Er moet toch alsnog best wat mee te doen zijn?
Ff brainstormen (dus: beginnen met een überslecht idee en kijken of er wat beters te verzinnen is):
Super inefficiënt richt je een lamp op een zonnepaneel en laad je daar je telefoon mee op, schone spanning maar 5% efficientie van lichtspoel tot licht en vervolgens iets van (gokje) 10 % ofzo van licht naar electra, dus 0,05% in totaal. Oh, en een merendeel deel van het licht valt naast de zonnecel, dus doe nog maar een factor 10 of 100 slechter. Nee, onbruikbaar onpraktisch, moet beter kunnen.
Goed, met een R/C filter en een shunt-regelaar wordt het al efficienter dan bovenstaande onzin.
Neem ‘s 1 Ohm gevolgd door een gelijkrichter, een zener/transzorb van 20 V ofzo, en een dikke elco, zeg 4x 2200 uF/35V parallel en daarbij ook wat ceramisch, zeg 4x 100nF. Dan een shuntregelaar die dat naar iets van 18V shunt (uitgaande dat de genoemde 15V nominaal klopt en het eigenlijk bedoeld is een 12 V loodaccu te laden, doet die shuntregelaar dus niks, tenzij de spanning onbelast erg oploopt. Dan een buck regelaar naar 5V voor de telefoon.
Anders: de 1 Ohm/gelijkrichter/buffer van bovenstaand, gevolgd door zo’n wide-input buck die zichzelf uitzet bij een ingangsspanning boven de X en heel blijft tot X+Y.
https://www.ti.com/power-management/non-isolated-dc-dc-switching-regul…&
Zo gauw kijkend bijvoorbeeld een TL2575HV-05? Ik heb ‘m niet in detail bekeken, dus zelf beoordelen of ‘ie inderdaad geschikt is.
Maar met die ene ohm en er achter een shuntregelaar moet er best ‘maximaal 20’ te maken zijn van ‘nominaal 15 met pieken’. Vooral als flink wat buffercapaciteit de pieken opvangt. Die ene ohm en die shunt moeten dat dan wel kunnen dissiperen.
En misschien wordt het 0.5 ohm of 10 Ohm. Het is een schets-idee.
Ik ben benieuwd wat de spanning doet met en zonder bovenstaande constructie. Maar met goed veel buffercapaciteit en een beetje serieweerstand moet het toch te temmen zijn?