Opus 40 uitlaatgastester

hoe ziet de voeding eruit? met die leeftijd kunnen wat elco's slecht zijn geworden en rimpel geven op de DC spanningen. de stroom van de displays is dan net te veel.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Bij losgekoppelde display plaat, hoe kan ik zien / meten of de processor goed opgestart is?

De 5V van de PC voeding is nagenoeg rimpelvrij.

er zit een gewone pc voeding in? gewoon een at of atx ding dus? die is eerste verdachte dan..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 26 juni 2022 19:21:24 schreef High met Henk:
Daarom heb je ook multimeters met de min en max hold functie....

Uh, dat helpt niet voor het door mij geschetste scenario: die meter 'ziet' die HF-rommel gewoon niet. Daar gaat een min/max hold functie je niet redden.

@ Al-turbo: ik denk niet eigenlijk ;) mogelijk kun je op stroomopname af gaan. Veel zaken die opstarten trekken daarbij meer stroom dan in 'rust', waardoor je zou kunnen zien of hij volledig opgestart is. Met mazzel is het zelfs een onregelmatige stroomopname die na opstarten stabiliseert.
Het nadeel is dat je natuurlijk niet weet óf dat zo is.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.
High met Henk

Special Member

Op 26 juni 2022 20:38:00 schreef weardguy:
[...]
Uh, dat helpt niet voor het door mij geschetste scenario: die meter 'ziet' die HF-rommel gewoon niet. Daar gaat een min/max hold functie je niet redden.

Wel tegen slechte elco's, hikkende voedingen etc..

Al teveel daarvoor gebruikt...

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

De display print lijkt IIC te zijn, standaard PCF8574 expanders met daar achter MAX7219 display drivers en Kingbright SC10 display's.
De ontkoppeling met enkel een paar multilayers en een tantaaltje lijkt zuunig. Dat geld ook voor het processor board, bedenkt dat 12 c'tjes al bij de levelconverters horen. Een enkel tantaaltje? Opgelet dus, korte, dikke draadjes naar een gepaste voeding.
Tantaaltjes gaan in het algemeen in sluitting als ze kapot gaan, maar ik zou ze altijd controleren.

Het tienpolige flatcable'tje lijkt wat dun voor zoveel leds, ook als er 2x 4 (?) draden voor de voeding zijn, en het trekontlasting lusje + clipje ontbreekt.
Allicht eerst even netjes maken met een nieuwe kabel. De constructie oogt wat kwetsbaar.

Lucky Luke

Special Member

Op 26 juni 2022 17:19:51 schreef Al-turbo:
UPDATE Allereerst iedereen dank voor het meedenken. Ik heb de moederbord en display PCB's uitgebouwd. Met 5V op de 80C31 verschijnt wartaal op de half-gedimde displays. Maar als ik de display stekker loskoppel gaat na 1x knipperen de "happy LED" branden en blijft aan. Dit lijkt mij het resultaat van een geslaagde zelftest. Stekker er weer in en geen happy LED meer. Zou het probleem dus in de display PCB zitten?

Klinkt voor mij ook alsof de displays de voeding onderuit trekken.

Is die witte connector links, met de 2 draden, hoe je de voeding aanbied?

Is dat de juiste connector? Ik zie helemaal geen lokale buffering daar in de buurt. En wat moet er dan met de andere 2 pennen?

Heb je er iets van documentatie/handleiding/servicemanual bij?

Spanningsval over de kabel naar het display zou voor de processor niet uit moeten maken, hooguit worden de displays er minder blij van. Maar een dip op de ‘algemene’ voeding kan de processor wel last van hebben.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Nee dat is niet de juiste connector: die is 5-polig en zit verderop. Maar omdat deze verbonden was met de Vss en GND pinnen van de processor heb ik die gebruikt. Ik zal het eens met de andere connector testen.

