PDP11/20 MM11E geheugen zoektocht

Toen ik je videos bekeek kwam ie met de suggestie over Kernigham die uitlegt waar "grep" vandaan komt. Daarin wordt ook een PDP11/20 genoemd.

Maar goed. Hij heeft een geloofwaardige uitleg. Ik had de indruk dat de werkelijke oorsprong gewoon onbekend was. En hij was er bij toen het gebeurde, dus ik denk dat we hem wel een beetje moeten geloven.

Ontopic, sortof... Idem als Ivan: Ik heb bewondering voor je project. Goed werk! Ik heb helaas geen PDP11/20 onderdelen (behalve dan 1 tape). Ik heb in 1986/87 als student met de PDP11/03, PDP11/63 en PDP11/73 gewerkt. De 11/63 was iets van 3 of 4 racks breed. Mogelijk met harddisks er bij en zo. (maar niet volle hoogte). De 11/73 was in essentie de helft van je 11/20: 1 4U unit. Daar komt natuurlijk nog wat randapparatuur bij. De 11/03 was denk ik ook zoiets, Hij zat onderin een rack-op-wieltjes met twee floppydrives en een terminal bovenop. Ik heb Xinu (= Xinu Is Not Unix) geport naar de '03 en '63 als "tentamen vervangende taak" voor het vak kleine operating systemen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Toen ik op de MTS zat in Oss, rond 1977-81 hadden we ook een PDP ooit gekregen (geen idee welk type), dat waren volgens mij minimaal 3 racks (waarvan 1 grote tape unit). Dat was in het laatste jaar dat ik er zat.

We hadden ook de schema's (copieen) van zo ongeveer alle bordjes die erin zaten, een stapel van denk ik wel een 500 vel papier.
Helaas was die machine niet helemaal meer compleet. We hebben nog gekeken of we uit konden zoeken welke printen ontbraken maar heb niet meer meegemaakt of ze die nog ooit aan de gang hebben gekregen en of/waar uiteindelijk het ding beland is.

Het is dus wel zo dat de schema's van al die printen ergens publiekelijk rondzwerven.

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.
Proxxima

Golden Member

@Ivan

Leuk! De laatste machine welke nog in TTL is gebouwd. De latere machines hebben een J11 oid als cpu. Wat me leuk lijkt is om tzt 2.11 BSD op een /44 oid te draaien. Wat voor OS draaide er bij jullie op? RT11? RSX? of misschien ook wel Unix?

De PDP11/20 is een historische machine in het Unix tijdperk. Helaas zijn er alleen nog maar kleine delen van die Unix versie bewaard gebleven. Er is een Mini Unix welke gebaseerd is op Unix V6, en dat brengt je toch terug naar de stand van techniek in 1975. Toch hoop ik dat de historische Unix voor de 11/20 nog eens boven water komt.

@Rew

Bedankt voor het compliment! De PDP11/63 zegt mij niets. De PDP11/60 wel. Dat is een grote Unibus machine. De /03 en /73 zijn Qbus machines. Die /73 is natuurlijk véél krachtiger dan mijn /20. Waarschijnlijk hadden jullie er de RX50 of RX02 floppy drives bij? Ik heb hier de RX01 in een externe box naast de machine staan. Die past niet meer bij het rack in.

Ik had nog nooit gehoord van Xinu. Grappige naam :)

@Henri

Incomplete machines zijn veelal wel een uitdaging inderdaad. Maar vaak is het wel zinvol om eerst terug te gaan naar een minimale configuratie.

Schema's en dergelijke zijn gelukkig heel erg goed te vinden tegenwoordig. En er komt ook steeds meer leuke software bij. Zelf heb ik een SpaceWar voor de PDP8 aangepast en wat borden gekloond. Zo kunnen meer mensen van SpaceWar op oude machines genieten.

En Mattis Lind heeft een SpaceWar voor de PDP11 mogelijk gemaakt. En daar maak ik hier ook dankbaar gebruik van op mijn PDP11/10

Ik heb mijn PDP11 materiaal grotendeels te danken aan een oud verzamelaar welke aan het inkrimpen is. Hij ziet defect spul als oud ijzer, maar ik zie defect spul als een prachtige uitdaging.

Zo zijn er inmiddels op de reeds herstelde harddisks weer images gemaakt van bepaalde disk packs. Die images worden weer gedeeld op het web... En zo heeft iedereen wel weer iets aan andermans werk. Een soort kringloop :)

Toch valt het op dat er best wat TTL chips sneuvelen zo na jaren. Dus het is soms flink debuggen om het werkend te krijgen. Geen enkele PDP8 of 11 werkte hier bij binnenkomst. Dus weet waar je aan begint... :P

fatbeard

Honourable Member

Ik heb in de loop der jaren wat ringkerngeheugens verzameld, en een daarvan dacht ik uit deze reeks te komen:

Als je er wat aan hebt is het voor de portokosten van jou.

