Philips 42PFL3605 gaat niet aan

De TV van mijn moeder (Philips 42PFL3605/12) schakelt na loskoppelen en opnieuw aansluiten van de lichtnetkabel niet meer in. Er gaat geen led aan voorkant branden, er is geen backlight en ook geen reactie op afstandbediening. Een nieuwe TV is geen grote uitgave, maar ik wil de Philips toch graag fixen. Mijn moeder is op een leeftijd dat wennen aan andere afstandbediening erg lastig zal worden.

Als eerste heb ik in zowel dit forum als op badcaps.net gezocht naar storingen in dit typenr. TV, ook van andere afmetingen (32"tot 42"), en diverse threads gevonden. Vervolgens heb ik het PSU board uit de TV verwijderd en diverse metingen met mijn multimeter (Metex 3650) gedaan om te bepalen of bij de storingen in die threads dezelfde symptomen aan de orde waren.

Uit mijn metingen van de spanningen die van de PSU naar het mainboard gaat, is het volgende gekomen:
- +5V is aanwezig
- 12V en 24V zijn beide 0V
Deze heb ik allen op de connector CN903 gemeten.
De spanning op de primaire elco c907 (150uF 450V) is 325V. Als de TV uit standby gaat, zou deze moeten stijgen naar 395V.
De blauwe LED aan de achterzijde van het PSU board gaat op geen enkel moment branden.
Ik heb geprobeerd d.m.v. een 1k weerstand van +5V naar S/B de PSU te forceren op te starten, maar dat maakte geen enkel verschil. De spanning op C907 blijft 325V, 12V en 24V blijven beide 0V, en de blauwe LED gaat niet branden.

Als ik het PSU board weer terug in de TV monteer, blijven bovengenoemde spanningen m.u.v. S/B hetzelfde. Op S/B staat nu ong. 1V. De blauwe LED aan de achterzijde van het PSU board gaat ook nu op geen enkel moment branden.

Ik heb op het PSU board diverse componenten getest:
- ESR van alle elco's met ESR tester gemeten: allen zijn in spec (rond 0,2R)
- diverse verdachte soldeerverbindingen van through hole componenten opnieuw gesoldeerd: geen effect
- bruggelijkrichter BD901 doorgemeten: is OK
- Q902 (2SK4086) uitgesoldeerd en gemeten: is OK
- D901 (N1106) uitgesoldeerd en gemeten: is OK
- weerstanden bij Q902 en IC902 (SG6961, PFC controller) gemeten: allen OK
- wikkelingen van alle trafo's doorgemeten: geen enkele onderbreking gevonden
- omdat ik er toch eentje voorhanden had, heb ik de primaire elco door een nieuwe vervangen: geen effect.

Ik las in een aantal threads, dat in dit type TV op het mainboard IC u7106 (een G732-120ADJ DC-DC converter) vaak de geest geeft. Ik heb daarom de ingaande en uitgaande spanning op dit IC gecheckt. Er blijkt 5V in te gaan (pin 5 en 6), maar i.p.v. 3,3V komt er op pin 3 en 4 slechts 1,2V uit. Omdat dit IC vanwege een soldeerpad aan de onderzijde erg lastig te verwijderen is, wil ik hem alleen onderhanden nemen als hij zeker de boosdoener is. Ik ben voornemens hem in dat geval te vervangen door een LT1084-33 of LM1085-33.
Het forceren van het opstarten van de TV door te meten aan pin 7 van dit IC, zoals in een thread in dit forum werd gesuggereerd, werkte bij mij in elk geval niet.

Kan iemand me helpen hoe ik de storing kan oplossen? Ik ben benieuwd of u7106 daadwerkelijk de veroorzaker van de storing is, of dat ik mijn aandacht eerder moet richten op de spanning die ik op de primaire elco heb gemeten? Die spanning bedraagt 325V DC, en zou moeten stijgen naar 395V als de TV uit standby gaat, maar dat gebeurt dus niet. Ik vraag me af of dit oorzaak of gevolg is van het niet uit standby komen. Oftewel: wordt de storing veroorzaakt door het PFC gedeelte of door u7106.
Als het eerstgenoemde het geval is, welke onderdelen komen dan in aanmerking voor controle en/of vervanging? Ik ben geen thread met een dergelijke storing tegengekomen, maar dat zegt uiteraard niets over wat er met deze TV aan de hand is.

Ik kan het service manual helaas niet uploaden (overschrijdt de max. toegestane omvang van 5 MB), maar heb wel een pagina waarop de PSU is afgebeeld kunnen bijvoegen. Deze is van chassis 5.1, terwijl de TV een chassis 4.1 is, maar beide chassis zijn zo te zien voorzien van dezelfde PSU.

Ik sta open voor alle hints en tips om de TV weer aan de praat te krijgen. Het zal waarschijnlijk wel te kort dag zijn om hem op moederdag alweer werkend te kunnen overhandigen. Ik wil hem uiteraard een tijdje laten testdraaien.

Ik ben helaas genoodzaakt benodigde reparatie onderdelen online te bestellen, mijn 'huisleverancier' (Elektra Breda) is per 1 januari jl. nl. gestopt met balieverkoop van onderdelen. Erg jammer, maar hun uitleg van de beweegreden ervoor is wel begrijpelijk.

Bij voorbaat dank!

re-atari

Ga er maar van uit dat U7106 de boosdoener is, je kunt deze extern voeden om te testen.

Dank voor je antwoord, William.

