Show your projects! Part 20

Dit topic is gesloten

Mooi kastje ziet er netjes uit ook binnen in!

Ik ben ook eindelijk weer met mijn Pic Volt Amp meter verder gegaan. zie ook dit topic

foto's

http://www.fotoarchiefje.nl/fotoalbums/CO/SNC01281.jpg

http://www.fotoarchiefje.nl/fotoalbums/CO/SNC01283.jpg

Morgen het programma in de Pic laden en dan hopen dat het werkt >:)

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!
daandc

Golden Member

Nou tinus jij mag mijn kastje mooi vinden maar ik vindt je print netjes Heb je deze zelf gemaakt ?

Zo strak krijg ik het niet .:-( :(

Niet storen a.u.b ben al gestoord genoeg!

Nou, dat ziet er mooi uit en dan bedoel ook ECHT MOOI!
Mac.

Zomaar een gesprongen zekering vervangen maakt vaak meer kapot dan je lief is. We zullen er even naar kijken heeft meerdere betekenissen. Elektronica is niet eigenwijs: mensen die het niet kennen zijn dat vaak wel! Kortsluiting is bij mij: samen roken.

@daandc: mooi kastje, het schreeuwt nog wel om een verder afgewerkt frontje ;)

@tinus: waar gaat de stroom nu precies lopen? Of zit de shunt extern? (Of ben ik nu te lui en staat dat allemaal in dat topic dat je linkt?) :D

If you want to succeed, double your failure rate.

@Daanc, print is inderdaad zelf gemaakt.

@Jochem, shunt komt extern. of nou ja op de print van de voeding zelf.

En bedankt voor de complimenten!

Edit: tekst was niet volledig

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

@ Tinus, dat printje ziet er inderdaad erg strak uit. Hoe speel je dat voor elkaar? Ik heb dat ook een paar keer geprobeerd, maar geen succes.

@daandc,
kastje ziet er goed uit, maar reken maar op en hele slechte koeling.
ik zou zelf 2 vierkantjes uit t alluminum frezen, en daardoor de 2 torren/ic's doen.

groet,
Fabian

Theo Dooms: "gezonde nieuwsgierigheid is leerzaam. "

Eventjes een gaatjes print bestukt. Hier zie je de onderkant van de print. Deze print bevat de drivers voor 77 I/O signalen uit de MAX II CPLD module die er bovenop geplugd wordt. Deze print wordt de nieuwe besturing voor het fotograferen van vliegende insecten volgend jaar. De print is reeds volledig uitgetest. Straks wordt die in de alu frame van de drager ingebouwd.

http://farm2.static.flickr.com/1188/5161335513_5319e5345f_z.jpg
Bottom view high-speed driver print 0961 by fotoopa, on Flickr

Voordeel, het werkt altijd, gaat heel snel en is vrij goedkoop. Zijn er toch wijzigingen dan kan je nog gemakkelijk een draadje verleggen. Ik teken vooral de layout zoals ik een print zou laten maken. Zo kan ik optimaal de componenten plaatsen want je ziet naar waar de aansluitingen lopen. Tijdens het bestukken kun je de signalen aflezen van je scherm.
De bovenkant van de print met de MAX II CPLD module erop ziet er als volgt uit:

http://farm5.static.flickr.com/4126/5145990902_188ab725f1_z.jpg
High-speed driver print 0949 by fotoopa, on Flickr

De CPLD verbruikt ongeveer 1300 LE's van de 2210 beschikbare. Ook de LCD display wordt volledig via deze CPLD gestuurd. 2 Externe AVR modules zijn via SPI verbonden om externe gegevens op te meten en door te sturen ( high-voltage module voor de externe shutter ATtiny26 en high-speed IR detector ATtiny45)

Stijnos

Golden Member

echt prachtig om te zien, hoe de generatie van nu gewoon ff voor het minste geringste een printje tekent en in China laat maken en hoe dit soort kunsten daarmee verloren gaan.
wat een geduld, dicipline en netheid!
chapeau!

