Je mooiste meetapparatuur. Deel 3

Dit topic is gesloten

Henry S.

Moderator

Op 8 oktober 2010 20:16:57 schreef testman:
werkt de kleine tek ook op 12v ? het is echt zo'n portable ding voor op de baan .

De Tek 212 werkt ook op interne NiCd batterijen, hoeveel spanning weet ik zo niet. Is te modden met een converterprintje als die interne voeding geen 12V is.

Jammer dat dat ding maar 500kHz bandbreedte heeft.

Edit: Fred gaf ook al antwoord.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op vrijdag 8 oktober 2010 20:33:57 (34%)

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

fred heeft de reclame gehoord voor wonen in limburg , en heeft meteen een paar scouts gestuurd :) is die tek maar 500khz , ik wist niet dat er scope's waren die onder de 1mhz zaten met het bereik . maarja is wel een redelijk zeldzaam ding ,mooi voor de verzameling of in jouw geval "een gaatjesopvuller "

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ben je niet bang dat de familie HP niet in opstand komt?
Vreemdgaan is sowieso al niet te tolereren, maar dit spant werkelijk de kroon!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP
fred101

Golden Member

Nee hoor, de scopen zijn Tek en Philips, de rest is voornamelijk HP en Philips. Zoveel scopen heeft HP niet gemaakt en voor ze scopen maakte leverde Tek scopen aan HP. Tek is in mijn ogen toch de scoop fabrikant.

Testman, er zijn meer scoops onder de 1 Mhz maar veel zijn het er niet.
Ik heb nog een miniscoopje en dat is 10MHz. Dat heeft een nog kleiner schermpje. Het rare is dat dat eigenlijk een geavanceerder ding is maar het ziet er als speelgoed uit en zo voelt het ook. Dit Tek scoopje is veel professioneler. Voelt degelijk aan, knoppen met duidelijke klikstanden, degelijke schakelaars en ook een stuk zwaarder.
Het is zo groot als een pak suiker en 1,5 kilo.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
guidob

Overleden

Bij mij is de 7704A vervangen door een 7603. Groter scherm en past beter op de werkbank. Snelheid van de 7704A heb ik niet nodig.

7603 kwam weer leven in na een bezoekje aan Fred :-)

http://members.home.nl/baltusg/7000.jpg

En zo past het mooi op de bench, de 7704A is te groot.
Nu nog iets vinden om dat gat te vullen in die TM502 ;-)

http://members.home.nl/baltusg/rest.jpg

edit: idd PM1542 x2.
Nieuwe gratitude is overigens meer blauw dan groen. Heb ik uit de VS laten komen, new old stock.

Als laatste heb ik gisteren het display van de logic analyser maar weer eens afgeregeld. Instel potmeters zijn wat gaar. Maar helemaal uit elkaar halen heb ik ook geen zin in. Op dit moment werkt alles naar behoren. Maar je weet bij dit soort oud spul nooit voor hoelang...

[Bericht gewijzigd door guidob op zaterdag 9 oktober 2010 15:51:15 (33%)

fred101

Golden Member

Dat zijn twee mooie Flipsen voedingen.

Dat groene gratitude is een hele verbetering met die grijze. Voor het mooie zou je de read out nog even moeten bijstellen ;-)
Op mijn 7603 staat hij ongeveer goed. Zou nog een tikkeltje lager mogen. Mijn 7704 staat nu wel goed. Die staat er op de foto nog behoorlijk naast.

Ik werk graag met mijn 7603 vanwege het grote scherm maar gebruik de 7704 toch meer. Die 7B80 is echt super. Hij blijft triggeren tot ver over de 300MHz. Ook vind ik de delay functie van de 7704 met twee tijdbasissen fijner dan dat gepriegel met zo'n knop die je uit moet trekken.
Ik ben nu die Philips 100Mhz pulsgenerator aan het afregelen. Dat moet met een PM3410 sampling scoop volgens het manual. Heel toevallig heb ik die eentje (eigenlijk 2). Maar omdat de pulser er aardig naast staat is het vrij lastig om een goed beeld te krijgen. De Tek had er echter geen moeite mee. Dus de eerste afregeling op de Tek en de puntjes op de i met de PM3410. Er waren twee torren defect. De DC offset is nu weg en tot nu toe verloopt de afregeling prima. Ben benieuwd of hij dadelijk nog rond de 2nS zit.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

HP niet zoveel scopes?
Uit mijn 1983 katalogus:
140A; 140B; 180C; 180D; 181A; 182C; 184A; 1703A; 1707B; 1710B; 1712A; 1715A; 1720A; 1722A; 1722B; 1725A; 1727A; 1740A; 1741A; 1743A; 1744A; 1745A; 1746A.
Er zullen vast nog wel wat tussenliggende nummers (geweest)zijn En wat is er later nog gemaakt? ;)

OT
P.S.
Fred heb jij nog interesse in en uitdraai van jou Marconi TF1313A, met de schema's op A3?
/OT

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op zaterdag 9 oktober 2010 12:21:41 (15%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP
maartenbakker

Golden Member

Van 10 jaar ouder heb ik nog een HP 1220A staan. Ooit als beginnend hobbyist veel te duur gekocht (600 gulden), en nu wil zelfs niemand hem nog voor een paar euro hebben. Ik heb hem wel eens opengehad en het staat me bij dat het een echte HP was, dus ook geen vermomde Tek.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

maarten, heb je een foto?
Ik heb hier zelfs nog een 140A staan die werkt!! (Alleen hoor ik de stofzuiger niet meer als hij aanstaat ;) )

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Jullie zijn gewoon een stel scoop-gekken!
Ja, ja, ik geef toe dat ik kwijl van de afgunst...