Ik ga u7106 vanavond verwijderen en vervangen door een LM1085-33. Hij krijgt +5V op pin 5 en 6 (V in), maar levert slechts 1,2V op pen 3 en 4 (V out).

Het lijkt erop dat Philips zelf ook heeft onderkend dat de keuze voor dit IC geen gelukkige was. In latere TV-types waarin dezelfde PSU wordt gebruikt, zoals de PFL4606, zorgt een 1084-33 voor het opwekken van de 3,3V.

Ik meld de voortgang met de TV terug!

re-atari

Haha! Philips ontwerp?? Dit is al een TPV toestel toch? En 9 VD 10x dit IC het probleem IDD

maartenbakker

Special Member

Dit is inderdaad een TPV ontwerp, uit de tijd dat Philips nog zelfstandig TV's maakte maar wel regelmatig inkocht.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

De LM1085 is helaas nog niet bezorgd, hopelijk gooit de postbode hem vanmidddag in de bus. Als de reparatie goed gaat kan ik de TV vanavond nog een paar uurtjes testdraaien en hem morgen weer als moederdagcadeau terugbrengen.

Ik hoop maar dat de storing met het vervangen van u7106 zal zijn verholpen. Toen ik de PSU gedemonteerd op tafel had liggen, kreeg ik hem nl. niet uit standby toen ik S/B via een 1k weerstand aan +5V had gelegd. De blauwe LED aan de achterzijde ging niet branden, en +12V en +24V bleven 0V. Ik moet er wel bij zeggen, dat ik toen geen belasting (lampje of zo) op de +5V, +12V en +24V voedingsrails had aangesloten.

re-atari

Wat u nu eens moet doen is u heeft de S/B apart gevoed dus deze krijgt spanning nu moet u nog eens van daaruit 3,5v aansluiten op de stekker die van het mainboard naar het bedieningspaneel gaat neem daar de 2de aansluitpen van boven af te tellen en u zal zien dat de blouwe led van de voeding aangaat en tv werkt

Even een korte statusupdate over de TV. De LM1085 is gisteren door de postbode bezorgd, heb er gelijk 3 besteld om een paar in reserve achter de hand te hebben. Vanavond u7106 uitgesoldeerd en de LM1085 gemonteerd. De TV werkt nu weer perfect. De nieuwe spanningsregelaar wordt handwarm maar niet heet, dus ik verwacht dat die het wel gaat redden.
De spanning over de primaire elco is na inschakelen 398V, zodat mijn zorg dat het PFC circuit mogelijk ook een storing bevatte, ongegrond bleek. De +5V, +12V en +24V voedingsspanning zijn nu allemaal op CN903 aanwezig. Ik ben alleen vergeten te controleren of de blauwe LED op de achterzijde van de PSU brandt. Dat kan ik morgenavond mogelijk via de ventilatiesleuven aan de bovenzijde van de behuizing zien, heb eigenlijk geen zin meer om die weer te openen.
De komende avonden laat ik de TV eerst grondig testdraaien, als dat allemaal goed gaat kan hij aanstaand weekend als verlaat moederdagcadeautje weer terug naar mijn moeder.

re-atari

Alles voorwaarde klinken OK dus verwacht dat TV het voorlopig weer blijft doen. Succes!

Thanx! Hij heeft vanavond de hele avond geproefdraaid (proefgedraaid, draaigeproefd?), en die test glansrijk doorstaan. Geen buitenissige warmte ontwikkeling, rare elektrische geur of zelfs rook.
Het lijkt er dus op, dat de fix is gelukt. Mijn moeder zal helemaal blij zijn!

re-atari

Hallo re-atari

Kun je aangeven in welk blok van het psu schema ik het ic u7106 nu lm1085 kan vinden.
Jammer dat Elektra weg is, Maar Boris in Waalwijk heeft ook nog een goeie voorraad.
Bedankt.

Deze ic zit op het mainboard en niet op de psu

klopt het dat de U7106 (G973-120ADJF11U) een ander pin configuratie heeft dan de LM1085
of kijk ik verkeerd

gr
Roel

Klopt. u7106 zit op het mainboard, rechts van het koelprofiel rechtsonder op de print. Het is een 8 pins SMD IC, de LM1085 heeft een TO-220 behuizing.
Kijk ook eens in https://www.circuitsonline.net/forum/view/115957/1, op pag. 2 en 3 staan foto's hoe andere CO'ers hun PFL3605 met een soortgelijke spanningsregelaar hebben gerepareerd.

re-atari

goeden avond re-atari
ik heb het zelfde probleem kan jij hem voor mij repareren want ik ben een leek met een tv

Ik heb de destijds extra bestelde LM1085's nog liggen, dus u7106 kan ik voor je vervangen.

Ik kan uiteraard niet garanderen dat u7106 in je TV ook de daadwerkelijke boosdoener is. Ik ben zelf geen professionele reparateur, en heb (behalve een multimeter) geen specialistische apparatuur om dieper liggende storingen op te sporen.

Ik ben woonachtig in omgeving Breda. Het heeft m.i. weinig zin om voor deze reparatie helemaal uit Groningen o.i.d. naar het zuiden te rijden. Als de afstand tussen de woonplaatsen erg groot is, kun je een bericht met je hulpvraag tot reparatie in de sectie vraag/aanbod plaatsen. Er zullen vast CO leden dichterbij wonen, die je willen helpen.

re-atari

Edit: typfout gecorrigeerd (LM1058 moest uiteraard LM1085 zijn)