Siemens Logo 8 starter kits, 8 upgrade naar 8.3?


chuckie

Honourable Member

Die starter kits (vooral die met tde scherm) zijn zo snel uitverkocht omdat de componenten aanwezig in de kit afzonderlijk duurder zijn dan de hele kit plus dat je een leuke container en schroevedraaier erbij hebt.

Ik ken mensen die er 30 tegelijk bestelden die de componenten in hun machine gebruiken.

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde

Ik ben maar een leek. Ik zie dat er bij de kits 'Siematic WinCC Basic V1.3' zit.
Is dat noodzakelijk? Want die software is erg duur.
Ik vind nergens terug waarvoor dit eigenlijk zou kunnen dienen.

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 3 april 2022 07:50:19 schreef Sylvester:
Ik ben maar een leek. Ik zie dat er bij de kits 'Siematic WinCC Basic V1.3' zit.
Is dat noodzakelijk? Want die software is erg duur.
Ik vind nergens terug waarvoor dit eigenlijk zou kunnen dienen.

WinCC is nodig om een HMI scherm te cofigureren.
Niet nodig voor de gewone LOGO
Niet nodig voor het LOGO TDE scherm

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

ah bedankt.
Ik weet niet eens wat het is. Is dat typisch iets voor 'Windows'?
Ik heb voorlopig geen plannen met die schermen maar kan dat dan ook met een Mac?

GJ_

Moderator

Op 3 april 2022 10:10:36 schreef Sylvester:...maar kan dat dan ook met een Mac?

Industriele zaken met een Mac programmeren is helaas onbegonnen werk, gewoon niet aan beginnen. Als fabrieken je werkterrein zijn moet je gewoon verder met een windows laptop. Ik heb één keer iemand gezien die het toch allemaal met veel kunst en vliegwerk vanaf een Mac deed, maar die maakte verder ook geen indruk op me.
Niet omdat ik nou zo'n Mac fan ben overigens.

Bij technische software is Windows vaak de beste keuze, ook als er meerdere OS'sen worden ondersteund, zeker met upgrades.
Vaak komt eerst een Windows versie uit, daarna (indien uberhaupt beschikbaar) een Linux, en als laatste een Mac versie.

Ik weet niet of het nog zo is, maar vroeger was Apple hoofdzakelijk erg geliefd bij grafische ontwerp/architectuur paketten...
(en bij Appelaars natuurlijk... ;) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Industrieel doe ik niks. Dit is puur hobby, in eerste instantie een nette zwembad sturing met een paar mogelijkheden om op afstand te schakelen en uit te lezen. Ik heb reeds een ArrayPLC maar deze heeft wat nukkige probleempjes en beperkingen. De adc is beperkt, relais blijven hangen, programmatie is beperkt, software te oud en LCD bijna niet meer leesbaar.
Dus tijd voor iets nieuw en hopelijk wat mee programmatie mogelijkheden en sturing op afstand.

Mag ik hier een zijdelingse vraag stellen of nieuw topic starten?
Ik vind nergens of het mogelijk is om een text display (TD) te koppelen aan een Logo 8 ZONDER ingebouwd display, bv. een Siemens LOGO! 12/24 RCEo - 6ED1052-2MD08-0BA1?
Ik had dit graag op voorhand geweten vooraleer ik iets bestel. Alvast dank.

GJ_

Moderator

Dat mag geen enkel probleem zijn. Dat kun je trouwens ook al in de software zelf zien. Je kunt het niet in de software zien. Zonder scherm is gewoon het zelfde als alle andere, maar dan zonder scherm en knopjes.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 12 april 2022 10:30:22 (43%)]

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je enkel op een logo MET ingebouwd display een extern TD kan hangen

GJ_

Moderator

Dat is nieuw voor mij. Ik weet vrijwel zeker dat ik de pure gezien heb met TD. Zelf koop ik ze nooit zonder scherm. Er ziten wel wat verschillen tussen de gewone en de pure, o.a. de opstartcyclus.

Op 12 april 2022 12:30:27 schreef Sylvester:
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je enkel op een logo MET ingebouwd display een extern TD kan hangen

Ik dacht ook dat het eigenlijk niet uitmaakt welke logo je gebruikt. Gewoon goed instellen welke je er aan koppelt. Het is alleen zo dat ze standaard in de starters kits zitten.

Ja de starter kits die dus voorlopig niet meer verkrijgbaar zijn.

Ik vind nergens dat Mac OS 12 compatibel is met Siemens Logo soft comfort 8.3, zelfs niet met Mac OS 11.
Vreemd....
Installer werkt niet en crasht.
Moet ik nu echt zo'n verschrikkelijk windows ding aanschaffen...?

[Bericht gewijzigd door Sylvester op 20 mei 2022 19:24:01 (18%)]

GJ_

Moderator

Of een VM met linux op je appel.

ja misschien kan ik dat wel proberen.

Allé, ondertussen werkt de Logo Comfort software. Op de Mac, met VMware Fusion en daarop Windows.
Werkt prima.