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.
Proxxima

Golden Member

Hallo fatbeard,

Oh wouw, dat is mooi! Dat is een corestack uit een Omnibus PDP8.
PDP8/E, /M, /F of /A. Deze neem ik graag van je over.
Ik zal je even een email sturen. Bedankt!

Proxxima

Golden Member

Waarlijk na wat rondvragen en zoeken heb ik nu de geheugenmodule compleet. Het backplane had ik al van iemand uit Duitsland gekregen. De borden zijn net uit Engeland binnen gekomen :) De datumcodes van de TTL chips zijn allemaal in 1971. Meer dan 50 jaar oud dus...

Binnenkort maar eens testen en repareren. Dat ik het nu compleet heb is echter het belangrijkste. Het meeste van dit industriële spul is in de jaren allemaal weg geknikkerd.

Er moeten toch meer liefhebbers zijn in Nederland welke dit spul leuk vinden. Maar ik ken er maar een paar... Zijn er hier op het forum ook nog mensen welke dit spul thuis hebben staan?

Op je vraag met welk OS wij toen werkten in de jaren '80 kan ik helaas niet meer met zekerheid zeggen. Wij gebruikten deze machines voor de uitbating van een X25 netwerk (packet switching) in België, uiteraard gelinked aan het internationaal X75 netwerk. Mijn taak bestond er oa in om een beheerstool te ontwikkelen dat veel gebruiksvriendelijker was dan de tekstconsoles op papier ... waar is de tijd! Nu nog moeilijk voor te stellen. We hebben dit kunnen realiseren door het aanschaffen van grafische kleurenschermen van Tektronix (kostprijs toen pers stuk: 5000 euro, idd. vijfduizend euro). Met een trackball kon je daarmee bepaalde punten in het netwerk op een kaart van België aanklikken en de details bekijken. De kleuren van alle X25 centrales (pdp11/44 dus) stelden de status voor van die centrale (groen was OK, alle andere kleuren betekenden een bepaald mankement). Het is een hele klus geweest om dat aan de praat te krijgen. Met een andere collega hebben we er ongeveer een jaar over gedaan om het productierijp te krijgen, zonder de medewerking van Siemens die de X25 software en hardware leverden. We moesten dus het geheugen monitoren om bepaalde veranderingen te kunnen waarnemen en op basis daarvan onze software aan te sturen. Dat werk op zich heeft meer dan 6 maanden geduurd, maar het is ons gelukt. Siemens stond er beteuterd bij toen we hen onze finale versie lieten zien. Uiteindelijk is ons werk oa verkocht aan Australië dat er blijkbaar brood in zag ...
Maar ik dwaal af. Mooie herinneren blijven het wel en die pdp11 machines waren toen heel leuk om mee te werken. Dat waren toen, in vergelijking met de grotere broers (de main frames) piepkleine machines met heel wat vermogen.
Ik lees dat je nu verder kan, ik wens je nog veel plezier ermee en moge het allemaal weer functioneren zoals voorheen.

Arco

Special Member

Ringkerngeheugen is nog vrij lang gebruikt in bijv. telefooncentrales. (tot 1980)
Gewoon omdat 't goed werkte en er geen noodzaak was om dat te veranderen...

Dit soort geheugenblokken werd o.a. in de Philips UB49a centrales gebruikt.

https://www.telefoniemuseum.nl/images/Wat%20is%20nieuw/Philips_blok_met_ringkerngeheugen_A_small.jpg

Die werden op hun punt gemonteerd wat ze de bijnaam 'zoute drop' gaf... ;)

Zelfs de electronische PRX centrales hadden in het begin nog ringkerngeheugens...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Proxxima

Golden Member

Wow die corestack lijkt erg op die van de Russische PDP8 machines.

https://i0.wp.com/rusue.com/wp-content/uploads/2019/01/7.jpg

Dat is een foto van een fabriekshal in Rusland met wat pareltjes.
Men lijkt daar 40 jaar geleden de deur dicht te hebben gedaan
en de tijd heeft er letterlijk stil gestaan...
https://rusue.com/cemetery-of-soviet-computers/

Arco

Special Member

Zo zag een core van een PRX centrale er uit, maar liefst 16k ringkerngeheugen! ;) (voor de maat: is een dubbelhoog eurokaart rack)
(slobberde zo'n 65W aan energie op...)

[Bericht gewijzigd door Arco op maandag 31 januari 2022 12:58:56 (15%)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Proxxima

Golden Member

Dat is ook geen kleine centrale zeg. Ik heb wat info gevonden
http://www.prx205.org/docs/PRX_story_KPN%20def%20def.pdf

Op pagina 20 staat ook een PMT systeem. Wat ik zo zie staan:

VT05 seriële terminal op bureau
Dec Writer LA30 naast het bureau
PDP11 links in het rack (net achter de VT05 terminal in rack 1)
Vier RK05 harddisks in het rack (rack 3 en 4)
tape of disk controller (rack 5)
Twee TU10 vacuüm kolom tape drives (rack 6 en 7)
TU56 met een tape houder er onder (rack 8)

Als ik er een jaartal op zou moeten plakken zeg ik ca 1973/74

Dit zal alleen de besturing zijn want de centrale zelf lijkt niet in beeld te staan. Dit waren wel de typische toepassingsgebieden voor deze machines. Mijn PDP8/E was ooit een besturing voor een postsorteermachine.

Dat moet een mooie tijd zijn geweest bij de PTT om hiermee te mogen werken. Maar ja, alle hardware is veranderd in datapakketjes over een netwerk en een dikke computer...

Oh en waarlijk nog een Philips P800 systeem op pagina 51

Toch leuk om te zien, jammer dat ik die tijd niet hem mogen meemaken.

Arco

Special Member

De PRX205 (PRX/A) draaide op een dual processorsysteem met de Philips 16 bits TCP18 processor op maar liefst 0.5MHz... ;)
De instructieset was wel zeer gespecialiseerd. In de jaren '80 waren er 20 Pentium PC's nodig om de boel te emuleren...

Laden van firmware ging nog met ponsband. (meestal een grote wasmand eronder om de tape op te vangen...)

Ik las net dat de laatste PRX/A centrale pas in februari 2001 is omgebouwd van kerngeheugen naar MeMos geheugen.

Ze waren inderdaad behoorlijk groot, dit is een kleine testcentrale:

In het begin waren er vrij vaak problemen. Zo liep de boel soms vast als er plotseling teveel mensen tegelijk wilden bellen. (belspelletjes op tv)
In Denhaag heeft een centrale 4 dagen op 1 processor moeten draaien, omdat ze de 2e processor niet meer opgestart kregen...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 30 januari 2022 23:16:31 schreef Proxxima:
Er moeten toch meer liefhebbers zijn in Nederland welke dit spul leuk vinden. Maar ik ken er maar een paar... Zijn er hier op het forum ook nog mensen welke dit spul thuis hebben staan?

Ik heb een PDP11/150 Thuis staan. Ik heb in 1997 afstand moeten doen van (een deel van?) mijn PDP8. Ik heb gisteren een wasmachine naar m'n bovenhuis getransporteerd, die PDP was nog lastiger geweest. Maar ik heb geen tijd om de boel werkend te krijgen.

Ik had(*) een DEC VT320 die na decennia stilstand ingeplugd enkele seconden later de geest gaf. Ik zal wel de condensatoren hebben moeten formeren alvorens hem te proberen.

Als iemand daar nut in zit om het te repareren is ie beschikbaar.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Hewlett

Honourable Member

Oude computer vind ik ook leuk. Ik heb ook een PDT 11/150 :) wat in feite een LSI 11/03 is. In de opslag staat een PDP 11/34c (dat is een A met een M8268 cache module, configuratie is identiek aan die 11/34 uit de Jerry Walker video's) uit 1976 met Plessey RK05F en RX02 drives. Compleet met RK05 schijven (een aantal in originele verpakking), schema's en documentatie. Mijn elfje heeft 2 VT100 / VT125 ReGiS graphics terminals en een VK100 GiGi. Heb nog enkele borden uit een PDP 11/44, in ieder geval ligt hier nog een 1MB RAM board voor een 11/44. Grote PDP 11/60 heb ik niet meer, de loei zware CDC 14" SMD harddrive is er nog wel, deze wordt als ballast onderin het 19" rek van 11/34 gebruikt, dit omdat daar de anti-tilt poten van verdwenen zijn. Dit spul heb ik in de jaren tachtig (1985-1987) van de sloop gered en ik heb ze in mijn school-studie-tijd jaren gebruikt met RT11 en RSX11. Jaar of 10 geleden werkte de 11/34 nog, RK05F is wel stuk. Restauratie van het geheel staat in de planning, duurt nog wel even voor ik daar aan toe kom.

Ik heb nog veel oude machines uit de jaren 80 en 90, voornamelijk DEC VAXstation, SUN, SGI, HP en oddball spul zoals een Parsytec T800 Transputer netwerk.

IEEE heeft een mooie publicatie: "IEEE Annals of the History of Computing" komt 4 keer per jaar uit, je moet wel IEEE lid zijn om alles te kunnen lezen.

HamRadio PA2HK // Keep Calm and Carry On.

de telexcentrales van de RTT/Belgacom werden door PDP11/44 bestuurd, mooie tijden...

fatbeard

Honourable Member

Deze kende ik in de laat 70-er jaren van binnen en van buiten, ik heb hem zelfs meermalen gerepareerd (de HTS-A had hem staan, bouwjaar 1957):
https://www.fh-kiel.de/fileadmin/_migrated/pics/rechenanlage_electrologica_x1_thu.jpg
Prachtige machine, maximaal 16k kerngeheugen met woorden van 27 bits; de ROM (max 16k) was óók kerngeheugen. Liep op de fantastische kloksnelheid van 500kHz...

Begin 1980 is-ie verhuisd naar de jonge onderzoekers en helaas na een eental jaren verschrot :'(

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Op 1 februari 2022 09:01:46 schreef kombucha:
de telexcentrales van de RTT/Belgacom werden door PDP11/44 bestuurd, mooie tijden...

Ik heb voor een project de Nederlandse Telexcentrale bezocht in Amsterdam. Heel telex-nederland draaide toen op 1 ISDN-2 lijn(*). De "computer ruimte" mocht ik niet in. ("je moet speciaal antistatisch schoeisel aan en dan checken dat het goed is met dat apparaat, met die schoenen kom je er dus nooit in....". "Mag ik dat checkapparaat proberen?". "Tuurlijk!" "Ping, Groen lichtje!". Fijne schoenen waren dat voor een electronica figuur.)

(*) Dus daarmee kan je dat enigszins dateren. Zal iets van 2000+/- 2 geweest zijn.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Proxxima

Golden Member

@REW
Leuk zo'n PDT11/150, is dat nog uit te breiden? Ik ken ze verder niet. Die VT320 zijn erg leuke kleine terminals! Voedingen zijn slecht, vooral verrotte elco's. Daar helpt formeren niet tegen... Gewoon reviseren en weer jaren plezier.

@Hewlett
Prachtig zo'n /34. Zo te horen heb je een mooi complete set. Ik heb hier ook een VK100 GiGi terminal. Wat voor software heb jij er voor? Ik kan er momenteel niet zoveel mee. Ik zou het leuk vinden om er wat PDP11 software voor te hebben.

Ik heb ook nog een Tektronix 4010. Mijn exemplaar staat zelfs op de Tektronix wiki:
https://w140.com/tekwiki/wiki/4010#/media/File:Tek_4010_trace2.jpg
Wat ik jammer vind is dat die Regis apparaten niet de Tektronix standaard ondersteunen.

@fatbeard
Die X1 is echt een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis.
Jammer dat er nergens een werkend exemplaar meer lijkt te zijn.

joopv

Golden Member

Op 2 februari 2022 22:47:42 schreef Proxxima:

Die X1 is echt een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis.
Jammer dat er nergens een werkend exemplaar meer lijkt te zijn.

Misschien bij de Belastingdienst :)
sorry offtopic - kon het niet laten

Proxxima

Golden Member

@JoopV

hahaha, nou er is nog best oud spul in gebruik. Een paar jaar terug was er nog een vacature voor een PDP11 programmeur. Dat spul moet nog draaien tot 2050 omdat het een goedkeuring had tot die datum.

https://www.theregister.com/2013/06/19/nuke_plants_to_keep_pdp11_until…

Cobol is al net zo iets wat nog steeds bij banken gebruikt wordt. Inmiddels ook al uit de steentijd...

Leuk om te zien.

Ik werkte vanaf 1971 bij het Dr. Neherlaboratorium van de PTT, daar werd voor onze afdeling een PDP11/20 aangeschaft voor fl. 40.000 (?) met 4k ringkern geheugen. Hij werd bediend met een teletype met papertape/printer/reader. Later kochten we een Facit snelle papertape reader en een snelle Facit papertape printer en werd het geheugen uitgebreid met 4k :)

Proxxima

Golden Member

Hoi Brechtje,

Wat leuk, wat was de toepassing van jullie machine daar?

Proxxima

Golden Member

Ik heb een filmpje van de PDP11/20 online gezet... Dit moet je wel met een knipoog bekijken hoor. En vooral niet letten op hoe ik de onderste RK05 sluit aan het einde van het filmpje... :P Dat ging niet volgens de handleiding van DEC O-)

https://youtu.be/we548QRp7S4

Op 4 februari 2022 14:06:43 schreef Proxxima:
Hoi Brechtje,

Wat leuk, wat was de toepassing van jullie machine daar?

Sorry voor de late reactie:
Wij onderzochten het foutgedrag op modemverbindingen. Daarvoor hebben wij een "foutenanalysator" (TTL-hardware met beperkt geheugen") gebouwd waaraan een Facit ponsbandprinter was gekoppeld. Na een meting van een of meerdere dagen werd die ponsband ingelezen op de PDP11 en werd daarop de software analyse gedaan (in machinetaal!) en het resultaat geprint op de gekoppelde teletype.