Slimme meters en energieverbruiksmanagers


Op 28 oktober 2019 20:41:53 schreef K7Jz:
Via je eigen energieleverancier en diverse derde partijen kan je de volgende dag per uur bekijken zonder hardware.

Oh wacht, dat is de truuk. Ze lezen eens per dag de meter uit, en delen dan het verbruik van die dag door 24. Dan heb je het verbruik per uur :-) Zo deed Qurrent dat ook bij ons. Wat je echt wilt (als je zo'n monitor hebt) is het momentaan verbruik zien. Dus staat de oven aan, dan staat de meter op 2500W, en 'snachts staat ie op 100W. Zoiets. Anders heb je nog totaal geen idee waar je kosten zitten.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 28 oktober 2019 20:11:33 schreef flipflop:
[...]
Dat van uur-tot-uur staat niet in de uitleg. Die 3e partij gaat blijkbaar jouw meter uitlezen en dat doet ie dagelijks. Kun jij zien wat je verbruik bv tussen 2 en 3pm vanmiddag was?

Ja, geen probleem. Hieronder bijvoorbeeld de grafiek van mijn verbruik van gisteren.

Bezoek mijn elektronica-hobby blog https://verstraten-elektronica.blogspot.com/

Op 28 oktober 2019 19:09:32 schreef R-Tronic:
@Jeever, dan komen mijn gegevens dus ook bij een 3de partij terecht? Daar heb ik dan wel weer iets op tegen... Trouwens, in je plaatje staat een adres. Is dat een voorbeeld adres of je eigen? Misschien wil je dat verwijderen?

Dat is mijn adres en waarom zou ik dat verwijderen? Is dat een geheim? Wie Googelt op Verstraten Landgraaf vindt al mijn gegevens tot en met een foto van mijn huis.
Trouwens, iedereen die een slimme meter laat plaatsen weet dat bepaalde gegevens door derden worden gedeeld.

Bezoek mijn elektronica-hobby blog https://verstraten-elektronica.blogspot.com/

Wezen stappen en daarna om 3 uur 's nachts de frietpan aangegooid om een frikandel te bakken? :+

Overdag zeer laag verbruik tussen 07:00 en 18:00: Zit ie nu in het duister te rillen of is-tie niet thuis? Van 17 juni tot 5 juli bijna geen verbruik: Vast op vakantie: "Leve het Gilde"....

Jouw keus :+

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Op 28 oktober 2019 21:59:21 schreef Jeever:
[...]Trouwens, iedereen die een slimme meter laat plaatsen weet dat bepaalde gegevens door derden worden gedeeld.

Door wie dan (buiten de elektriciteitmaatschappij en wellicht de netbeheerder)? Ik heb de 'slimme meter' tot nu toe buiten de deur kunnen houden. Met name vanwege het terugloopkarakter van mijn Ferrarismeter, maar mijn meter hoeft voor mij ook niet zo nodig met de buitenwereld te communiceren (zie ook opmerking Tidak hierboven)

En hoewel iedereen natuurlijk zelf die beslissing moet maken, ga ik, als rechtgeaarde zunige 'Ollander, geen geld UITGEVEN om te zien hoeveel geld ik BESPAAR met mijn fikse verzameling zonnepanelen... Dat weiger ik pertinent. Een éénmalige aanschaf kan ik naar mezelf wel verantwoorden, maar een abonnement à la TOON vind ik persoonlijk van de zotte. Tot de slimme meter verplicht wordt, werkt een potloodje en een schrift eens per paar dagen/weken ook prima (gasverbruik, dag- en nachtmeter en netto paneelopbrengst).

Hoewel het wel een uitkomst zou zijn geweest in 2016: we zijn van begin oktober tot half december weg geweest en desondanks het hoogste gas-jaarverbruik ooit gerealiseerd (koken, douchen (heet water) en CV zit op gas, allen niet gebruikt gedurende bijna 3 maanden...)

bprosman

Golden Member

Trouwens, iedereen die een slimme meter laat plaatsen weet dat bepaalde gegevens door derden worden gedeeld.

