PAR model 113 meet voorversterker

miedema

Golden Member

Princeton Applied Research model 113 meet voorversterker

Nieuw hier is een Princeton Applied Research model 113 low-noise pre-amplifier. Ik vond hem wat verloren en verwaarloosd in de schappen van Baco, die opeens weer wat occasion meetapparatuur bleek te hebben.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0955--PARC-model-113-600pix.jpg
klik op foto's voor grotere versies

Deze Princeton Applied Research model 113 was in zijn tijd een state-of-the-Art low-noise voorversterker. Dat was dan wel 1970....1980 :-). Maar tot op de dag van vandaag kom je hem tegen in proefschriften en wetenschappelijke artikelen.

Ook praktisch een zeer handige voorversterker: Gain instelbaar van 10x (20dB) tot 10.000x (80dB).
2 ingangen, waarmee je zowel differentieel als single-ended er in kan, zowel AC als DC gekoppeld.
En uitgebreide filters. Kijk eens naar het bereik: laag af begint al bij 0,03Hz(!) en gaat door tot 1kHz.
Hoog-af begint dan al bij 3Hz(!) en gaat door tot 300kHz.

Ingangsimpedantie: 100MΩ//15pF. Op DC in is die ingangsimpedantie zelfs 1GΩ.
Let in dat kader op de speciale "OL REC" schakelaar: Overload Recovery... Hiermee worden de ingangs- en filter C's kortgesloten naar massa, om hun lading snel weer te kunnen verwijderen. (In feite worden de ingangen van zowel de 1e als de 2e trap met FETjes aan massa gelegd)

Ik denk dat de mijne in 1976 gebouwd is. Dat blijkt uit componentencodes, en kan kloppen met het inventarisnummer dat de 1e eigenaar heeft gegeven:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0961--PARC-model-113-achterkant-600pix.jpg

Deze pre-amp is mooi gebouwd, met kwaliteitsonderdelen. Zelfs de 40 jaar oude elco's (Sprague) bleken allemaal nog prima. Ik heb ze even aan 1 kant los gehad, en gemeten. Zowel capaciteit als ESR bleken beter dan nominaal.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0964--PARC-model-113-draaischakelaars-600pix.jpg

Links en rechts de draaischakelaars voor de filters. In het midden de grote draaischakelaar voor de gain, met achterop een Allan&Bradley potmeter voor de fijninstelling.
Boven de ingangen zit een afschermplaat.

Hier een blik richting achterkant:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0965--PARC-model-113-voeding,-trafo-afscherming-600pix.jpg

Rechts zit de nettrafo, keurig onder een mooie afschermkap.

Links de enige modificatie die aan deze pre-amp gedaan is.
Tussen print en die vierkanten plaat (waar de oranje buffer elco's op gemonteerd zitten) stonden origineel 24 AA NiCd cellen. De netvoeding was eigenlijk alleen acculader, en de pre-amp draaide op ±12V uit de NiCd's.

Waarschijnlijk waren de nicd's op een gegeven moment gaar, en heeft de toenmalige eigenaar ze er uit
gesloopt, en vervangen door de huidige erbij gebakken spanningsregelaars.

Normaal zou ik dat ook een goed idee vinden. Maar bij een voorversterker met 80dB gain is aardlus en
commonmode vrij kunnen draaien een zegen. Dus het zou goed kunnen (afhankelijk van verdere ervaringen) dat ik dit weer origineel ga maken, met 20 Eneloops er in.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0966--PARC-model-113-print,-mini-varcos-600pix.jpg

Nog een blik op mooie bouwkwaliteit: mini varco's (de linker is een dubble, 2x 14,1 pF, die met de gouden schroef 1x 11pF). En rechts de ingangs dubbel-FET, met z'n gouden pennen in een voetje. Zou dat gedaan zijn om makkelijk ingangsFETs te kunnen selecteren, of voor makkelijke reparatie :-). In elk geval ziet alles er bij mij nog erg origineel uit.
Die ingangsFET's staan in een long tailed pair, met een stroombron in de staart. De dioden horen bij de beveiliging.