Op 10 november 2010 13:15:38 schreef Stijnos:
echt prachtig om te zien, hoe de generatie van nu gewoon ff voor het minste geringste een printje tekent en in China laat maken en hoe dit soort kunsten daarmee verloren gaan.....

Al mijn printen zijn zo gemaakt, hoe complex ze ook zijn. Zeker voor eenmalig gebruik is deze oplossing snel, goed en goedkoop. Zoals je ziet ligt de GND altijd rondom mijn print. Voedingen en ontkoppelingen worden altijd eerst bestukt. Daarna alle korte verbindingen. De moeilijkste plaats zijn de pinheaders waar tot 5 rijen naast elkaar staan en waarvan draden vertrekken. Daar moet je vanaf de buitenste rij beginnen bestukken. Goede epoxy gaatjesprint (Dick B)zorgt ervoor dat de eilandjes niet loskomen. Zijn er echt SMD componenten dan kun je dit oplossen via een tussenvoetje. Is alles SMD dan heeft gaatjesprint minder zin. Maar tot heden gaat het prima. Bestukkings tijd van deze print was 2 dagen. Ik heb dus geen wachttijd vooraleer een print kan bestukt worden!

DE CPLD module is voor mij een standaard aangekochte print ($69). Door alle pinheaders altijd te voorzien kan direct van CPLD module verwisseld worden. Ik heb nu al 7 van deze MAX II modules in gebruik. De functie's schrijven in verilog gaat hierdoor ook heel snel want vele modules worden gewoon overgenomen (zoals een lib). Zo vb de 2x16 char display is zo een copy/paste geval en als je die aansluit heb je altijd direct beeld. Basis clock is 50Mhz van de CPLD.

Werkelijk een lust voor het oog!

Suffering from wiseass oneliner blackout

Mooi hoor!

Waarom zit R9 in een voetje?

[Bericht gewijzigd door Jochem op woensdag 10 november 2010 14:55:13 (44%)

If you want to succeed, double your failure rate.

Op 10 november 2010 14:53:33 schreef Jochem:Die weerstand in dat voetje, is dat R14?

Nee R9. Dit is de serie weerstand voor de backlight van het display. Dergelijke weerstanden zet ik zo op pinnetjes om ze later beter te kunnen optimalizeren naar licht en verbruik.
Dit is ook zo gedaan voor R12 en R13 (zitten onder de CPLD board). Dit zijn de serie weerstanden om de high-power leds uit te sturen. Maar die leds zijn ook nog eens via PWM stuurbaar. Eigenlijk zou ik ook de backlight van het display via PWM kunnen aanpassen. Dit kost (bijna) niets in de CPLD en beinvloed ook geen enkele andere timing. (Hardware is immers altijd parallel en dat maakt het zo eenvoudig)

Lucky Luke

Golden Member

Weer een van de met zorg gebouwde gaatjesprintkunstwerken van Fotoopa!
Ik zou geen trek hebben om al die draadjes netjes te leggen, bij mij wordt dat of spaghetti of werk voor Technojunk...

Ben zelf ook weer een beetje bezig geweest, ik heb het binaire klokje wat ik ooit gemaakt heb herschreven in ASM.

http://www.uploadarchief.net/files/download/binclck_smallsize.jpg

de bascom versie neemt 34% van de codespace van de attiny2313 in, de asm versie 14,6%. 't energieverbruik is ondanks de de processor grotendeels slaapt nog steeds te hoog voor batterijgebruik. Die LED's doen zo 1mA per LED, dat tikt aan. De Attiny2313 trekt iets van 0.6mA gemiddeld.

Ook is de werking van de schakelaars in de asm versie beter: 1 schakelaar om de LED's te dimmen (of undimmen), 1 om naar de tijdinstellingen te gaan. En zonder dat er nog net een minuutje wordt bijgeteld op het moment dat je loslaat. Zie verder de asm file.

Binaire klok in ASM
bascom versie
(althans, dat is de laatste bascomversie waar ik aan gewerkt heb. Volgens mij ook degene wiens hex in de 2313 zat, maar dat weet ik niet zeker.)

Leuk om 's wat in asm te doen. Lekker direct op de hardware :) En leuk om wat studiekennis praktisch toe te passen (buiten het practicum dan).