Hoeft niet , het “slimme deel” ofwel doorgeven van gegevens kun je nog steeds uit laten schakelen, maar dan komen we toch op de privacy discussie ?

@Tidak , misschien naieve vraag maar hoe kunnen die inbrekers zich abboneren op jouw gegevens? Overigens voor inbrekers zijn de “ouderwetse” methoden nog steeds veel effectiever, zoals auto voor de deur, post op de mat, draadje aan de deur plakken, vuilnisbak die niet vol raakt

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Ik maak gebruik van de beeclear gas en elektra.
Via webbrowser uit te lezen. Per fase levering en teruglevering , ook grafieken etc gas is per uur.
Als gebruiker ben ik er tevreden over.

Franssel

Golden Member

Op 28 oktober 2019 23:05:35 schreef fikkie:
Ik maak gebruik van de beeclear gas en elektra.
Via webbrowser uit te lezen. Per fase levering en teruglevering , ook grafieken etc gas is per uur.
Als gebruiker ben ik er tevreden over.

Gebruik hem al 3 jaar en zeer tevreden .
draadloos en via kabel mogelijk

gas per uur/week/maand/jaar/jaren , evenals Electra

https://www.beeclear.nl/

Verder geniet ik van mijn f9638 geluid in mijn werkplaats en huiskamer

Ik vind de benaming energieverbruiksMANAGER nogal pretentieus. Het is niet meer dan een dashboard, of, zo je wilt, een management informatiesysteem. De energieverbruiksmanager ben en blijf je zelf. Ik zie voor mij het nut er niet van in, behalve dat het een leuke gadget kan zijn.

@ Killian, je hebt gelijk maar zo kan iedereen direct in de titel lezen waar het over gaat. Het is inderdaad een monitor eigenlijk. Maar mijn bedoeling is eigenlijk om inzicht te krijgen in ons verbruik zodat ik kan zien wat ons sluipverbruik is 's nachts en wanneer we niet thuis zijn. Ik heb jaarlijks een gasrekening waar je bang van wordt en ik wil toch eens zien waar dat nou in zit...

Nu heeft een vrijstaand huis altijd wel wat meer gasverbruik maar 3000+ m3 per jaar met 2 personen is wat overdreven dacht ik.

Ook staan er best veel apparaten stand-by waarvan ik nu het sluipverbruik niet weet dus kan ik een en ander gaan uitsluiten hopelijk. Dan is het wel handig dat je per uur of real-time kunt zien wat je verbruik is.

Op 29 oktober 2019 08:31:37 schreef R-Tronic:
Nu heeft een vrijstaand huis altijd wel wat meer gasverbruik maar 3000+ m3 per jaar met 2 personen is wat overdreven dacht ik.

Gasverbruik heeft weinig te maken met aantal personen. Het wordt vooral bepaald door het soort woning en het stookgedrag.
Het meeste warmteverlies heb je door de ramen, ook bij dubbel glas, en door het dak. Verder is de temperatuur in de woonkamer belangrijk. Warmer dan 20 graden is niet nodig. En in kamers waar je zelden komt de radiator dichtdraaien.

KlaasZ,

Dat doet ook wel veel inderdaad. We hebben inmiddels de hele bovenverdieping alles kunststof kozijn met isolatieglas en de benedenverdieping bijna alles hr++ glas. Alleen een paar grote nog die zijn lek en daar zal nog veel warmte ontsnappen. Warmer dan 20,5 zetten we de verwarming nooit. Ketel staat op Eco modus voor warm water en een uur voor t slapen gaan zetten we stand al lager.
Ook vaak de open haard aan met koude dagen dus dan gaat de ketel gewoon uit. Maar we gaan het zien met zo'n monitor. Ik heb een aantal goede opties gelezen hier en zal er eens voor gaan zitten dit aankomend weekend.