Valt hier wat bijzonders op:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0974--PARC-model-113-print,-weerstanden-met-datecode-600pix.jpg

Het is voor het eerst dat ik weerstanden zag met een datecode er op! Dat was maar goed ook, want verder zit er weinig in met een datecode....

Ook de filter C's zijn kwaliteits-componenten

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0976--PARC-model-113-filter-cs-600pix.jpg

De kleine c's zijn zilver-mica, voor de grote zijn folie exemplaren gekozen.

Het bereik van die filters bleek te groot om de filtercurven in 1 plaatje te vangen...
Hier een poging in Clio:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-freq-curven-filters-clio-600pix.png
klik op grafiek voor grotere versie

Ik heb MLS metingen gebruikt (i.p.v. sinus), omdat zodoende ik de onderste grensfrequentie kon oprekken tot 1Hz. Maar dat is nog lang niet laag genoeg... (En aan de hoge kant niet hoog genoeg :-)). In elk geval geeft het een idee van de uitgebreide filter mogelijkheden.
Door het MLS meten zijn de filtercurven onderin wat minder strak.

In de DC stand is de versterker natuurlijk recht tot DC, in de AC stand bepaald het laagste laag-af filter van 0,03Hz het kantelpunt. Maar dat is lastig te meten....

Ik heb gekeken wat de versterker met een 0,1Hz blokgolf doet. Het mooie van een blok is dat je aan èèn blok het frequentie gedrag tot meerdere octaven onder en boven de blok frequentie kunt zien.
Hier een plaatje voor Blackdog :-)

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-0,1Hz-Blok-80dB-gain-600pix.png

De versterker staat hier op maximale gain (10.000x of 80dB).
Die 0,1Hz blok (gele curve) ziet er perfect uit! Het horizontale dak geeft aan dat de frequentiecurve nog wel een paar octaven onder die 0,1Hz doorloopt.

Ter vergelijk heb ik het laag filter op 0,03Hz ingeschakeld: de witte curve. Dan zie je de helling van het dak van de blok (= laagafval) bij een laagkantelpunt van 0,03Hz

Voor de liefhebbers heb ik het manual met schema's online gezet.

Volgende keer verder met meer metingen....

groet, Gertjan.

Gertjan,
een ding is wat minder mooi en dat is de tekenstijl van het schema. ;)
De dual FET's in voetjes was gebruikelijk. Ook o.a. Hameg heeft dat toegepast. De print layout is een voorbeeld van PCB's voor het autorouter tijdperk.

miedema

Golden Member

Ha rbeckers,

De onduidelijke tekenstijl van het schema ben ik helemaal met je eens!
Zeker de 1e trap. Punt is waarschijnlijk dat het schema met de hand getekend is. En de tekenaar ruimte te kort kwam voor de rechterkant van de ingang... Dan heb je geen zin om helemaal opnieuw te beginnen....
Maar het helpt inderdaad de duidelijkheid niet. Ik snap nog steeds niet wat die Q103 midden in de ingangsdifferentiaal precies doet....

De printlayout lijkt me het resultaat van het met de hand plakken van banen en Letraset eilandjes op calqueerpapier. (en dat is natuurlijk van vòòr het autorouter tijdperk, als er voor hoogwaardige analoge schakelingen al ooit een autorouter tijdperk gekomen is :-))

De beschikbaarheid van manual en schema gaf overigens wel de doorslag om deze pre-amp te kopen. De bekende manual-sites kenden hem niet, maar de libraries van de grote Amerikaanse universiteiten wèl.

groet, Gertjan.

miedema

Golden Member

Ruisgedrag

Low-Noise was een belangrijk verkoopargument voor Princeton Applied Research.
Hier een advertentie uit 1972:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-info-advertentie-1972-600pix.png
klik op plaatje voor grotere versie

In de advertentie schrijft PAR: "low noise is what we're selling". En dat nemen ze inderdaad serieus. Zo staat in het manual keurig een grafiek met Noise Figure Contours, zodat je precies bij elke frequentie en bronimpedantie kunt zien welk ruisgetal je kunt verwachten. (ruisgetal is de hoeveelheid ruis die de pre-amp toevoegt aan de al bestaande ruis van de bron):

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/parc113--noise-figure-contours-600pix.png
klik op grafiek voor grotere versie

Nu is meteen duidelijk dat deze pre-amp het minst ruis toevoegt bij een bronimpedantie rond 1MΩ
Erg goed van PAR is dat ze ook aangeven hoe je bij lage bronimpedanties een minimaal ruisgetal kunt krijgen: een step-up trafo er voor. Daar verkochten ze dan ook verschillende van. Optimale bedrading en resultaten staan uitgebreid in het manual. Met noise figure contour grafieken erbij, natuurlijk :-).