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)
maartenbakker

Golden Member

@Eric: het is een draagbaar 2-kanaals 15MHz model. Ik maak binnenkort wel even een foto.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

als je een groot scherm wil op je scope is de vga optie wel leuk....

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_0039.jpg

een tek met 22 inch scherm , dat kan ik goed zien vanuit de reparatiehoek :)

dat zijn idd mooie philips voedingen , de pe1542 toch ? die heb ik ook gehad ,nu heb ik uit die serie 2x de 1541 nog .

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Iets anders: op ebay een 'as is' SG505 gekocht, die bij aankomst inderdaad 'as is' bleek te zijn: powerlampje gaat niet aan. Openmaken en dan tot je verbazing zien dat iemand de moeite heeft genomen om de trafo die d'r in zit eruit te solderen. Da's een speciaal geval, doet volgens de manual 25V -> 2x15V bij een heel bescheiden vermogen.

Gaat volgens mij 2 trafo'tjes back-to-back tegen elkaar zetten worden en dan hopen dat 't nog een beetje past ;-).

Iemand trouwens nog suggesties voor een makkelijke manier om tek plugins te debuggen (extenders oid?).

fred101

Golden Member

Maarten, ik bedoel dat HP voor eigen gebruik teks kocht, niet voor doorverkoop.
Tidak, HP heeft best veel scoops gemaakt maar lang niet zo veel als Tek. Maar de HP scoops waren wel goed.
Tek heeft ook heel veel specialistische modelen gemaakt. Die catalogussen is watertanden. Alleen al alle losse kastjes voor erbij om bv te calibreren.

Testman, dat is zeker goed zichtbaar, is een plasma TV toch nog ergens goed voor >:-)

Alex, ik ben een extender aan het maken want anders schiet het niet op. Gewoon een printje getests wat in de scoop gaat en de connector van een oud backplane en daar een flatcable tussen. Ik moet alleen nog uitzoeken welke lijnen coax moeten worden.

Het mainframe (7000) afregelen is best overzichtelijk op een paar dingen na. Er zitten een paar afregelpunten achter de plugins. Daar kan je dus bijna niet bij. De instelpotjes zijn ook nog in een soort dead bug style opgehangen. Verder moet ik zeggen dat het vreselijk mooi gebouwde scoops zijn.

Het accupack van de 212 lijkt nog heel. Na een uurtje of twee laden ging hij er in ieder geval op aan. Ik laad hem nu de volle tijd laden. Daarna calibratie.

Alex, lullig zo zonder trafo. Ik heb van een amerikaan gehoord dat hij een 5xx serie had gekocht, daar bleken alle buizen uit. Dat zijn er ergens tussen de 60 en 80 !! Ben je ook klaar mee.

Pros, wij zijn gek op scopen, dat is net wat anders ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Op 9 oktober 2010 12:47:04 schreef alex278:
<<>> Gaat volgens mij 2 trafo'tjes back-to-back tegen elkaar zetten worden en dan hopen dat 't nog een beetje past ;-).
<<>>

Hoop ik ook voor je. Maar waarom zou iemand de trafo eruit solderen? Waarschijnlijk omdat hij daar geld aan kon verdienen en aan de rest bijna niet meer. Ik hoop voor je dat het verder mee valt en je hem kan herstellen. 1 ding weet je in iedergeval: het trafotje was niet stuk, anders was er vast niet de moeite genomen om het eruit te nemen, wat kan duiden op een probleem in een ander gedeelte.

@testman: heb je er ook een afstandbediening bij om de instellingen te wijzigen? :)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

De extender voor de TM500 is een stuk simpeler dan bijvoorbeeld de 7000 serie, aangezien daar in principe alleen maar voeding in zit (signaal is optioneel en wordt zelden gebruikt). Het enige lastige is dat de pass transistors er ook aan zitten, dat kan soms voor oscillatie zorgen, en wat extra ruis opvangen. In sommige calibratieprocedures wordt ook expliciet aangegeven het niet met een extender te doen. JammaBoards heeft een redelijk betaalbare kit met de juiste connectoren, heb ik met succes gebruikt. Wel oppassen dat hij ook op de kop past.

alex278: Als je het te veel geld vind kun je er van mij ook eentje lenen, je woont geloof ik niet zo ver weg, en ik heb er twee omdat ik ooit een twee-slot plugin heb gerepareerd, maar dat doe ik nou niet elke dag. De kappen van de kast verwijderen kan bij een TM501/2/3 soms ook al genoeg zijn, dat heb ik in het verleden wel gebruikt (maar extender is makkelijker).