@R-Tronic: Het is terecht dat je de term energieverbruiksmanager gebruikt, want onder die naam worden ze verkocht.

3000m3+ aan gas is bovengemiddeld voor een vrijstaande woning, maar zegt eigenlijk niks. Grootte, bouwjaar, mate van isolatie, locatie (open veld/bebouwde omgeving) en strenge/zachte winter spelen allemaal een rol. Er zijn op internet tips voor gasbesparing te vinden. Afhankelijk van je eigen situatie kun je daaruit kiezen.

Ik heb een goed geisoleerde woning in bebouwde omgeving. Ik heb daar nog wat leidingisolatie toegepast op plekken waar dat nuttig is en thermostatische radiatorkranen geplaatst in de ruimtes buiten de woonkamer, waar de kamerthermostaat hangt. Dat is nu een paar jaar geleden en ik denk dat het zo'n 10% scheelt. Het is gewoon lastig vast te stellen, omdat de ene winter de andere niet is en ik moet dus echt over een langere periode kijken om conclusies te kunnen trekken. Mogelijk ga ik me deze winter nog wat verdiepen in het waterzijdig optimaliseren van de cv-installatie, dus het optimaliseren van de flow door de radiatoren.

Het elektriciteitsverbruik heb ik teruggebracht door toepassing van led-lampen en het plaatsen van een tijdschakelaar voor de pomp van de vloerverwarming. In plaats van 24/7 draait die nu 30% minder in het stookseizoen en maar 5 minuten per dag in de zomer. Dat zie je terug. Apparaten vervangen door zuinigere doe ik pas als ze echt op zijn. Sluipverbruik ga ik tegen door apparatuur echt uit te zetten als ik ze niet nodig heb.

Ik heb ooit zo'n energieverbruiksmeter van de bouwmarkt gekregen waarmee je het energieverbruik van een apparaat kunt meten. Leuk als Spielerei in het begin, maar ik doe er al jaren niks meer mee. Voor mij is het vooral een kwestie van gezond verstand gebruiken.

Ik denk dat 3000 kuub gas per jaar voor een vrijstaande woning niet extreem is.
Ik heb zojuist van het energiebedrijf mijn energierappoort over september gekregen. Daarin wordt mijn verbruik vergeleken met het gemiddelde van diverse woningtypen.

Mijn gasverbruik over september was 12 kuub. (tussenwoning). Het gemiddelde voor tussenwoningen is 28, terwijl het gemiddelde voor vrijstaande woningen 50 is.
Mijn jaarverbruik ligt rond de 1800 kuub.

De conclusie uit de vergelijking kan zijn dat ik heel zuinig stook, of dat anderen er een potje van maken.

3000 m3 per jaar is nogal wat. Wij zitten dit jaar op koers voor ergens tussen de 800-900 m3. Oude boerderij in het buiten gebied. Ben volop aan het isoleren de laatste jaren maar stook ook streng. Standaard temperatuur is hier 19 gr. Als je de cv een graad lager zet scheelt dat heel veel.
Maar een monitor is altijd leuk natuurlijk!
Zelf gebruiken wij een raspberry met domoticz. Gaat prima.

Op internet en met name in de "Volksrepubliek" kun je diverse inbouw energiemeters vinden, zelfs voor DIN-railmontage.
Kosten nog geen twee tientjes....
Ook Ali en Banggood kunnen je er aan helpen!
Alleen niet voor gasverbruik.

Verbruik hangt ook vaak samen met je sociale status. Als je gepensioneerd bent zal je toch minstens 8 uur meer op volle toeren stoken. Ouder worden en stil zitten (elektronicasoldeerwerk en PC) verhogen je warmte behoefte.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Op 29 oktober 2019 22:00:22 schreef Tidak Ada:
Ouder worden en stil zitten (elektronicasoldeerwerk en PC) verhogen je warmte behoefte.

Met persoonlijke isolatie kun je ook nog wat besparing bereiken.

een dikke trui, en in de zon zitten scheelt ook idd.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Obesitas is niet echt gezond >:)
Isolatie zal het verouderingsproces echter niet compenseren.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

3000m3 verbruik is erg veel. @R-Tronic het kan zeker lonen om je eens te verdiepen in de werking van je installatie, mogelijk loop je tegen fouten in de configuratie aan (aanvoer-/retour van radiator omgewisseld bijv.). En ook het 'waterzijdig inregelen' wat Kilian aanhaalde kan erg de moeite lonen. Het is een simpel klusje (zorgen dat elke radiator genoeg, maar niet teveel flow krijgt) maar loont wel. Heb het bij m'n ouders gedaan en dat leverde een besparing van 20% op (met hun verbruik toch een slordige €250). En gas wordt alleen maar duurder...

Heb er op Tweakers een topic over lopen wat ik op een toegankelijke manier heb geprobeerd te schrijven: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229

Al moet ik ook eerlijk zeggen dat bij 3000m3 isolatie (of eigenlijk het gebrek daaraan) ook een grote rol speelt.

Om toch nog een beetje ontopic te blijven, ik houd met https://energiemanageronline.nl/ mijn meterstanden bij (handmatig). Die site kun je namelijk ook de stand van je watermeter invullen en de bruto productie van je zonnepanelen (heb ik), waarmee hij dan zelf gaat rekenen wat je nog bruto verbruik is e.d. Vind dat handiger (meer detail) dan zo'n geautomatiseerde uitlezing die sites aanbieden.

[Bericht gewijzigd door ThinkPad op 30 oktober 2019 07:51:47 (19%)]

Op 28 oktober 2019 21:00:56 schreef flipflop:
[...]
Oh wacht, dat is de truuk. Ze lezen eens per dag de meter uit, en delen dan het verbruik van die dag door 24. Dan heb je het verbruik per uur :-) Zo deed Qurrent dat ook bij ons. Wat je echt wilt (als je zo'n monitor hebt) is het momentaan verbruik zien. Dus staat de oven aan, dan staat de meter op 2500W, en 'snachts staat ie op 100W. Zoiets. Anders heb je nog totaal geen idee waar je kosten zitten.

Nee het is iets slimmer. Ik denk dat ze dus vanwege telecomkosten (of een deal dat ze het goedkoop offpeak krijgen) één transactie per dag versturen die wel 24 losse waardes per uur bevat.

Ik zie dus perfect wanneer de CV aangaat, 's zomers zie je heel goed hoelang iemand doucht of thuis is (kleine plukjes gas voor warm tapwater). Ook je nachtverbruik etc.

De vraag is natuurlijk: moet je €100 aan hardware installeren of €5 per maand aan Toon betalen om erachter te komen dat een nieuwe koelkast van €500 je 2 tientjes bespaart per jasr.. minus het sluipverbruik van je monitordoosje/server

evelo

Golden Member

Er wordt tegenwoordig zodanig veel show verkocht rond allerlei apps, displays, metertjes,... Dat veel mensen niet meer weten hoe het verwarmen van hun huis eigenlijk werkt, en eigenlijk interesseert het veel mensen ook niet.

Eigenlijk is energie gewoon heel goedkoop de laatste jaren.
Ik betaal 28€/maand voor warm water en een warm huis.

Een gemiddeld internetabbo kost meer.

@R-Tronic wellicht heb je waarschijnlijk al een energieverbruiksmanager aangeschaft. Maar misschien is de energieverbruiksmanager (SEM-1000) van Qubidia wat je zoekt. Dit apparaat registreert realtime elektriciteit en gas. En heeft een tool om het vermogen van alle apparaten te bepalen.

Als eerste bericht lijkt dit erg op reclame, dus wil je wat meer over het ding uitleggen?

In de meterkast? Van daaruit 'herkent' hij alle verbruikers? Of per verbruiker er ééntje nodig?

Klinkt interessant maar vind de omschrijving nogal karig.