Nu zal in de praktijk, als je niet het onderste uit de kan hoeft te hebben, de ruis ook bij lage bron impedanties wel meevallen. Weliswaar is de ruisbijdrage van de pre-amp groter dan optimaal, maar de ruis van een laagohmige bron is zelf een stuk lager.

Ik heb met Clio naar het ruisgedrag van de pre-amp gekeken:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-ruisvloer-clio-600pix.png
klik op grafiek voor grotere versie

Blauw is de cuve van de ruisvloer van Clio, met de pre-amp aangesloten, maar uitgeschakeld. Deze curve ligt ong. 20dB boven de ruisvloer van Clio zelf (met kortgesloten ingang). Reden dat deze ruisvloer hoger ligt is de relatief hoge uitgangsimpedantie van de pre-amp. Alleen al in serie met z'n output zit een serie weerstand van 600Ω.

We zien nu dat in deze meetopstelling er in de gainstanden 20dB en 40dB niets aan de ruisvloer wordt toegevoeg. Pas als de preamp 1000x (60dB) gaat versterken zien we een lichte stijging van de ruisvloer. Het gewenste signaal wordt dus met de versterkingsfactor van de pre-amp boven de ruisvloer van Clio uitgetild.

Wel verschijnen er bij hoge versterking een paar kleine paaltjes bij 50 en 150Hz.... Het kan voedingsbrom van de pre-amp zijn, of een aardlusje. Beide oorzaken zijn opgelost zodra je op accuvoeding overstapt....

Ik had, dankzij Blackdog, extra aandacht voor mogelijke 1/f ruis.
Om naar lagere frequenties te kunnen kijken heb ik de FFT functie van mijn PicoScope 4262 gebruikt. Het dynamisch bereik is met 16 bits veel kleiner dan de 24 bit van Clio, maar het frequentiebereik is veel groter (DC...5MHz). (Met z'n 16 bits is de PicoScope dus een ideale klant voor een "leesbril" in de vorm van een pre-amp)

Eerst heb ik gekeken naar het gedrag van de pre-amp met de ingang DC gekoppeld:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-80dB-gain--LF-spectrum-DC-600pix.png
klik op grafiek voor grotere versie

We kijken nu van 0,01Hz to 100Hz. De pre-amp stond op 80dB gain, een 50Ω afsluiter op z'n ingang. De PicoScope stond DC gekoppeld, zodat daar zo min mogelijk 1/f ruis te verwachten was.
Om zo laag te kunnen kijken (0,01Hz) met enige resolutie is een groot aantal FFT bins nodig! Deze meting duurde dan ook lang.... 4x middelen nam zo'n 2 uur... (met mijn oudere meet PC)

Onderin heb ik de ruisvloer van de kale PicoScope (met 50Ω afsluiter, uit een aparte meting) er bij gefotoshopt. zo kun je makkelijker beoordelen wat van de PicoScope komt, en welke LF ruis de model 113 toevoegt.

Op de DC stand valt dat dus erg mee! Zowel de pre-amp als de PicoScope doen het prima qua 1/f ruis. (een stuk beter dan Clio, maar die is ook AC gekoppeld)

Volgende stap is kijken hoe het gaat met de model 113 in de AC stand:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-80dB-gain--LF-spectrum-AC-0,03Hz-600pix.png

Nu staat de pre-amp op AC in, met het LF filter op 0,03Hz.
Inderdaad is er nu een verhoging van de ruis bij de laagste frequenties te zien, onder 0,15Hz. Misschien iets van 6...8dB. Valt dus erg mee. Natuurlijk wordt de ruis daar ook hoger omdat door de ingangscondensator de bronimpedantie stijgt.
Ook zie je helemaal links mogelijk al wat van de laagafval van het 0,03Hz filter.