Zoiets is voor mij de angst van defecte apparatuur, defecte/missende zeldzame/custom onderdelen. Hoewel het klinkt alsof die trafo wel op te lossen is. Zou een 220V -> 2x110V trafo die bij lage belasting hopelijk wat meer levert niet te vinden zijn? De vraag is inderdaad wel wat er nog meer stuk is, maar je kan geluk hebben dat het iets simpels was wat degene die het (dure?) onderdeel heeft verwijdert over het hoofd gezien heeft, zoals een tantaaltje.

Op 9 oktober 2010 12:47:04 schreef alex278:

Iemand trouwens nog suggesties voor een makkelijke manier om tek plugins te debuggen (extenders oid?).

Daar zet je dan toch gewoon een DC-DC convertertje, dat voldoende isolatieweerstand heeft, voor in de plaats? Ik ga er tenminste van uit dat je geen 50/60Hz wisselspanning nodig hebt, maar wel een goede isolatie...

@ MAH:
Kan natuurlijk ook zijn dat juist het trafo'tje stuk was, maar men kon geen vervanging (voor een acceptabele prijs) krijgen, dus daarom maar 'as-is' op eBay gezet

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op zaterdag 9 oktober 2010 17:56:32 (18%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Op 9 oktober 2010 14:39:28 schreef MAH:
1 ding weet je in iedergeval: het trafotje was niet stuk, anders was er vast niet de moeite genomen om het eruit te nemen, wat kan duiden op een probleem in een ander gedeelte.

Degene die dat gedaan heeft is vaag bezig geweest: alle knoppen zitten er nog op (zijn er een paar van beschadigd, maar goed), alle mechanica ook, de dubbele multiturn potmeter hebben ze laten zitten. Ook alle IC's die in voetjes zitten (ne5534's) zitten er nog in. Als je zo'n ding stript dan zou je verwachten dat je dat soort dingen d'r uit wipt..

Maar inderdaad, ik verwacht wel dat d'r nog wel meer panne in zit, dus vandaar de vraag naar die extender... denk dat ik maar een printje ets, zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Overigens bestaat die SG505 helemaal uit analoge techniek, dus repareren moet doenlijk zijn.

@tidak ada:'t is de voeding van een low-distortion sinusgenerator.

fred101

Golden Member

Kan zijn dat het een reserve apparaat was. Ik heb ook wat doublures die ik gebruik om een goede in stand te houden. Alleen ga ik die niet verkopen als compleet. Ik kreeg van Tidak twee defecte Fluke 8000 multimeters. Ik had zelf een niet perfecte. Nu heb ik twee perfecte en een die wat delen mist. (tidak, als je er weer eentje wil moet je het maar zeggen hoor, ik heb naast een fluke 8000 nog wee 3435's standby, daar werk ik het liefst mee vanwege de autorange, ook nog een 3465 en die hele grote 6 digit HP)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Ah, je bent bang voor de schakelpieken. Kan ik inkomen!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Kan ook zijn dat de trafo verwijderd is om na te meten, defect bleek, niet meer te krijgen was, en dat de plugin daarom is afgeschreven.

Een schakelende voeding zou ik ook niet zo gauw doen, die TM500 serie staat niet bekend om z'n geweldige EMI onderdrukking (geen ground planes, geen afscherming aan de achterkant, overal lange draden). Ook zul je dan eerst moeten afvlakken, hij zal immers de 50Hz uit het mainframe moeten gebruiken.

Het lijkt me eigenlijk dat die trafo is voor de symmetrische voeding, die TM500 heeft immers al twee geisoleerde AC wikkelingen per slot, die zijn tot een paar honderd volt geïsoleerd. Maar het kan zijn dat ze drie zwevende voedingen nodig hadden, dat zal uit het schema en de principles of operation wel blijken (service manual zal makkelijk te vinden zijn).

Vandaag een labvoeding gekregen van een kennis. Dit ding stond weg te roesten in het magazijn van dat bedrijf. Enigste probleem is dat ie tegen de 40 volt aan zijn uitgang gooit. Ongeacht de stand van de voltage knop

Foto's

http://img404.imageshack.us/img404/9428/labvoeding1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Schimanski

Golden Member

Dan is het nu dus een Regulated DC Power Supply ;)

De serietranistor(en) zullen wel in sluiting liggen. Dus dan staat de ongeregelde ingangsspanning direct op de uitgang. Zal wel 2N3055 o.i.d. inzitten.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

Zitten idd 2x 2n3055 torren op. Verder een redelijk klein printplaatje met een paar weerstandjes en IC's.

Ik zal die eens doormeten, als dat kan.!

fred101

Golden Member

Tijdje terug de voeding van een vriend hier gehad. Zelfde probleem. 2n3055's er uit geklapt.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Dit topic is gesloten