Akai AM-2600 versterker protect-

Hallo allemaal.

Ik had reeds een m'n vraag gepost in een discussie van een paar jaar oud.
Maar daardoor dus ook geen antwoord gekregen.
Daarom start ik een nieuw topic (ik hoop dat dit oké is)

Service Manual:
https://www.manualslib.com/manual/889132/Akai-Am-2600.html

Hier ligt een Akai AM-2600 versterker waarvan de protect relais niet inschakelt.

Ik heb reeds wat metingen uitgevoerd, voeding lijkt oké te zijn. Gelijkrichting ook.
Aan de hand van het schema ben ik spanningen beginnen meten bij de transitoren.

Er zitten overal kleine verschillen op in vergelijking met het schema, wat me niet zo raar lijkt vermits de ouderdom.
Echter bij transistor 12, 13, 14, 15, 16 heb ik totaal andere waarden.

Als ik me niet vergis zijn deze ook voor de protect relais?
Transistor 12 meet 16V ipv 32V op de basis en emitter. Collector staat met 0,8V positief volgens het schema zou deze -3,4v moeten zijn.
Tr 13 , 14 hebben ook telkens 16V op de collector waar dit 32V zou moeten zijn.
Tr 13 heeft ook een positieve spanning op de emitter staan ipv een negatieve.
Tr 15 meet over heel de lijn 0V buiten 0,8V op de emitter.
Tr 16 meet 36V op de collector ipv 6,3V en 0V op de basis en emitter.

Ik heb een basis kennis van electronica en weet nu niet meer goed wat de volgende stap tot reparatie is.
Kan iemand me in de juiste weg wijzen?

Alvast bedankt.
Groetjes
Jaco

High met Henk

Special Member

Mijn aanbod staat nog: je mag de mijne ophalen om te vergelijken.
Weet alleen niet waar je woont.

Wil hem uiteraard wel terug.

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Bedankt, maar ik woon in het "verre" België ;-)

High met Henk

Special Member

centrum antwerpen is 25 minuten rijden..... Vanaf mijn huis!

ooit in 20 minuten in metropolis gezeten vanaf nog iets verder, maar dat waren niet normale snelheden

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???
douwebakker

Golden Member

Welke spanning meet je over C21?

Het bezit van de zaak is het eind van vermaak.
RAAF12

Golden Member

Heb je de spanning op de eindtorren in beide kanalen al gemeten?
De fout kan daar zitten en doet de protectie wattie doen moet.

Sine

Moderator

Op 21 december 2018 10:48:01 schreef Nuclear:
Hallo allemaal.

Ik had reeds een m'n vraag gepost in een discussie van een paar jaar oud.
Maar daardoor dus ook geen antwoord gekregen.

Hee Jaco,

Je had het oude topic best een schop mogen geven.

Ah, in een discussie van iemand anders, dan is dit beter ja.

[Bericht gewijzigd door Sine op 21 december 2018 17:15:51 (10%)]

vergeten

Golden Member

Heb je zekering F903 (240vac) van 2,5A erin zitten, en op de andere zekeringplekken niets?

Welke spanningen meet je t.o.v. de massa, op de geel gemaakte punten A en B in dit plaatje?
Hier een link naar color servicemanual (22mb) beter leesbaar.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
pa3gws

Golden Member

Inspecteer eerst eens de onderzijde van de print op slechte of losse solderingen.
Het komt bij deze oudere versterkers nog wel een voor dat door warmte de solderingen van bijv. de stuur torren los gaan zitten.
En plaats eventueel een paar duidelijke foto's van componenten zijde en de soldeer zijde van de print.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Op 21 december 2018 14:14:50 schreef douwebakker:
Welke spanning meet je over C21?

Hier meet ik 4,2V als de relay is uitgeschakeld.

Op 21 december 2018 16:53:55 schreef RAAF12:
Heb je de spanning op de eindtorren in beide kanalen al gemeten?
De fout kan daar zitten en doet de protectie wattie doen moet.

[bijlage]

Deze meten oké.

Op 27 december 2018 17:28:25 schreef vergeten:
Heb je zekering F903 (240vac) van 2,5A erin zitten, en op de andere zekeringplekken niets?

Welke spanningen meet je t.o.v. de massa, op de geel gemaakte punten A en B in dit plaatje?
Hier een link naar color servicemanual (22mb) beter leesbaar.

Die is inderdaad beter leesbaar

Dank je wel.

Tussen A en B meet ik 5,4V.
Het is eentje met alle zekeringen present.

Ik heb nog eens wat tijd gevonden om verder te werken aan dit projectje.

Een kleine update:

Toen ik nog eens wat metingen wou uit voeren hoorde ik de versterker uit protect klikken.
Na snel een audio bron te hebben aangesloten kon ik de vier luidspreker uitgangen testen.
Deze doen het allemaal.

De versterker klikt echter na korte periode terug in protect.

Zo gaat die aan & uit, met geen gelijke intervals tussen. Soms speelt die 2min, soms slechts 5sec.

Hieronder wat foto's van de binnenkant.
Alvast bedankt voor alle hulp!

pa3gws

Golden Member

Maak eens een duidelijke foto van de onderkant van de print
Dus alleen de print en beter verlicht.
Er zitten denk ik wel een paar rotte solderingen in.
Waardoor het relais soms wel en soms niet inkomt.

[Bericht gewijzigd door pa3gws op 19 januari 2019 19:52:38 (14%)]

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Ik heb solderingen herdaan op de algemene print.
Het leek opgelost, heeft een hele week gespeeld.

Tot ik op een avond vergat om de versteker uit te zetten.
Nu ben ik weer bij af. Versteker relay klikt niet meer in. Voeding & eindtorren zijn nog steeds oké.

Waar moet ik zoeken?

Op 27 december 2018 17:28:25 schreef vergeten:
Heb je zekering F903 (240vac) van 2,5A erin zitten, en op de andere zekeringplekken niets?

Welke spanningen meet je t.o.v. de massa, op de geel gemaakte punten A en B in dit plaatje?
Hier een link naar color servicemanual (22mb) beter leesbaar.

Nu meet ik hier 10,5V

Semtexx

Golden Member

*edit: dat had ik op de foto's ook kunnen zien*

[Bericht gewijzigd door Semtexx op 25 februari 2019 00:39:24 (80%)]