Onkyo TX-NR900e geen geluid meer


Dat is wel de bedoeling om kosten te besparen. Heb al her en der naar bedrijven gebeld voor prijzen. Ik probeer wat achterstallige klussen weg te werken, waaronder dit, maar moet wel de kosten in de gaten houden in deze tijd. Het zou me niet verbazen als er een enkel eenvoudig componentje kapot is, waardoor (waarschijlijk) die print eruit ligt. Er moet toch wel iemand zijn die er meer kennis van heeft en even wil helpen? Maar bedankt voor de tip.

Hierbij link service manual: https://elektrotanya.com/onkyo_tx-nr900.pdf/download.html#dl

Op 13 mei 2020 10:45:56 schreef Dirk Inductie:
Hoe kan ik deze kristal(oscillator) testen ..., zonder oscilloscoop?

Niet! Het is een gecompliceerde versterker. Ik zag al drie kristaloscillatoren. Zonder scoop zou ik er niet aan beginnen.
Je hebt een schema, dus je kunt de voedingsspanningen nameten.
Je kunt met een signaalinjector je eindversterker testen.
Dat kan wel zonder scoop.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Was ik al bang voor.. Ondertussen maar achter scoop aan.

het zou me niet verbazen dat er een voedingslijn mist of te hoog/laag meet.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Zeer complexe apparaten met microcontrollers, processoren en exotische componenten die je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Zoals al hier al eerder gesteld, wat als je een analoge line-ingang kiest? Volgens het blokschema gebruik je dan de digitale route niet?
Je begint altijd met de voeding te controleren, zoals testman noemt.
Volgens mij begrijp ik uit de openingspost dat het stereo lampje altijd aan is? Als je dit signaal terug zoekt kom ik op een uP uit, stereo-niet signaal.
Wordt met pull-up weerstand aan de 5,6V voeding gelegd. deze 5,6V wordt met een LM7856 uit de 24V van de voeding gemaakt

Op 13 mei 2020 22:08:43 schreef ohm pi:
[...]Niet! Het is een gecompliceerde versterker. Ik zag al drie kristaloscillatoren. Zonder scoop zou ik er niet aan beginnen.
Je hebt een schema, dus je kunt de voedingsspanningen nameten.
Je kunt met een signaalinjector je eindversterker testen.
Dat kan wel zonder scoop.

Mijn JVC had ooit een storing en zodra ik aan het kristal probeerde te meten (met scoop) startte hij wel op ;)
Kristal vervangen (na lang zoeken) en hij deed het weer. Maar dat was een versterker uit 1990, al aardig wat processor-power voor die tijd ('signal prediction circuit' dat biasstroom varieerde om in klasse A te blijven oid), maar helemaal niets vergeleken met huidige HMDI bakbeesten...

Zelf met een Yamaha 7 kanaals (af en toe) bezig en daar ontbreken aardig wat voedingsspanningen op wat processoren, maar terugzoekend is er bij veel kleine schakelende voedingkjes al wat mis.

RAAF12

Golden Member

Op 14 mei 2020 09:45:14 schreef MJN:
Volgens mij begrijp ik uit de openingspost dat het stereo lampje altijd aan is?

De FM zenders zenden altijd stereo uit. In den beginne toen er ook nog in mono werd uitgezonden, zag je idd de lamp aan gaan tijdens een stereo uitzending. De radio's gaan over op mono als het zendersignaal te zwak is. Dan is er minder ruis hoorbaar.

Op 14 mei 2020 09:45:14 schreef MJN:
Zoals al hier al eerder gesteld, wat als je een analoge line-ingang kiest? Volgens het blokschema gebruik je dan de digitale route niet?
Volgens mij begrijp ik uit de openingspost dat het stereo lampje altijd aan is? Als je dit signaal terug zoekt kom ik op een uP uit, stereo-niet signaal.
Wordt met pull-up weerstand aan de 5,6V voeding gelegd. deze 5,6V wordt met een LM7856 uit de 24V van de voeding gemaakt

via platenspeler ingang ook niet, ook geen ruis/brom.
Ik kan geen LM7856 vinden..

Op 16 mei 2020 18:02:34 schreef MJN:
[bijlage]

Dank je, zie nu pas hoe de codering inelkaar zit :D . Ik had de zoekfunctie gebruikt. Gaan we volgende week ook nameten.

Alle uitgangen van voeding (Schema 8) nagemeten. Niets afwijkends gevonden.

vergeten

Golden Member

Bij de voeding begint het vrijwel altijd :)

Het zou mooier zijn als je weergeeft wat de spanning moet zijn en wat je hebt gemeten.
Maar verderop dieper in het schema worden er meer lagere spanningen gemaakt zoals in het stukje schema wat MJN 3 postings terug heeft gepost, en in mijn bijlagen.

Daar kan ook wat mis zijn! Het is en blijft tijdrovend speurwerk!

