Je mooiste meetapparatuur. Deel 3

Dit topic is gesloten

guidob

Overleden

Op 17 juni 2010 08:01:50 schreef fred101:
[...]
Ik durf het bijna niet meer te zeggen maar Vrijdag ga ik 3 scopen ophalen, een tweede Philips 1GHz sampling scope met extra plugin, twee tek7000 serie mainframes met diverse plugins tot 250MHz

Verd... Die 7603 van de maxwell had ik willen hebben. Heb er twee, maar beide met hoogspanningsproblemen. Probeer wat plaats te krijgen op de plank. Was zeker niet van plan om een 3e te kopen, maar voor die prijs...

Je had hem zeker niet alleen maar gekocht vanwege de 7B53?? :-)

fred101

Golden Member

Die ik ga halen zijn niet van de Maxwell stichting. Deze zijn in werkende staat met 2x 7A26 en 7B53A plugins. (en reserve hoogspannings delen ;-) )

Maar het ging in eerste instantie om een Philips PM3410 met 1GHz sample plugins en bijbehorende Hi-Z probes+verzwakkers. Ik heb zo'n scoop al (uit 1968) maar die deed het niet meer, hij had tig jaar in een garage gestaan. De basis unit heb ik vandaag helemaal af gemaakt. Alles wat daaraan te stellen is heb ik nu af, alle voedingspanningen weer binnen 0,5% kloppend en hij doet het weer prima. Nu de plugins nog. De gewone 20MHz X-tijdbasis piept heel irritant rond de 15KHz. Maar die gebruik ik straks toch niet.

De sampling units moet ik nog doen want die deden het niet. Maar dadelijk heb ik dus een werkende erbij. Dan gebruik ik het gereviseerde mainframe en van die ander de werkende plugins. De rest is dan voor reserve.
http://www.uploadarchief.net/files/download/tracker.jpg
De component tester.

Ik zet dan die Tek7603 en 7704, de Tek2445, de Tek545B+9 plugins en de Philips PM3410 in mijn labje neer de rest gaat als reserve in mijn toekomstig meetinstrumenten museumpje ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

museumpje .... het zal als het zo snel gaat eerder een hangar bij klm worden of een depot van ikea van 300mtr bij 80 mtr . je kunt er ook een bouwen van de vierkante scopes als muren en dan een dakje erop . verwarming is een kwestie van stekkers erin steken :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
guidob

Overleden

Kijk maar uit met die reserve onderdelen. De HV secties zijn verschillend bij mijn 7603's, de scope's zijn ook verschillend in leeftijd. Da's duidelijk te zien ook aan de pcb's en componenten. Probleem is meten aan die HV secties, voor mij in ieder geval.

Maar goed, werkend heb ik hier ook een 7704A met o.a. 7A22 diff amp en een 7623 met 7L5 SA. En nog meer museumstukken.

Guido

fred101

Golden Member

Het meten aan een EHT is geen probleem. En qua onderdelen, veranderingen cq verbouwingen ben ik redelijk creatief. Zeker nu niet want ik heb een 48KV probe te leen, normaal kom ik maar tot 10KV. Alleen HV condensators op lek testen is wat lastiger, mijn tester gaat maar tot 2KV.

[Bericht gewijzigd door fred101 op vrijdag 18 juni 2010 18:59:34 (16%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
guidob

Overleden

Dat bedoel ik :-) HV probe, nope. C-lek tester, nope.

Ligt overigens weer even stil nu. Dacht wat gevonden te hebben (paar diodes), maar bleek toch niet de oorzaak. Maar moet nu een keer nieuwe bestellen bij farnell of digi, had ze er uit geknipt om de pcb zo min mogelijk te beschadigen.

Idee was om de 7704 van de bench te krijgen. Dan heb ik plaats voor een 7603 en een grote timing analyser.

Probleem uitvogelen door te swappen gaat dus niet helaas, omdat de units verschillend zijn.

Let ook op met de print op het HV kastje; de connector van de 15V is bij de latere versies 180 graden gedraaid..... Markering echter niet. De kabel tussen de voedingspcb en dit printje is bij de oude versies dus anders als bij de nieuwe.

Sfeerplaatje (hopelijk geen repost), nog zonder 7A22
http://members.home.nl/baltusg/scopes.JPG

fred101

Golden Member

Zit er rechts een SA plugin in ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
guidob

Overleden

Yep. In een 7623A waarvan de store niet meer werkt (of ik snap niet hoe die werkt). Maakt verder niets uit, de SA heeft een dig. store.

DC tot 5MHz met 1MHz input. Ideaal voor LF. Werkt nog best; dither meten aan een digitaal filter en audio DAC bijvoorbeeld. Je ziet de ruisvloer veranderen bij het aan/uit zetten van dither (in de audioband lager, erbuiten hoger). -100 dB of zelfs -110, weet ff niet meer.