Om de verschillen beter te kunnen beoordelen heb ik de metingen achter elkaar in een PDF gezet: Spectrum PARC 113 Pre-Amp laag frequent gedrag.pdf
Door heen en weer te bladeren zie je de verschillen beter. Voor dat gemak heb ik in de PDF de ruisvloer van de PicoScope in het 1e plaatje opgetild naar Pe-Amp uit niveau. Ook zit er in de PDF een extra meting met het LF filter op 0,3Hz.

groet, Gertjan.

miedema

Golden Member

The proof of the pudding is in the eating....

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0969--PARC-model-113,-stand-uitgeklapt-600pix.jpg

Allemaal leuk, dat meten aan een pre-amp, maar hoe voldoet deze PAR Model 113 in de praktijk?

Om dat te testen heb ik een favoriete ergernis uitgekozen: het meten van (zeer) low level signalen met Clio. Zoals de brom & ruis van een goede voeding :-).

Als testobject koos ik een Delta E030-1. Een voeding waar ik de eigenschappen zo langzamerhand redelijk goed van ken.
Hier alle Clio metingen in 1 grafiek:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-voedingsruis-meten-clio-600pix.png
klik op grafiek voor grotere versie

De verticale schaal is iewat ongelukkig. Dat komt omdat ik de verticale as in elkaar gedrukt heb tot alle metingen goed zichtbaar waren.

De onderste blauwe curve is de ruisvloer van de meetopstelling. Vooral aan de hoge kant zijn de sprieten die Clio zelf produceert zichtbaar. Verder wat meer opgepikte lichtnet harmonischen dan gebruikelijk, omdat ik nu asymmetrisch gemeten heb. Dit omdat de Model 113 asymmetrisch uit is.

De rode curve is een meting zonder de pre-amp. Eigenlijk dus zoals ik dat voorheen altijd deed.
En je ziet meteen het probleem: De sprieten die Clio zelf produceert prikken er gewoon doorheen.... Je bent dus gedwongen om naast de eigenlijke meting ook de ruisvloer te meten, en die 2 dan mentaal van elkaar af te trekken....

Dus maar kijken of de pre-amp soelaas biedt. De grijze curve is met de pre-amp tussen voeding en Clio, met 20dB gain.
Dat is al een flinke verbetering: Door harder Clio in te gaan zitten bijna alle sprieten van Clio zitten nu onder het ruisniveau van de voeding.

De oranje curve is met 40dB gain van de pre-amp. Nu zit het te meten signaal comfortabel boven de ruisvloer van Clio.

Nog hogere pre-amp gains (blauwe en groene curven) laten weinig verschil meer zien. Wel komen er kleine paaltjes bij. Kijk maar op b.v. 75 en 125Hz. Het zou kunnen dat ze inderdaad in het meetsignaal zitten, en nu pas boven de ruis uitkomen, maar het kan ook intermodulatie zijn. Ik heb een paar IM metingen aan de PAR gedaan, maar kwam niet veel verder. Ik zag inderdaad wat IM vervorming, maar niet veel, en het meeste daarvan bleek al uit de generator te komen.

Naarmate het uitgangssignaal van de voorversterker hoger wordt (meer gain) heb je 2 opties: Harder Clio in (AD converter beter uitsturen), of de gain van Clio zelf evenredig terugnemen. Dan raak je de problemen van de Clio voorversterkers kwijt (vervorming, door interne voorversterkers opgepikte paaltjes), maar ga je weer lager de AD converter in.

Hiermee spelend blijkt een combinatie van beide het best te werken. Minder gain van de Clio pre-amps is zegenrijk, en de converters van Clio zijn prachtig, en geven weinig problemen als je ze laag aanstuurt.