Weet of je al verder bent gekomen met de Co tester, maar mijn opus40 kreeg gisteren soortgelijke klachten. Display’s in de war niet opstarten etc. Bij mij bleek dat toch de voeding te zijn.
Elco’s in de voeding waren oké. Maar toch met testen ging de voeding bij 2A onderuit terwijl hij voor 3A bedoeld is.
Ik had nog een voeding liggen van 5A en doet het weer prima.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

Interessant Paul. Ik was de afgelopen dagen tot dezelfde conclusie gekomen. Na het lostrekken van de voedingsdraden voor de sensorprinten bleek het toestel gewoon op te starten. OPUS op de 6 displays en daarna start opwarmen. Gelukkig! Na inprikken van meer stroomgebruikers blijft de voedingsspanning netjes 5V (met rimpeltje), maar het lijkt er inderdaad op dat er onvoldoende amps voor alle gebruikers zijn.
Ik zoek binnenkort verder naar een probleem met de voeding.

Ik had dezelfde voeding erin zitten. Na controle en vervanging van de elco’s etc heb ik er maar een andere ingezet. Paar nieuwe gaten in die aluminium steun gemaakt.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

voeding gewoon vervangen idd, herstellen van dat ding is niet rendabel. een meanwell werkt hier prima. wrs een elco gaar, maar dat gaan uitzoeken als je er niet veel ervaring mee hebt zou ik afraden.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De originele is een meanwell, ik vermoed dat de optocopler een beetje gaar is in dit geval een 4n37. Maar dat uitzoeken kost inderdaad veel tijd.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

bij meanwell is de kleine elco primair die de hulpspanning afvlakt voor de switcher doorgaans de reden.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Jep. Dat wat testman zegt. Gaan daardoor hikken bij opstarten, maar doen het vaak prima als je ze warm stookt, met als enige dat ze dan vaak niet geheel meer de specificaties halen.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Uiteraard had ik die ook vervangen maar hij stort in naar 4v rond de 2,5A. Dus is er iets in het regelcircuit mis. Misschien de tl431 dood of die opto.
Had destijds in Rosmalen een paar gescoord van 7A kwam nu goed van pas.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

Ik heb de voeding vernieuwd (5V/5A van Amazon voor 13 euries).
De machine lijkt nu goed op te starten gelukkig. Maar voorheen ging altijd de vacuum pomp draaien om te checken of wel onderdruk in de aanvoerslang zit. Die pomp stopt nu na 1 seconde, maar het apparaat lijkt wel gewoon in opwarm mode te gaan. Maar komt daar natuurlijk nooit doorheen. Vreemd.
PS dank voor alle hulp op dit forum.

Bij mij loopt de pomp een paar seconde en gaat dan de opwarm fase in. Alle displays geven dan een streep die als het ware verschuift. De middelste digit van de displays. Dat duurt vrij lang. Daarna zie ‘Cal’ verschijnen. Weer daarna P1 nu moet je op program drukken en tegelijk de aanvoerslang dichthouden de display gaat dan van P1.1. naar P1.2 als de lektest goed is komt ‘good’ op de displays
Dan volgt weer Cal en daarna moet hij het normaal gaan doen.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

Klopt: na 12 minuten opwarmen startte hij idd op (stond ook in manual..). Enige problemen zijn nog dat niet alle displays even fel branden, O2-sensor fout E-03 (nieuwe besteld) en fan stuk (nieuwe besteld). Dank voor alle hulp.

Bij de mijne zit er ook verschil in de licht sterkte. Kan ouderdom zijn of de manier of de frequentie van het multiplexen van de displays. Maar hij wekt dus begrijp ik nu.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

lichtsterkte minder bij delen van displays kan zijn dat die digits aan stonden als het ding stby stond.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Goed gezien: de streepjes die niet in het woord OPUS voorkomen zijn idd veel feller!

Ik zie dat jullie beiden zo'n zelfde apparaat hebben. Heb je de kans gezien (of nog in de toekomst) om de eprom te copieren? Dat lijkt me zeer verstandig.

Die gaan geheid in de toekomst bitrot vertonen als de boel rond de 30+ jaar oud wordt (zo te zien is het spul ongeveer uit 1997 aan de datumcodes te zien?)

Al-turbo, jij hebt dus een firmware versie 2.14.
Paul, wat is de firmware revisie van jouw tester? Misschien is die wel een tandje nieuwer?

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Die van mij is ook 2.14. Kan wel een kopie van de eprom maken.
Heb eigenlijk niet opgelet of het nu een eprom is of een NVRAM.
Maar ik heb die omgevallen bitjes nog maar een enkele keer meegemaakt in de jaren. Wel kapotte RAM’s.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl