Op 7 februari 2022 22:25:26 schreef Hensz:
[...]
CO is trouwens lichter dan lucht, in tegenstelling wat ons 50 jaar geleden nog verteld werd. Ik heb een mannetje van de brandweer dat eens onder de neus gewreven, maar hij beweerde bij hoog en bij laag dat zoiets nooit gezegd is. Ze hebben kennelijk hun eigen methode van voortschrijdend inzicht.
Wel dat mannetje zoals jij hem minachtend noemt zou wel eens als professional beter op de hoogte kunnen zijn dan iemand die er ook eens een niet geverifieerd artikeltje over gelezen heeft.
CO is niet beduidend lichter dan lucht. Een héél klein beetje maar en dat is daardoor totaal onbelangrijk.
Lucht bestaat voor 78% uit stikstof en 21% uit zuurstof en 1 procentje andere gassen.. Zuurstof is iets zwaarder dan stikstof.
Lig jij op je buik om te ademen? Blijf je beneden omdat je stikt in je slaapkamer? Ik d8 het niet.
Gassen die qua soortelijk gewicht in elkaars buurt liggen vermengen namelijk gelijkmatig door de brownse bewegingen van de moleculen.
CO zal dus bij de warmtebron waar het geproduceerd wordt omhoog stijgen vermengd met de opgewarmde lucht, en zich langzaam door afkoeling vermengen met de lucht in de ruimte. Misschien zal de concentratie aan het plafond ietsje hoger zijn, maar bij het afkoelen zal het toch zakken en vervangen worden door nieuwe opgewarmde lucht en zich al zakken mengen met de rest van de lucht in de kamer.
Het is dus niet zo dat de CO boven de grond gaat hangen, maar evenmin tegen het plafond.
De CO mengt zich dus na enige tijd met de lucht in de kamer en het zou dus in principe niet uitmaken waar de melder hangt.
Maar om tijdig verwittig te worden, is de beste plaats hoog boven het
verwarmingstoestel, omdat de CO door de stijgende warme luchtkolom daar het meest geconcentreerd is.