Een andere kandidaat voor een meetvoorversterker is FFT meten met m'n 16bits PicoScope 4262. Voor een scope is 16bits erg sjiek, maar voor spectrum anayse....
Hier een meting van dezelfde Delta F030-1 brom & ruis met de PicoScope, zonder voorversterking:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-zonder-preamp---spectrum-Delta-600pix.png
klik op grafieken voor grotere versies

Je ziet meteen het probleem: met z'n 16bits kan de Picoscope niet diep genoeg kijken, en het meetsignaal verdwijnt in de gruisbodem van de AD converter.
(Clio en de PicoScope hebben dezelfde ingangsgevoeligheid: PicoScope=10mV, Clio=-40dBV, is ook 10mV)

Dus, laten we er de pre-amp voorzetten, met 40dB gain:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-40dB-gain---spectrum-Delta-600pix.png

En kijk, daar komt weer het bekende patroon van lichtnet harmonischen boven water!

Eens kijken of meer gain nog verbetering brengt:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/PARC-113-80dB-gain---spectrum-Delta-600pix.png

Nu versterkt de Model 113 80dB, en gaan we dus 100x harder de PicoScope in, en de PicoScope heeft z'n ingangsgevoeligheid teruggeschakeld naar +10dBV. De verschillen in meetresultaat zijn subtiel, en het is niet duidelijk wat daadwerkelijk in het te meten signaal zit, en wat artefact is.

Wat wel opvalt is dat de paaltjes van de PicoScope zelf (rechts, 2kHz en 4KHz) even hoog blijven. Ze worden dus niet opgepikt in het ingangscircuit, maar in de buurt van de AD converter zelf. Een pre-amp helpt hier dus niet om ze te onderdrukken...
Helaas is het niet toevallig dat mijn grafiek bij 5kHz ophoudt... Daarboven zit een heel woud van eigen PicoScope paaltjes. Wat dat betreft doet de PicoScope het dus een heel stuk slechter dan Clio.

groet, Gertjan.

miedema

Golden Member

Ik heb de frequentiecurve van de PAR Model 113 gemeten met m'n Agilent 4395A analyser. Dit omdat ik met de 4395A naar hogere frequenties kan kijken dan met Clio.

Die Agilent is 50Ω in, en de Model 113 minimaal 600Ω uit. Dus heb ik een Hi-Z in buffer gebruikt tussen pre-amp en analyser. Tijdelijk heb ik de ingangs C van de buffer vergroot tot 10µF, zodat het laagkantelpunt op 1,6Hz kwam te liggen.

Een sfeerplaatje van de meetopstelling:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0987--PARC-model-113---freq-meting-met-4395A-en-buffer-600pix.jpg

De buffer is de AD811 versie, met een bandbreedte van 90MHz
De analyser staat op een andere tafel, een meter verderop.

Ik meet van 10Hz (onderste meetgrens 4395A....) tot 1MHz, met de grotere ingangs C dus ruim binnen het bereik van de Hi-Z buffer. Door eerst te meten zonder de pre-amp, maar met buffer, kan ik daarna een trough calibratie doen, en dus afwijkingen van buffer en meetopstelling uit het meetresultaat laten rekenen.

Vervolgens de pre-amp gemeten. Aan de ingang van de pre-amp hangt net zoveel verzwakking als de pre-amp versterkt.

Het resultaat:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/parc113-freq-curven-20-80dB-4395A-600pix.png
klik grafiek voor grotere versie

Ik laat hier alleen de laagste en hoogste gainstanden zien. Tussenliggende gainstanden leverden gelijke curven op. Keurig dat de pre-amp bij maximale gain dezelfde bandbreedte heeft dan bij lagere versterking.

Let op de hoge verticale resolutie: slechts 1dB/div. Die Model 113 is erg mooi recht! En dat over een groot bereik. (waarvan ik hier maar 4 decaden zichtbaar kan maken.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_0959--PARC-model-113-front-600pix.jpg

Nu ik met de Agilent wat hoger kan kijken kan ik ook (bijna...) de hele serie hoog-af filters in beeld brengen:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/parc113-HF-filter-freq-curven-4395A-600pix.png
klik grafiek voor grotere versie

De verticale schaal is nu 3dB/div.
Kijk eens hoe netjes het -3dB punt steeds precies op de beloofde kantelfrequentie ligt. (het frequentie raster is 1-3-6-10)
Het blijft toch merkwaardig dat ik, met een laagste frequentie van 10Hz, niet alle hoog-af filters in beeld kan brengen :-).

