Cursus telefoonreparatie


maartenbakker

Special Member

Op 22 november 2019 16:00:55 schreef Brainbox:
Als het over GSM/smartphone gaat ben ik bang dat een cursus elektronica je niet verder zal helpen.
Ten eerst zijn de componenten meestal te klein om er met reguliere apparatuur aan te meten.
Vervolgens zijn er geen schema´s van om te weten wat en waar je moet meten en wat je dan moet zien.

Dat klopt niet. Met een microscoop en wat basiskennis kom je met redelijk normaal gereedschap al heel ver. Ook lekken er soms schema's uit.

Praktijkervaring is inderdaad erg belangrijk.

@TS: als je op vakantie wilt naar Amerika, zou je eens een cursus bij Jessa (ipadrehab.com) kunnen doen.

@iedereen die denkt dat je geen mobieltjes en devices moet willen repareren zou ik aanraden op youtube Louis Rossman en Ipadrehab te bekijken. Het kan prima. Om er een bedrijf op te bouwen moet je wel een beetje weten wat je doet, dus genoeg van de beter betaalde klusjes en probeer de hoofdpijngevallen uit te filteren voordat je er uren in steekt.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 22 november 2019 19:43:37 (32%)]

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Doet Louis tegenwoordig ook telefoons ? Ik zag laatst toevallig weer eens een video van zijn winkel. Toen ik nog regelmatig keek waren ze hooguit met zijn 3e. Die is flink gegroeid. Hij deed altijd alleen maar laptops.

Ik denk dat het electronisch wel meevalt omdat er veel info over te vinden is. Net als bij TVs vaak. Als je ziet wat Louis doet dan weet hij vaak vooraf al wat er mis is en anders meet hij een of twee dingen.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
maartenbakker

Special Member

Telefoons doet hij alleen voor data recovery. Jessa doet veel meer telefoons (ook vaak alleen voor recovery). Louis heeft nu iets van 13 man personeel waaronder 2 andere dedicated board repair specialisten en een data recovery specialist die ook harddisks doet en is bezig met een nieuwe winkelruimte omdat het gewoon echt niet meer past. Hij heeft zijn eigen werkstation zelfs korte tijd voorin de winkel gehad, maar dat beviel slecht.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Tidak Ada

Golden Member

Gezien TS' naam, vermoed ik dat hij iets wil doen in het verlengde van wat in het thuisland gedaan wordt. Daar wordt vaak nog echt gerepareerd. Of dat altijd goed afloopt is de vraag, zeker op niveau van een smartphone. Een gewone (ouderwetse?) GSM biedt meer mogelijkheden en kansen.

Anderzijds heb ik in de praktijk gezien wat er in die landen met primitieve middelen en een enorme wilskracht wordt gedaan. Ik kan er vaak alleen mijn petje voor afnemen (helaas draag ik dat nooit >:))

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
maartenbakker

Special Member

Met een virtueel petje werkt het vast ook :P

Ik kan je verzekeren dat 'echt repareren' van draagbare devices prima lukt - al heb ik zelf aan een telefoon nog niet meer hoeven doen dan een USB-connector vervangen, ik zie anderen het wel doen. Gereedschap haal je vaak uit China, want daar doen ze het ook, en via Rusland en India en natuurlijk het Midden Oosten hopelijk hier ook steeds meer :) Louis en Jessa zijn nota bene kapitalistische Amerikanen en hen lukt het om er elk een goed lopende zaak mee overeind te houden.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 22 november 2019 23:25:21 (13%)]

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
RAAF12

Golden Member

Hier ook een mini USB connector aan een Tomtom device. Voorlopig hou ik me maar bij grof SMD solderen. Dat kleine spul kan wel, met een loupe lamp sowieso of, beter, een stereo microscope. Maar ik vind geen leuk werk. Voordeel is dat ik geen geld hoef te verdienen :-)

Hubie

Special Member

Toch schijnt er een boterham met beleg in te zitten.

In het dorp waar ik woon (25.000 inwoners) is er zo'n bedrijfje wat toch alweer 9 jaar meedraait.

Op 22 november 2019 17:57:28 schreef RAAF12:
Toevallig zag ik de drie delen laatst online staan als PDF, toen Kruimel op zoek was naar zijn boek.

Inmiddels gevonden! Stond op mijn werk... |:(

Zeer bruikbare reacties.