Eluke.nl | handgetypt | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)
free_electron

Silicon Member

hoera ! foto_opa is terug van weggeweest ( ik begon ongerust te worden )

tziet er knap uit.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Ik wist niet, dat je een gaatjesprintkunstwerkadapt was, F_E. Dat ben ik zelf niet, maar mijn bewondering voor fotoopa's brouwsels is er niet minder om.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Tis inderdaad prachtig werk van fotoopa!
Ik heb nog een vraagje: Als je met hoogfrequente schakelingen werkt, krijg je dan geen storingen door de draden die over elkaar lopen?
Of werk je nooit met hoge frequenties?

Als iets echt niet wil werken dan is de hamermethode de enige oplossing! :-)

Indertijd waren en ook geen problemen bij wire-wrap, d.w.z. bij digitale schakelingen tot zeker 50 MHz

Dat wekt bij mij de vraag aan fotoopa op, waarom hij geen wire-wrap gebruikt. dan kunnen er 3-4 conneties per pin gemaakt worden.
Nadeel is wel dat het geheel dikker wordt door de lengte van de pinnen.

'T is overigens wel heel mooi werk van fotoopa!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.

Gaatjesprint voor digitaal geeft zelden problemen, toch niet met de gebruikte frequenties van mijn toepassingen. Voor HF zou ik het niet zo snel doen. Daar gebruikte ik volle koperplaat. Jaren heb ik het zo gebruikt op 144Mhz (2 meter band en op 435 Mhz 70 cm band).
Wire-wrap pinnen heb ik vele jaren gebruikt in het labo. Dat werkt zeer goed en vooral snel maar is peperduur vanwege de speciale voetjes. De huidige gaatjes vorm is gewoon een afgeleide waar je de verbindingen soldeerd ipv wrapt. De gebruikte draad is dezelfde. Door de juiste techniek ga je ook van de ene naar de andere verbinding zonder de draad door te knippen. Draad gewoon in een korte lus te leggen en met thermische tang ontmantelen. Maarja vandaag zie je dit niet meer....

Ik ben idd minder op CO, vele van mijn werkmethodes kan ik niet meer delen. Ik heb een andere opinie over tijd, kost, investering, buget enz. Ik streef altijd naar beste performantie en daarbij staat de kostprijs en tijd niet bovenop.

Zo ook de keuze voor PIC-AVR. Heb ik ook moeten maken. Ik heb geselecteerd voor een oplossing die vele jaren moest meegaan. Dus direct een goede tool (STK600), Intronix LA, van de meest gangbare controller 5 of 10 stuks aangekocht zodat je niet direct naar de winkel hoeft te lopen als er toch iets verkeerd loopt enz. En ja ik werk enkel in ASM, ben te dom voor de C taal. Enkel die verilog mij eerst opgedrongen door F_E is een meevaller waardoor ik niets anders meer gebruik voor al mijn CPLD en FPGA projecten. Ik hoef geen discutie over wat beter is PIC, AVR, FPGA of CPLD. Ik gebruik wat het beste is voor een bepaald project en meestal is het een mix. Ik maak nooit ingewikkelde projecten maar splits ze uit in kleinere deelprojecten elk met een kleine controller. Vandaar dat er nu een ATtiny26 en ATtiny45 extern mee verbonden is.

Mijn ideeen zijn meestal haaks op de anderen waar het niets mag kosten. Mijn investeringen worden verondersteld 10 jaar mee te gaan en de werktuigmachines moeten de rest van mijn leven mee gaan. Per jaar is dit niet duurder maar ik beschik over een heel confortable werkomgeving voor al hobby toepassingen. Dit moet ik niet opdringen aan de jonge generatie want ze werken zo niet. Ik ben de (oude) spookrijder....

fred101

Golden Member

En daarom geniet ik ook zo van jou projecten. Ik hou van goed gereedschap , goede apparatuur en mooie constructies. Ik koop gereedschap ook alleen van merken en doe daar dan ook erg lang mee. Al lang geleden kwam ik er achter dat dat toch de goedkoopste manier is. Niks aantrekken van mensen die het anders willen, de helft kan toch niet wat jij kan.

