PrimaLuna AutoBias: Goed ontwerp.

HI,

Ik denk eraan om een LunaPrima Prologue5 Buizen eindtrap aan te schaffen:

zie ook:

https://www.circuitsonline.net/forum/view/119804#highlight=primaluna

Het voordeel van deze PrimaLuna verterker schijnt het dynamisch autobiasing systeem te zijn, wat de versterker veel ongevoeliger maakt voor het verlopen van de eindbuizen, niet exacte matches van de eindbuizen en ook tot op zekere hoogte flexibiliteit voor het buistype.

Ik zou graag jullie mening willen horen over dit systeem:

Ik heb het "schema van de dynamische autobiasing" gevonden op de site van een cocurrerende fabrikant (DOGE), die het min of of meer afkraakt (Zelf gebruikt deze fabrikant een microprocessor om met 1 druk op de knop de bias volledig automatisch af te regelen; ook een mooi systeem, in mijn optiek).
zie:
http://www.doge.audio/pab-autobias-versus-adaptive-autobias/
http://www.doge.audio/autobias/

In de bijlage,het schema van de dynamische autobiasing van de PrimaLuna:

Het lijkt een mooi idee, maar ik heb wat watervrees gekregen, omdat ik ondanks dit automatisch, dynamisch biasing systeem, toch een geval van een defekte uitgangstrafo ben tegengekomen (zie YouTube https://www.youtube.com/watch?v=lFDoEUbSscY), wat dan toch eigenlijk uitgesloten zou moeten zijn).
Ook op dit CircuitsonLine forum werd een defekt genoemd (kapotte schermrooster weerstand??), wat toch eigenlijk ook niet had moeten voorkomen.

NB.

De fa Seeburg (jukeBox fabrikant) gebruikte al in 1953 een Ultralineaire balansversterker; de HFMA-1 :"High Fidelity Master Amplifier" met 2 x 6L6 G) in zijn jukeboxen, waarbij de kathodes van de eindbuizen op de conventionele manier een kathodeweerstand hebben (250 Ohm 5W), ontkoppeld met een 50 uF elko.
(Class AB met tegenkoppeling, ca 25W uitgangsvermogen, 400V anodespanning).
Een robuust ontwerp want een Jukebox moet het altijd doen, met minimale service.

Dus, als de nood aan de man zou zijn (mbt de betrouwbaarheid van het PrimaLuna autobiasing systeem, denk ik dat ik de PrimaLuna Prologue5 nog terug kunnen zou kunnen bouwen naar dit conventionel "Fool Proof" Seeburg ontwerp.
Zijn jullie het hiermee eens??

@ RAAF12,
Ook HARTELIJK bedankt voor Je bijdrage mbt de Williamson versterker
https://www.rewindmuseum.com/valveamplifier.htm
(die WEBSITE verwijst ook weer naar een Nederlandse bouwer, die destijds zelf zijn speciale trafo's heeft gewikkeld: een zeer interessant artikel!.
https://ideas.home.xs4all.nl/amps/index.html

Maar deze constructeur wijst er tevens op dat deze versterker een gecompliceerde Biasafstelmethode nodig heeft, die ook nog eens vaak herhaald moet worden;
Niet erg bruikbaar voor de huiskamer dus, in mijn optiek!

In zijn artikel verwijst deze auteur hij ook naar een Australische site, die een ware " fundgrube" is voor een aspirant bouwer van buizenversterkers.
Zie:
https://dalmura.com.au/projects/Williamson.html

Samenvattend:

Dus graag jullie reaktie/ervaring/ideeen over het PrimaLuna dynamic autobiasing concept!!.

(BTW. Ik ben niet helemaal een leek; ik heb vroeger enige buizenversterkers (Radford, Fidelio) gebouwd en Gitaaramps hersteld/geserviced.

Hartelijk dank voor jullie ervaring/mening!!

ZZ adaptive-autobias.pdf

ZZ hfma1-l6.pdf

ZZ hfma1-l6a.pdf