Wat ik wel zou kunnen gebruiken is een selectief filter om grondtonen uit te filteren. Harmonischen meten gaat wat lastig, de grondtoon overstuurt de ingang en dan krijg je de vervorming daarvan ook op je scherm (als het verschil groot genoeg is, anders zie je uiteraard alles wel goed, b.v. de blokgolf in het plaatje).

Is gelukkig wel te detecteren door even de buffer in te schakelen (die verzwakt, buffert en versterkt weer en door de verzwakker ben je de oversturing kwijt). FF indrukken en als het scherm veel verandert ben je verkeerd bezig met meten.

Sine

Moderator

Mijn laatste hobby projectje ...

Beiden defect, en na het vervangen van de voedings elco's ( die zo ongeveer tegen de hete 78/79 regelaars geplakt zitten ) komen ze weer heel door de selftest en zijn ze het ook nog aardig met elkaar eens.

http://www.gigawatts.nl/co/TEMP/IMG_2391.JPG

Ze zien er toch nog zo goed als nieuw uit!
bij de bovenste ontbreekt nog een knop, en bij de onderste een stekker? :P
maar wat wil je met 2 dezelfde types, bij het verzamelingetje houden?

help

Golden Member

Hmmmm !! :9 Dat zijn weer een paar mooie metertjes !

Dat zijn twee hele mooie keithley metertjes. Altijd handig als je iets heel naukeurigs wilt meten. Hoewel ik wel het gevoel heb dat je de foto gewoon net op het moment genomen hebt toen er 'toevallig' twee de zelfde getallen op stonden :P

"If I would have listened to my customers, I would have invented a faster horse." - Henry Ford
Sine

Moderator

@flush
nou ze hebben een beetje mechanische schade aan het front
Die knop licht er nog naast, een stroom bus mis ik nog inderdaad.

@Fire
Nope, die meters zijn het verbazend genoeg erg met elkaar eens, hoewel de een van 94 is en de ander van 95.
Met de grijze draden hangen ze parallel, en de spanning komt van een REF01 met een weerstandsdeler en een OP07 buffer er achter.

Ze kwamen als 'werking onbekend' ( lees: defect ) uit een lot.

Schimanski

Golden Member

...een stroom bus mis ik nog inderdaad.

Ik heb nog wel zo'n stekkerbus voor je liggen als je er zelf geen een hebt. Inbouwdiepte 21mm, diam. 12mm. Mail me maar even.

http://www.uploadarchief.net/files/download/stekkerbus-wit.jpg

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

Op 18 juni 2010 19:19:24 schreef guidob:

Sfeerplaatje (hopelijk geen repost), nog zonder 7A22
[afbeelding]

Zie ik daar in de rechteronderhoek een Philips locic analyzer?
Heb je daar toevallig een service manual van?
Zo ja, Heb je een schemaatje van de pods ? :+

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.

Misschien heb je iets aan het schema van oudere Philips pods? Ik heb ooit een scan geupload naar ko4bb van een boekje van de PM8820-8821 pods:
http://www.ko4bb.com/Manuals/Philips/Philips_PM8820-8821_Multilead_Log…
Hmm, waarschijnlijk veel te oud, maar je weet nooit ...

Edit:
@jovak, Jammer!
Ik had dat boekje ooit in Rosmalen gekocht met het vage idee om pods te maken. Is er nooit van gekomen ...

Deze pods werken echt alleen voor de oudere logic analyzer .
Deze scans waren handig geweest voor mijn oude philips LA. Die eb ik op de vlooiemarkt verkocht. vanwege geen pods ;)

De PM3632 kijkt naar welke pod er aan hangt en daar hangt de functionaliteit van af.

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.
guidob

Overleden

Philips idd, of beter een Arium ML4100.

http://www.xs4all.nl/~ademu/download/index.htm heeft wat info.
Er is nog wel meer te vinden ergens.

Ik heb wat schema's van de general purpose pod van Arium.
Zat er bij mij gelukkig bij, anders heb je er niet veel aan.
En een 8031 pod. Voor een aantal pods heb je ook eproms nodig op geheugenkaarten intern. Zonder die kaarten met de goede eproms heb je nog niets aan b.v. een 8031 pod. Er waren ook opties voor een ROM emulator icm een specifieke processor. Kan je on the fly de disassembly volgen en de code aanpassen.

Ding is mooi gebouwd van binnen muv van de monitor. cheapo taiwan en de potmeters daarvan zijn wat gaar. Maar tegenwoordig is het meer serieel werk met een usbee.