Mag ik dit topic nog eens misbruiken om een paar vragen te stellen? Ik merk toch dat er wel wat logo specialisten zijn.
Niet op mij schieten hè, ik heb te weinig research op voorhand gedaan.
Ik heb die Siemens LOGO! 12/24 RCE - 6ED1052-1MD08-0BA1 gekocht met een lichte 'gok'.
Ik heb deze nodig om een oude Array PLC met defect scherm, haperende relais en slechte A/D converter te vervangen.
Deze wordt gebruikt voor een zwembad sturing.

Ik had gekozen voor de Logo omdat deze een beter A/D converter heeft en maar één poort nodig heeft om een treshold op de A/D converter toe te passen (bij mijn oude moet je dan 2 analoge poorten opofferen).

Ik heb me (nu pas) wat verdiept in de handleiding en al wat getest, alle timers en booleaanse dingen werken prima.
Maar ik had gehoopt dat ik met de logo hetzelfde zou kunnen, maar helaas mis ik dat ik een mooie tekst kan laten verschijnen op het ingebouwde display met daarop bijvoorbeeld 2 temperaturen.
Tevens had ik gehoopt op meer sturingen via de toetsen, maar ik kan enkel de 4 cursor toetsen activeren om iets aan te sturen.
Met de oude Array PLC kan je door meerdere schermpjes scrollen om meer vrije tekst te laten zien en om bijvoorbeeld een langer keuzemenu te maken dat bijvoorbeeld 8 programma's kan starten.

Het is mijn eigen fout, ik had me wat beter moeten informeren, of het moet zijn dat het wel kan maar dat ik het nog niet onder de knie heb?

Ik had ook gehoopt dat ik iets via een simpel ingebouwde web-servertje iets zou kunnen opvragen en aansturen? Maar het is mogelijk dat ik me hier ook vergis.

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 1 regel kun je tekst, maar ook waarden van teller, timers etc laten zien.
Ook beide tegelijk.
BV. Buiten: 18 gr. Waarbij 18 uit een analoge ingang komt.
Zo heb je meerdere regels ter beschikking.

Een tekstveld is zichtbaar op het display als het aangestuurd wordt (een 1 op de ingang)
Stuur je meerdere teksvelden tegelijk aan dan is het tekstveld met de hoogste prioriteit zichtbaar op het scherm, en met de pijltjestoesten op en neer kun je de andere tekstvelden in het display krijgen.

Duidelijk?

Je LOGO is ook aan te sturen en uit te lezen met een mobieltje etc.
Helaas heb ik daar nagenoeg geen ervaring mee.

[Bericht gewijzigd door Toeternietoe op 29 mei 2022 22:29:23 (10%)]

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
Sine

Moderator

Je kunt er best wat op kwijt, de display functies gebruik ik eigenlijk enkel als handige debug, niet als echte HMI (daar is het ding ook niet voor)
Ik heb ergens een logotje hangen die tegelijkertijd zes analoge waardes presenteert.

En je kunt er inderdaad een web-hmi mee bouwen, daar heb ik zelfs nog nooit wat mee gedaan, maar als ik even google lijk je daar toch best wat leuks mee te kunnen bouwen.

OK, dus het moet wel lukken. Dan moet ik eens wat dieper erop in gaan.

Ik zou ook ineens voor een dynamische web pagina gaan die je enkel via je intern netwerk te zien is. Met behulp van de gratis LWE (Logo Web Editor) software kan je deze web pagina ontwerpen en allerlei waarden laten zien en knoppen om dingen te sturen. Ik ben hetzelfde van plan (en dan kunnen we wellicht wat ervaring uitwisselen) maar ik kan momenteel niet aan nieuwe LOGO's komen : overal uitverkocht ...

Ja, ik heb hem ook met veel moeite gekregen, overal online uitverkocht. Uiteindelijk heb ik hem hier bij een lokale groothandel voor elektriciteitsmateriaal besteld en had hem binnen een paar weken.

Heel weinig te vinden over die web toepassingen. Ja, misschien goed om eens wat info uit te wisselen.

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op de website van Siemens is heel veel goede informatie te vinden over de LOGO en LWE.
Lessen en duidelijke voorbeelden etc.
Kan nuttig zijn.

Voor vragen over de LOGO kun je bij me terecht, programmeren etc.
Je mag me ook prive benaderen.
Van LWE weet ik (bijna) niets, dus dat valt af.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
GJ_

Moderator

Die LWE is even een draak om uit te vinden hoe die werkt. Als je het eenmaal weet is het te doen, maar echt fijn werkt ie niet.
De resultaten echter werken uitstekend.

Voor vragen over de LOGO kun je bij me terecht, programmeren etc.
Je mag me ook prive benaderen.
Van LWE weet ik (bijna) niets, dus dat valt af.

Ok, ik hou er rekening mee. Dank

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 30 mei 2022 16:11:40 (7%)]