)

*.*
RAAF12

Golden Member

Weet iemand het verschil tussen de EE2013 en de EE2015 doos?

*.*
Anoniem

Volgens mij is de EE2013 een doos met opamps en de 2015 is met digitale techniek.

RAAF12

Golden Member

Ik zie het idd, een digitale doos! De EE2013 is de hoofddoos

http://www.hansotten.com/uploads/philips/ee200xbrochure.pdf

Nog een vraag, is het normaal dat het geluid zo zacht is van de FM radio? Ik had er een meter montagedraad aangezet als antenne. Maar zelfs de sterke zenders hebben maar weinig volume ok het is FM, maar toch. Ik had hem op een 12 autoaccu aangesloten. Filmpje staat hierboven, met geluid.

*.*
Anoniem

Ken je de site van Tor Gierde ook: https://ee.old.no/ Daar staat een heleboel informatie op.

De fm ontvanger heeft normaal gesproken behoorlijk veel geluid hoor.

[Bericht gewijzigd door Anoniem op 12 januari 2022 12:34:16 (28%)

Eerste indruk van een nieuw project in opbouw: zelfgemaakte frontpanelen gebaseerd op de EE1003, maar gemoderniseerd met LCD + microcontroller-combi, en (met hetzelfde voordeel als het EE1003 origineel) flexibel in te delen.

Het concept is geheel gelijk aan dat van de EE1003 (en gebruikt de originele beugels), maar uitgewerkt met andere materialen:
De basisplaat is van een 3.5mm dik cellulosemateriaal en heeft alle mogelijke uitsparingen voor speaker, potmeter, LCD, LEDs etc., de frontplaat ervoor (zoals in de foto getoond) is gemaakt van dun en eveneens makkelijk te bewerken passe-partoutmateriaal. Deze frontplaat laat alleen de interface zien die voor het specifieke project zinvol is, en geen ongebruikte openingen zoals bij de EE2000 serie. Op deze manier zijn met dezelfde basisplaat meerdere soorten frontplaten mogelijk.
Meer info volgt ...

Meer info volgt ...

/Jurjen

Nu is hij af (dank aan mijn kleurenprinter), de toepassing is duidelijk:

en natuurlijk de prachtige klassieke illustratie van Willy Pot erbij:

/Jurjen

RAAF12

Golden Member

Op 11 januari 2022 19:24:56 schreef HenkR:
Ken je de site van Tor Gierde ook: https://ee.old.no/ Daar staat een heleboel informatie op.

De fm ontvanger heeft normaal gesproken behoorlijk veel geluid hoor.

De BF244 FET was slecht, met een nieuwe erin werkt het nu goed en heb gelijk ook de twee 4.5V batterijen vervangen door een accupack op 9.6V. Een platte batterij was al half leeg bij de koop via Brol punt com. Met een externe voeding is het stoornivo te hoog.

*.*
Anoniem

Westfalia verkoopt houders voor 3 AA batterijen in de vorm van een platte 4,5 V batterij.

RAAF12

Golden Member

Westfalia, dat zijn toch campers? :-) Ik heb even gezocht maar kon niets vinden over 4.5V platte batterij houders, heb je een link?

*.*
Anoniem

Op 12 februari 2022 18:08:02 schreef RAAF12:
Westfalia, dat zijn toch campers? :-) Ik heb even gezocht maar kon niets vinden over 4.5V platte batterij houders, heb je een link?

Westfalia.eu is een gereedschapwinkel. Ik heb even gezocht maar ze hebben ze niet meer in het assortiment. De link van pe hierboven is zo'n houder.

Thevel

Golden Member

Ik heb een EE boek (1974) liggen waar ik niets mee doe.
Het boek is puntgaaf en er is niet in geschreven.
Iemand interesse?
Hoef er niets voor te hebben maar wel zelf ophalen.

Beste Philips EE adepten,

Het is me opgevallen dat op de kortegolf nog steeds veel activiteit is, zowel AM stations als SSB zijn er nog steeds te vinden. De grote Europese en Amerikaanse stations zijn bijna allemaal weggevallen (maar de BBC is richting Oekraine weer begonnen op de 49m ...), maar daardoor zijn de Aziatische nu beter hoorbaar. Ik heb mijn regeneratieve uitbreiding van de EE2003 kortegolfontvanger (5.8 - 10MHz) nog weer eens opgebouwd (de nachten zijn nu nog lang genoeg voor goede ontvangst) en het resultaat is verrassend goed. Hieronder het plaatje van de opbouw, ik heb alle ontwerpdetails etc van de verschillende varianten zojuist op mijn website gepubliceerd: Regenerative SW Receiver Designs

Groet!
/Jurjen

Hallo iedereen,
heerlijke site hier, als nu 65-jarige ooit begonnen met philips bouwdozen en nu in microcontroller-land aanbeland en een paar jaar terug nog eens zo'n bouwdoos van marktplaatst 'gedownload' en middengolfontvanger gebouwd die het direct deed wat ie moest doen... was ik op zoek naar een manier om diverse kleine projectjes in allerlei kastjes en lades opgeborgen samen te voegen tot een groter overzichtelijk geheel. Daar schoot mij de philips bouwdoos te binnen maar dan een dimensie groter. Een gaatjes-board plaat gekocht bij hornbach, zoiets wat vroeger(?) onder de matras op bed lag met precies hetzelfde vierkante gatenpatroon een halve inch uit elkaar en 5mm groot. Ik heb de plaat in platen van 60x40cm laten zagen, een eenvoudig houten/metalen constructie gemaakt met de plaat bijna vertikaal want overzicht! Die haarspeld of ton veren kwamen direct bovendrijven. Eenvoudig te monteren en ieder board-project kan snel weer omgebouwd worden. Ik gebruik veel china breadboardjes doorgeboord op 3mm en kan deze dan rechtstreeks of via een hoekprofiel op 3mm zonder veer of 5mm met veer (stabieler) op het board monteren (zie foto als voorbeeld). Nu ben ik dus op zoek naar die ton/haarspeld veren. Iemand enig idee? Marktplaats reeds bekeken. Ben benieuwd, groet, Henk.

Hai Henk. Inderdaad mooie en flexibele aanpak!

De veertjes zijn relatief eenvoudig te verkrijgen via het aanbod van dozen (of de veertjes zelf) op ebay.de (i.e. de Duitse Ebay).
Daarnaast zijn er via Oostenrijk via Winkler Schulbedarf te bestellen (maar ze leveren geloof ik niet direct naar NL, wel naar D - en dan via speciale koerierservice naar NL te laten sturen)

/Jurjen

Ik heb die tonveertjes eens ooit ergens op een Nederlandse site gevonden. Helaas niet meer terug kunnen vinden.

Op alie/ebay vind je ze nog wel hier en daar als zoekterm 'barrel spring' of 'conical spring'. Dit lijkt er wel wat op (small uitvoering) https://www.aliexpress.com/item/1005003299940251.html

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
RAAF12

Golden Member

Stuut en Bruin verkocht ze die hebben de winkelvoorraad overgedaan aan een andere shop in Sittard. Volgens WiKi.....

*.*
maartenbakker

Special Member

De voorraad die niet de container in is gegaan in elk geval. Er is ook een deel weggegeven tijdens een toneelperformance. Ik geloof dat Display ook nog tenauwernood een paar kastjes met IC's heeft kunnen bemachtigen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

En de ontwikkelingen gaan door (in Duitsland): Lego & Philips in combi, onwaarschijnlijk mooi:

Groet!
Jurjen
https://www.kranenborg.org/electronics/electronics-philips-ee