Het origineel:

http://members.home.nl/baltusg/ml4100.jpg

Ik heb er een staan zonder pods, verderlijkt hij goed te zijn. Het plan is om om zelf een pod te bouwen. Als ik alleen de 32 IO pod heb, ben ik al te vreden :)

Helaas zijn de scans van de schema's erg slecht leesbaar afentoe.

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.

heb er ook weer iets bij ....

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_2485.jpg

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_2489.jpg

het is een 0-30v en 0-10 amp voeding zelfbouw , ik heb hem van mp af gehaald . maar grappig genoeg heb ik hem zelf gebouwd 3 jaar geleden . is toen via mp naar het noorden gegaan en nu weer terug . ( goedkoper aangekocht als verkocht :) hij zag er bij vertrek er wel anders uit van voren . ik weet alleen niet of ik hem ga gebruiken of splits in onderdelen , daar er een 600va ringkern inzit die me al bijna de aankoopprijs kostte van de hele voeding .

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/Afbeelding028.jpg

zo ging hij weg destijds ....

waar rook was, werkt nu iets niet meer
fred101

Golden Member

Dit is een PM2436 micrometer. Hij werkt helaas nog niet. Ik moet eerst een manual vinden voor ik er aan begin.
http://www.uploadarchief.net/files/download/dcmilivoltpm2436.jpg

En een van de twee Teks. De 7704A is nog pluginloos en een beetje defect. De 7603 is perfect. Een heel fijne scoop.
http://www.uploadarchief.net/files/download/7603.jpg

Ik heb nu nog maar 4 scopen standby staan. Een digitalem, deze tek en een 2445 en een Philips PM3410. Een echte 1GHz sampling scoop. Niet te verwarren met een 1GHz sample rate van een digitale scoop. Deze doet 1nS/dev en dan kan je dat nog x10 doen (dus 1nS over 10 divisies) Ik heb hem net weer werkend en bijna afgeregeld. Hij is uit 1968 en ik heb er nog een als reserve met 5 plugins, 3 High-Z probes en 3 passieve.
Het verhaal is wel leuk. Ik kreeg zo'n probe. Ik heb op CO nog gevraagd of iemand wist wat het was. Dat toen maar de eigenaar gevraagd. Het antwoord was dat hij bij een scoop hoorde en die kon ik ook krijgen (gratis) er hoorde meer probedelen bij. Die had hij een half jaar geleden verkocht met een partij tek probes. Ik heb die man gemaild of hij die weg wilde doen want je hebt er alleen wat aan als je zo'n scoop hebt. Antwoord, die scoop heb ik, maar die mag je ophalen, samen met twee de teks en een berg onderdelen. Alles samen voor een vriendenprijsje. In ieder geval ver onder mijn norm van 1 euro/MHz ;-)
http://www.uploadarchief.net/files/download/puls_pm3410.jpg
(ik weet niet wat ik fout doe, ik heb hem al twee keer opnieuw geupload en 600x600 aangeklikt maar hij blijft groot.
Hier meer van deze bijzondere oldtimer: http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=81&t=1343

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Yes eindelijk kan ik meedoen in dit topic. Vanmiddag opgehaald in Zaandam(2 uur heen 2 uur terug) voor 80 euro. Geen reiskosten gelukkig. Dit is ook gelijk mijn allereerste scoop.

Is er iemand die de probes herkent en ze kan benoemen?

De tektronix 2225
http://www.misterdeman.eu/co/meetapparatuur/ManJ-tektronix2225_klein.JPG

LED there be light
daandc

Golden Member

De zwart/groene probe lijkt verdacht veel op een velleman probe .

De tek ziet er wel lekker degelijk uit .

Beter dan die china wikki wakki zooi , owon /rigol meut .

Niet storen a.u.b ben al gestoord genoeg!
fred101

Golden Member

En dan gelijk een echte :-) gefeliciteerd. Probes ken ik niet. Staat er geen merk op ? De linkse is niet zo heel oud denk ik, de rechtste is ouder. Ik heb er een die er op lijkt, die zat bij een tek maar is connectorloos en ik heb nog geen zin gehad er een aan te zetten want hij is merkloos. Je kan ze testen met een puls of blokgolf. Door de ristetime te meten weet je de bandbreedte van de probe.

[Bericht gewijzigd door fred101 op donderdag 24 juni 2010 22:01:24 (22%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Proficiat met je aankoop!
@daandc: Met die china wikki wakki zooi owon /rigol meut of hoe je het ook noemt heb ik nog niet veel problemen mee tegengekomen hoor. Zeer handig voor de hobby voor weinig geld. Natuurlijk voor professioneel gebruik zou ik ook een Tek aanschaffen hoor.

Als iets echt niet wil werken dan is de hamermethode de enige oplossing! :-)

Dit topic is gesloten