P.S. Gebruik eens de editknop

onder je eigen bericht posten lijkt op topic kicken.:)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Op 17 mei 2020 11:41:26 schreef vergeten:
Bij de voeding begint het vrijwel altijd :)

Het zou mooier zijn als je weergeeft wat de spanning moet zijn en wat je hebt gemeten.
Maar verderop dieper in het schema worden er meer lagere spanningen gemaakt zoals in het stukje schema wat MJN 3 postings terug heeft gepost, en in mijn bijlagen.

Daar kan ook wat mis zijn! Het is en blijft tijdrovend speurwerk!

P.S. Gebruik eens de editknop [bijlage]onder je eigen bericht posten lijkt op topic kicken.:)

Gemeten waarde waren allemaal goed van voedingsprint.
Binnenkort aan de hand van componentenlijst alle spanningregelaars nameten.

Op 17 mei 2020 11:41:26 schreef vergeten:
Bij de voeding begint het vrijwel altijd :)

Het zou mooier zijn als je weergeeft wat de spanning moet zijn en wat je hebt gemeten.
Maar verderop dieper in het schema worden er meer lagere spanningen gemaakt zoals in het stukje schema wat MJN 3 postings terug heeft gepost, en in mijn bijlagen.

Daar kan ook wat mis zijn! Het is en blijft tijdrovend speurwerk!

P.S. Gebruik eens de editknop [bijlage]onder je eigen bericht posten lijkt op topic kicken.:)

Vandaag een tijd aan het meten geweest (zie bijlage). Op Q2923 (78M15HF) minimaal spanning gemeten. Nog eens meten en doet die het ineens weer!!!
Iedereen bedankt!!!

Wie weet hoe internet radio ingesteld moet worden?

vergeten

Golden Member

Wat heb je nou gemeten (waardes) een 7815 moet minimaal 19 volt in en er staat dan 15 volt op zijn uitgang.
Pootje los in de print? Doorsolderen!

[Bericht gewijzigd door vergeten op 21 mei 2020 22:36:00 (60%)]

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Op 21 mei 2020 22:34:10 schreef vergeten:
Wat heb je nou gemeten (waardes) een 7815 moet minimaal 19 volt in en er staat dan 15 volt op zijn uitgang.
Pootje los in de print? Doorsolderen!

Ik heb het zo gelaten. Als het weer mis gaat weet ik wat het is. Om erbij te kunnen moet ik bijna alles demonteren. De print zit onderop, met een hele rij printen er staand op vast. Misschien niet erg verstandig, maar ben bang dat er wat anders kapot gaat. Als i weer uitvalt moet ik wel...

vergeten

Golden Member

Op 22 mei 2020 23:19:34 schreef Dirk Inductie:
[...]
Ik heb het zo gelaten. Als het weer mis gaat weet ik wat het is.

Jij wel maar wij niet, wat was er mis dan?

Om erbij te kunnen moet ik bijna alles demonteren. De print zit onderop, met een hele rij printen er staand op vast. Misschien niet erg verstandig, maar ben bang dat er wat anders kapot gaat. Als i weer uitvalt moet ik wel...

Ja dat ken ik ik heb hier een NAD L75 zit ook zo moeilijk in elkaar.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

wrs zit die regelaar los in de soldering, dit probleem komt dan terug..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 23 mei 2020 09:40:55 schreef testman:
wrs zit die regelaar los in de soldering, dit probleem komt dan terug..

en dat kwam terug... Opnieuw gesoldeerd en werkt weer prima!
Iemand enig idee hoe het mogelijk is om de fan sneller te laten inschakelen? Hij wordt wel erg warm..

[Bericht gewijzigd door Dirk Inductie op 28 mei 2020 18:49:09 (19%)]

Dacht een weerstand over de temperateur sensor is een klein printje op de koelblok dan gaat hij sneller lopen maar zou ook een koelblokje op de dts monteren dan wordt die niet te warm meer

[Bericht gewijzigd door vraag1 op 28 mei 2020 22:15:54 (17%)]

Ook een koelblok vast gemaakt aan bruggelijkrichter. Scheelt behoorlijk!
Inmiddels koelpasta in huis. Print zit staand in versterker. Blijft koelblok dan wel op DTS IC geplakt zitten, of valt deze na verloop van tijd eraf als de pasta ouder wordt?

vergeten

Golden Member

Koelpasta plakt wel maar meestal niet lang.
Er bestaat ook thermisch geleidende lijm dat is beter geschikt, maar om dat aan te schaffen voor een lijmverbinding is wat kostbaar.
Voor de brugcel is misschien een klemmetje erbij een oplossing.

[Bericht gewijzigd door vergeten op 20 juli 2020 12:12:17 (41%)]

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Bedankt!

[Bericht gewijzigd door Dirk Inductie op 7 augustus 2020 19:27:01 (50%)]