De laag-af filters heb ik natuurlijk ook zo gemeten, maar met een laagste frequentie van 10Hz levert dat minder curven op dan eerder in Clio....

groet, Gertjan.

Hai Gert Jan

Wat een mooie voorversterker. Niet alleen qua specificaties die top zijn en zo te zijn ook top gebleven zijn. Maar ook de simpele esthetiek van de versterker op zich.

Ik ben jaloers op je :)
Bij het doorbladeren van de schema's zag ik dat ze gebruik maken van een dual transistor de AD811. Hiervan vind ik niets online, ik vind enkel de vidoe opamp. Heeft iemand meer informatie over deze transistor?

Groet

Kris

miedema

Golden Member

Ha Kidri,

Ik ben er ook blij mee :-). Gewoon toevallig bij Baco tegen het lijf gelopen.... Er stonden ook een paar vrij antieke HP voorversterkertjes, en die moesten veel meer opbrengen. Als je dan naar dat HP schema kijkt was het niet meer dan een paar torretjes collectorvolgend achter elkaar, met tot slot een emittorvolger.

Hier m'n telefoon "notitieblok" fotootjes:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_1647--PARC-model-113-bij-Baco-600pix.jpg

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/IMG_1645--HP-461A-preamp-bij-Baco-600pix.jpg

Dan is het schema van de model 113 een stuk geavanceerder. Ik hou wel van long tailed pairs en stroombronnetjes :-). Daar heb ik goede ervaringen mee.
Een zegen van deze tijd, dat je ter plekke even een manual kan opscharrelen :-).

Ik heb de preamp nog even voor je open gemaakt om naar die AD811 (en AD821) dubbeltorren te kijken. Helaas staat er geen fabrikant code of logo op. Dat maakt het lastiger zoeken...

groet, Gertjan

Op 18 augustus 2017 17:49:32 schreef miedema:
Ha Kidri,

Ik ben er ook blij mee :-). Gewoon toevallig bij Baco tegen het lijf gelopen.... Er stonden ook een paar vrij antieke HP voorversterkertjes, en die moesten veel meer opbrengen. Als je dan naar dat HP schema kijkt was het niet meer dan een paar torretjes collectorvolgend achter elkaar, met tot slot een emittorvolger.

Hier m'n telefoon "notiteblok" fotootjes:

[afbeelding]

[afbeelding]

Dan is het schema van de model 113 een stuk geavanceerder. Ik hou wel van long tailed pairs en stroombronnetjes :-). Daar heb ik goede ervaringen mee.
Een zegen van deze tijd, dat je ter plekke even een manual kan opscharrelen :-).

Ik heb de preamp nog even voor je open gemaakt om naar die AD811 (en AD821) dubbeltorren te kijken. Helaas staat er geen fabrikant code of logo op. Dat maakt het lastiger zoeken...

groet, Gertjan

Ha GertJan

Nu ben ik helemaal jaloers! Het is een zeer mooie unit en zeker voor deze prijs.
Spijtig van de dubbeltorren.

Groet

Kris

miedema

Golden Member

Ha Kidri

Ik heb nog gezocht naar AD811 en AD821. Het zijn inderdaad oude dubbeltorren van Analog Devices. Hier wat meer info.
Een oud databoek van Analog van rond 1970...76 waar ze instaan kon ik niet vinden....

De LS311 van Linear Systems zou een hedendaags equivalent voor de AD811 moeten zijn.

Edit: Nog wat basic data van STI: AD811 en AD821.

groet, Gertjan.

[Bericht gewijzigd door miedema op 18 augustus 2017 19:08:08 (18%)]

miedema

Golden Member

Toch nog wat gevonden in mijn eigen bibliotheekje over de AD8xx familie dual transistors.

Uit Analog Dialogue, jaargang 5 (1972), nummer 3:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2017/parc113/vol5n3-10-AD811.jpg

De AD811 was dus nieuw in 1972. Dat is hetzelfde jaar dat PAR z'n Model 113 op de markt bracht.
Het was dus letterlijk state of the Art :-).

groet, Gertjan.