Zelfbouwproject buizen amp 2008

Dit topic is gesloten

Zelfbouw buizen versterker.

Ik ben nu al geruime tijd bezig met mijn eerste zelfbouw project, een EL34 push pul versterker met als fasedraaier een ECC83. Het is een Dynaco ontwerp uit de jaren 60. Officieel is het een Dynaco Bass King. Omdat dit mijn eerste echte zelfbouw project betreft, heb ik gekozen voor een breadbord opstelling die ik later in een kast wilde bouwen. Gebleken is dat een opstelling als deze perfect is voor test doeleinden, maar dat het inbouwen in een behuizing bijna net zo veel werk oplevert als dit in een keer doen.
Om zeker te zijn dat e.e.a. zonder ingrijpende fouten zou worden bedacht en gebouwd heb ik eerst een kanaal opgebouwd (lees om zelfvertrouwen te krijgen :P )

http://album.partyflock.nl/48310157.jpg
http://album.partyflock.nl/48310181.jpg
http://album.partyflock.nl/48310212.jpg
http://album.partyflock.nl/48310210.jpg
http://album.partyflock.nl/48310189.jpg

Ik ben begonnen met als gelijkrichter een hybride 5R4/diode oplossing, die ik al snel uitbreide naar 2*5R4 met diodes.

http://album.partyflock.nl/48310178.jpg

Ik heb gekozen om epoxy borden te gebruiken omdat ik het erg moeilijk vindt om netjes te werken met point 2 point verbindingen.

http://album.partyflock.nl/48310173.jpg
http://album.partyflock.nl/48310202.jpg

Ik kon op enig moment voor weinig geld een aantal EL34 buizen uit de XF2 serie krijgen waar ik dankbaar gebruik van maakte.
http://album.partyflock.nl/48310222.jpg

Al snel bleek helaas dat een hybride voeding niet het gewenste resultaat op zou leveren en ik besloot op advies een van de boeken van Menno van der Veen te kiezen voor de solide state oplossing voor mijn gelijkrichter. Gelukkig had ik nog een aantal high voltage fast recovery diodes op de plank liggen. Gelijk heb ik toen (klinkt eenvoudig, kostte 2 dagen want alle onderdelen op de plank moesten schuiven) ook het tweede kanaal gebouwd.
Dit is het resultaat:

http://album.partyflock.nl/48311126.jpg
http://album.partyflock.nl/48311120.jpg

Eindelijk begon het wat te worden! Ik was sterk onder de indruk van het stereo geluid dat er eindelijk uit kwam. Al lezende kwam ik er achter dat het van groot belang is om goede koppel condensatoren te gebruiken. Ik vond op ebay Claritycap condensatoren. Na deze in het apparaat gesoldeerd te hebben heb ik een hele avond naar de versterker geluisterd, waarbij ik zeer onder de indruk was...

http://album.partyflock.nl/48310335.jpg

Ik vond een nieuwe revisie schema voor deze versterker waarin een aantal aanpassingen zaten, deze verwerkte ik ook in de versterker. Ook maakt ik potmeters om de tegenkoppeling te kunnen regelen. Mijn grootste nadeel is dat ik twee verschillende UGTs heb. Ik heb hier nog geen oplossing voor helaas.:-(

Ongeveer een maand geleden leek het me een geschikt moment te gaan werken aan een behuizing. Hiervoor kocht ik parket op marktplaats

http://album.partyflock.nl/48310337.jpg

Nu vindt ik electronica erg leuk, maar het bouwen van behuizingen minder. Om het toch volledig een "eigen" bouwproject te laten voelen besloot ik de behuizing toch zelf te maken. Beter slecht zelfgemaakt dan goed gekocht dacht ik. Ook ik spendeerde behoorlijk wat tijd aan zaagwerkzaamheden...

Na ook een aantal uren gewerkt te hebben aan de plexiglazen plaat kreeg ik dit resultaat:

http://album.partyflock.nl/50024181.jpg
http://album.partyflock.nl/50024311.jpg
Gaten voor de Cs

Op dit moment wacht ik op de laatste onderdelen, de trafo kappen. Pas dan kan ik de UGTs inbouwen en aansluiten. Hopelijk kan ik e.e.a. binnen een week afronden, want nu luisterende naar mijn transistor HIFI versterker (Pioneer SA-706) ben en blijf ik teleurgesteld in het geluid dat deze voortbrengt. Des te eerder mijn versterker met buizen weer tot leven komt, des de beter ik het vindt. Ik zal nog een aantal fotos plaatsen als ik e.e.a. helemaal gereed heb, op dit moment ziet de versterker er als volgt uit:

http://album.partyflock.nl/50116709.jpg
http://album.partyflock.nl/50116730.jpg

Ik hoor graag reacties op dit topic. Voor een eerste project heb ik geweldig veel geleerd en zou ik het nu heel anders doen. Het kostte moeite niet af te wijken van de bestaande ideeen, al lerende. Toch ben ik blij dit te hebben gedaan. Once you go tubes, you stay tubes, voor mij geldt dat zeker! Ik heb al 1000 en 1 ideeen voor de volgende projecten.

Tom

Ziet er goed uit! ik ben jaloers, op zolder staat een roestig chassis met een niet meer werkende buizen versterker, ontbreekt eea aan maar ik kom er niet toe die te herstellen.
Gr. Hans.

Een buizeneindtrap dat is het.

Respect echt knap gedaan. het moeilijkste vind ik om van bastande schemas af te wijken maar u is het goed gelukt.

Chique! Eindelijk iemand die een buizenversterker wou maken en hier ook is ingeslaagd!
Proficiat ;)

Take my advice!I don't use it anyway
Henry S.

Moderator

Dit hoort in het Show your projects topic! thuis, anders krijgen we een wildgroei aan showtopics.

Ik sluit deze en verwijs daarin hier naar toe.
http://www.circuitsonline.net/forum/view/message/847495#847495

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 11 september 2008 20:46:51 (18%)

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Dit topic is gesloten