Jessa en Louis Rossman zijn proffesionals en interessant om naar te kijken.
Het boek “ The art of electronics (online beschikbaar) moet ik doornemen maar lijkt me te uitgebreid.
https://artofelectronics.net/wp-content/uploads/2016/02/AoE3_chapter9.…

Beste lijkt me ook om gewoon aan de slag te gaan en te hobbyen wat ik nu ook doe. Soms doet het verhitten van een ic op het moederbord wonderen (bekend macbook videokaart probleem bv of problemen met de audio ic).

De kunst is het lossolderen van de kleine componenten en terugplaatsen (tristar U2 chip, audio chip, base band ic etc) een schermpje vervangen kan bijna iedereen.

Het idee om data te herstellen lijkt me wel goed en de moeite waard om daar verder op te focussen.

Rest mij nog een goede stereomicroscoop en de feest is compleet.

mel

Golden Member

StereoMICROfoon? Ga je dan luisteren naar het lossolderen? :)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 22 november 2019 12:48:00 schreef Ylias:
Om telefoons te repareren zou ik graag een cursus willen volgen. Ben al bezig met microsolderen met de hete lucht soldeerstation maar ik zou graag meer kennis op willen doen met het doormeten van de componenten in een telefoon. Iemand een idee voor een cursus? Er zijn verschillende telefoonreparatie in aanbod maar mij gaat het meer om het juist meten van de componenten.

In NL zie je niet zo veel mensen die echt aan de telefoon hardware werken volgens mij (dingen als intern telefoon geheugen ophogen e.d. zie je in china en azie geloof ik soms nog wel).

Hier is het meer vervangen van modulaire onderdelen en veel software trucs als firmware upgrades en jailbreaken/unlocken. En veel echte elektronica kennis zal je daar denk ik niet aan overhouden. Veel reparateurs in de kleine zaakjes moeten het hebben van hun zelf bij elkaar gespaarde codes/phone-software en firmware library, en die zullen ze denk ik niet snel delen. Repareren bij de grotere ketens (mediamarkt, coolblue, etc) is meer lopende band werk met vaak simpele problemen (software geluidsknop staat uit en geluid werkt niet e.d.).

In iets oudere hardware van de generatie playstation 1 of 2 kon je nog zelf mod chips toevoegen, maar dat zie je bijna niet meer. En zo als iemand anders hier schrijft is veel huidige hardware gemaakt om niet aan te kunnen werken (zowel het technische deel als de behuizing, met soms zelfs bijna een soort self-destruct mechanisme tijdens het openmaken of zoals bij apple minimale hardware aanpassingen in componenten (chips) waar de software naar zoekt om te kunnen werken).

Alles bij elkaar is het een vakgebied met een lage return on investment naar mijn mening ..

Op 5 december 2019 22:20:07 schreef Ylias:
De kunst is het lossolderen van de kleine componenten en terugplaatsen (tristar U2 chip, audio chip, base band ic etc) een schermpje vervangen kan bijna iedereen.

Dat is een kwestie van een goed (de)soldeerstation + hete-lucht, pincetten, flux, goede soldeer en een microscoop. Een vaste hand helpt ook. Verder is er echt niks moeilijks aan, kan bijna iedereen onder de knie krijgen (met wat oefening) ;-)

Soms doet het verhitten van een ic op het moederbord wonderen (bekend macbook videokaart probleem bv of problemen met de audio ic)

Wil je leren repareren of wil je wat truukjes leren ?

De kunst is een fout vinden als de "truukjes" die je op internet vindt niet voldoende zijn. Als iemand straks bij jou komt met een telefoon waar je weinig over kunt vinden, wat doe je dan ? Dan helpen die truukjes niet meer. Dat zie je hier in de TV sectie regelmatig. "ik heb de elcos vervangen, of IC nummer X wat altijd stuk gaat, maar hij doet het nog steeds niet". De jongens die dan antwoorden doen wel serieuze TV reparaties, vinden die fout wel. Dat zijn degene waardoor de rest weet dat bij model X component Y meestal kapot gaat. En die groep van vakmannen wordt rap kleiner.

Wil jij zo'n vakman worden of een truukjes toepasser ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Meeste truukjes ken ik al, ik ben hier voor meer.

Alle genoemde landen bieden vaak een goedkoper leven. Voor een tientje per uur kan je dan prima uit de voeten en een halve dag besteden aan een 3 jaar oude telefoon is dan nog interessant.

maartenbakker

Special Member

Op 8 december 2019 14:51:58 schreef K7Jz:
Alle genoemde landen bieden vaak een goedkoper leven. Voor een tientje per uur kan je dan prima uit de voeten en een halve dag besteden aan een 3 jaar oude telefoon is dan nog interessant.

Ik weet niet of dat land genoemd is, maar wat dacht je van NYC? Daar is het leven belachelijk duur, maar loont het alsnog om Macbooks e.d. te repareren. Telefoons wat minder, maar in het omringende land loont dat ook nog wel.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
RAAF12

Golden Member

NYC is New York City voor de goede verstaander.
@TS Naar een zonnig land verhuizen en daar telefoontjes gaan repareren als dat werk een innig gekoesterde wens is? Een neef van mij zit op Curaçao in de toeristen industrie. Hij kan je daar wel op weg helpen.

Bij de meeste telefoons is reparatie (behalve batterij/scherm vervangen of data recoveren) niet interessant.
Of het moet een overbetaalde IPhone zijn, daar valt nog wel wat 'te halen' misschien...
Mijn (Wiko) telefoon kostte iets meer als 100 euro, niet de moeite om daar nog veel aan te repareren bij defecten...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 8 december 2019 15:12:28 schreef maartenbakker:
[...]Ik weet niet of dat land genoemd is, maar wat dacht je van NYC? Daar is het leven belachelijk duur, maar loont het alsnog om Macbooks e.d. te repareren. Telefoons wat minder, maar in het omringende land loont dat ook nog wel.

Daar lopen wel heel erg veel mensen rond op een klein stukje grond en een hoop daarvan met veel geld en nog meer haast.

De laptop is vaak onmisbaar voor werk en een nieuwe is weer een hoop werk met alles instellen en als ze niet genoeg back ups maken een hoop verlies van data. Als je verder niks met computers hebt is een nieuwe niet altijd iets waar je blij van wordt. Het zou me niet verbazen als er klanten zijn die de 350 dollar reparatie kosten betalen alleen maar voor de data en daarnaast gelijk een nieuwe kopen. 350 dollar is daar niks voor veel mensen.

Ik keek laatst naar een of andere veiling op Discovery. Daar zaten wat New-Yorkers bij en de prijzen die ze betaalde (oa op een rommelmarkt) en noemde voor de meeste dingen was belachelijk hoog. Ik weet niet of Rossmann hier in NL (met of zonder zijn youtube channel) ook zo veel succes zou hebben.

Hij repareert ook voor andere reparateurs (destijds dan, ik weet niet of hij dat nu nog doet) Nu verkoopt hij zelfs wat componenten dacht ik. Destijds was hij voornamelijk afhankelijk van slopers dus ik denk dat het nu wat makkelijker is om ermee te starten (vanuit onderdelen standpunt dan).

The USA is wat groter (en ze denken volgens mij wat minder grens gebonden, zolang het maar binnen de USA valt. Wij sturen niet zo snel wat naar spanje voor reparatie. Een Texaan stuurt net zo makkelijk wat naar Washinton. Er zijn daar bedrijven die dingen repareren of maken waar je hier in NL niet echt succesvol in zult zijn. Bv een bedrijf dat nieuwe houten wielen voor ezel-getrokken-roadtrains maakt (maar ook de wagens repareert en bouwt. Hij heeft het daar druk maar hij zit midden in het voormalige wilde westen :-) , er zijn daar ook de nodige bedrijven die alleen maar vintage vliegtuig restauraties doen (1 project duurt zomaar 5 jaar) Kijk ook eens naar autodealers in California met een showroom vol exotische supercars. Die verkopen in 1 maand waarschijnlijk meer van dat soort auto's als er hier in het totaal rondrijden.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Ik heb wel veel geleerd van youtube channel "electronic repair school".
kijk daar eens, zou ik zeggen

https://www.youtube.com/channel/UCooKQlg-HZ0PFAPc4Ymg3RA

maartenbakker

Special Member

Op 8 december 2019 16:20:59 schreef fred101:
[...]