Daarnaast moeten de jongeren ( en oudere jongeren zoals ik) toch een goed voorbeeld hebben, anders denkt iedereen straks dat het beste gereedschap van de Aldi komt en littl een electronica specialist is en een TV na 2 jaar kapot hoort te gaan ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Tsja als 19 jarige kun je mij echt niet als oud wegschrijven maar ik vind het wel waar wat je zegt. Dingen altijd maar goedkoper willen levert op allerlei vlakken problemen op.

Wel houd ik erg van de drive 'het kan zo goedkoop mogelijk', zo lang dat niet aan de performance afdoet. Van tevoren stel je specificaties, die je vervolgens waar probeert te maken. Lukt me dat niet met een µC op 20MHz? Dan koop ik een snellere. Kan het ook met drie 74xxx chips? Dan gebruik ik die. Moet het later uitbreidbaar blijven? Dan is een CPLD misschien een beter idee dan vaste logica.

Wat betreft gereedschap, het is vreselijk om niet het goede spul te hebben. Als ik een kabel soldeer gebruik ik soms al vier tangen en een stanleymes! En het wordt mooier, beter, strakker, dus ik ben tevredener.

Is dit een beetje hoopgevend? ;-) Niet elke jongling kijkt op de cent als het om de hobby gaat.

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag

Ik heb niet altijd zoveel keus tussen Aldi en professioneel gereedschap en omdat mijn budget het gewoon niet toelaat zal het meestal wel aldi zijn :p.
Maar als ik mocht kiezen tussen Aldi en facom en het budget laat het toe, zou ik het toch wel weten hoor.

Als iets echt niet wil werken dan is de hamermethode de enige oplossing! :-)

Soms is een duur merk gewoon een investering die 'overdone' is.
Als ik een keer per 5 jaae een boorhamer nodig heb, heb ik twee keuzes: Of ik ga naar Boels en huur er een. dat is interessant als ik een grote klus heb en ehn bijvoorbeeld een week nodig heb.
als ik echter één gat door een muur moet boren voor een leiding, diet die Aldi/Lidel/Ferm machine het voor mij prima en kost net iets meer (minder met het 2 × rijden naar Boels) dan huren. Bovendien heb ik hem dan een jaar later nog voor dat tweede gat :P

Soms is het ook de keus van 'boren of niet boren', of wat voor bewerking/machine dan ook.... Soms kan het ook een beetje de sport of uitdaging zijn zijn.

Wie rijdt er hier stevast 1e klas in trein/vliegtuig??? Dat doe je toch ook niet, maar het reist wel lekker.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.

Ik koop sinds ik een bijbaantje heb alleen nog maar goede spullen, en ik ben het zeker met je eens!

Eens een weller altijd een weller, en ik heb gewoon direct een echte dremel gekocht in plaats van een aldi geval. Ook heb ik toen het budget dit toe liet een digitale scoop gekocht.

Toch even een reactie voor fotoopa.

Persoonlijk vind ik dat voor bijde wat valt te zeggen maar daar gaat het nu juist om. Er zijn meerdere manieren om iets te bereiken. Alle hebben hun voors en na's. Over het algemeen geld goedkoop is duurkoop. Echter dat is ook niet altijd zo.
Zelf ben ik van de semi oude garde. WireWrap heb ik nog op school geleerd. Ik werk idd ook veel met gaatjes print. Afhankelijk van mijn project is de bedrading netjes, maar het kan ook een grote bende zijn.
Wat ik belangrijk vind is juist alle verschillende manieren en oplossingen op een rijtje hebben. Voordeel daar van is dat je héél veel kan leren. Daarom vind ik dat nooit iemand zich geremt moet voelen om zich te mengen in de discussies ed op dit forum. Dat zou verloren informatie zijn.
Want zeg nou zelf. De meeste jongeren kunnen heel snel een MCU programmeren, maar een transistor niet zo berekenen als de oude garde dat kan. (niet denigrerend bedoeld)

Dit topic is gesloten