Ik keek laatst naar een of andere veiling op Discovery. Daar zaten wat New-Yorkers bij en de prijzen die ze betaalde (oa op een rommelmarkt) en noemde voor de meeste dingen was belachelijk hoog. Ik weet niet of Rossmann hier in NL (met of zonder zijn youtube channel) ook zo veel succes zou hebben.

Een van Louis' inspiratiebronnen was destijds een zekere Duco uit Friesland, en ik heb de indruk dat dat ook niet de enige reparateur van devices hier is. Ik geef je wel helemaal gelijk dat de cultuur in de VS op veel punten anders is, dus toch niet zo goed vergelijkbaar.

Je hebt denk ik wel gelijk dat New York City een soort 'sweet spot' is voor dit soort werk. Louis zocht ook bewust naar locaties met veel aanloop van de doelgroep. Hij zit met de nieuwe locatie schuin tegenover een of andere mode academy, dus dat komt wel goed.

Zijn collega Jessa heeft inmiddels landelijke bekendheid in de VS onder politiekorpsen vanwege haar data recovery. Ik volg haar wat minder, maar zij krijgt regelmatig verwijzingen uit die hoek voor niet-forensische data recovery.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 6 december 2019 08:55:49 schreef RickD007:
...Repareren bij de grotere ketens (mediamarkt, coolblue, etc) is meer lopende band werk met vaak simpele problemen (software geluidsknop staat uit en geluid werkt niet e.d.).

veel reparatie wordt daar ook niet gedaan hoor. ze krijgen het toestel in handen, zullen het testen en het probleem omschrijven. want de klant zijn uitleg 'het is kapot' is niet voldoende.
en dan zal het richting fabrikant gaan, of fabrikant die ter plekke komt repareren. ik was een samsung printer(en later xerox) technieker die ook bij mediamarkt samsung's ging herstellen

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Shiptronic

Golden Member

De klassieke fout omschrijving waar je meestal niets mee kunt |:(

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Wat ylias wil, vraagt om te beginnen een grondige opleiding in elektronica. Dus met wat tips op een forum bijeengeschraapt kom je er bijlange niet. En een cursus van een namiddag kun je ook niet vergelijken met 3-6 jaar scholing.

Er is ook het voordurend dilemma, wat is beter, een bredere aanpak of een sterk gespecialiseerde activiteit?

Maar ook voor een echte specialist wordt het moeilijk.De technologieën en de modelletjes volgen elkaar sneller op dan je ervaring kunt opdoen. En elk apparaatje heeft weer zn eigen zwakke punten en eigenaardigheden..

Ik denk dat het meeste kans op succes nog is, je bij de basis te houden. Gebroken schermpje vervangen is één van de meest voorkomende euvels naast de batterijen. Fouten in de hardware zijn vaak onmogelijk op te lossen tenzij in een echte gespecialiseerde professioneel ingerichte labomgeving.
Behalve dan misschien een slechte soldering, wat ook al niet evident is om op te sporen.

Omdat steeds meer mensen al hun persoonlijke zaken op zo'n smartphone bewaren is datarecuperatie bij uitval zeker een groeiende markt.

Maar niet zonder risico. De huidige waanzinnige jacht en handel in privé data is goud waard. En dat weten de reparateurs ook.

Makkelijk toch, als je gaat solliciteren voor een job dat je examinator alles over je professioneel en privéleven al voor zich heeft. Je huidige werk, interesses, wie je vrienden zijn, waar en hoe je woont, je familie, je vakantiebestemmingen en foto's en zelfs welke filmpjes je allemaal bekijkt op erotische websites.

En er is ook een groep die bereid is flink te betalen voor e-mailadressen, koopgedrag enz. De warenhuizen weten graag wat je bij hen regelmatig koopt, maar nog liever wat je op een ander koopt en dat kan niet met enkel een klantenkaart.

En dan zijn er de criminelen die vooral geinteresssseerd zijn in je bankgegevens, kaartnummers en passwoorden.

en dan zwijgen we maar over de overheid.

Zelfs goede vrienden en dicht familie weten beter niet alles over je.

Scuse me, niet op gelet dat Fordcapri een oude koe opgevist had. Maar het thema is nog zeer actueel.
Er zijn er wel meer die een schermpje kunnen vervangen en meteen denken dat ze ook in staat zijn om defecte componenten op te sporen en te vervangen.Kapotte componenten vertonen lang niet altijd zichtbare gebreken.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.