Beste opleiding/cursus elektrotechniek

Beste forum leden,

Ik werk nu ruim 5 jaar in de elektrotechniek en dan als werkvoorbereider.
Wij zitten niet in de nieuwbouw maar voornamelijk in onderhoud en renovatieprojecten (utiliteit) denk aan een complete verbouwing of het vervangen van verlichting of bijmaken extra wandcontactdozen.

Nu heb ik ''slechts'' een MBO 3 diploma en ik wil daarom graag verder in de elektrotechniek om mijn kennis wat te verhogen. Ik wil dit graag combineren als thuisstudie en 1 dag naar school.
Zelf zat ik meer te denken aan cursussen bijvoorbeeld: https://www.summacollege.nl/bedrijven-particulieren/cursussen/cursus-d…

Echter wil ik graag een opleiding doen die zo breed mogelijk is.
hebben jullie wel is een opleiding of cursus gedaan die erg leerzaam is?

Tips zijn welkom zodat ik hem met me leidinggevende kan bespreken en in 2020 een leerzaam jaar van kan maken.

mel

Golden Member

Dat is heel moeilijk te vertellen, Het is maar net waar je interesse naar uitgaat.Ik heb eens een stagiare gehad die kon beter ijscoboer worden, zo weinig interesse had hij in het vak. (heb ik m ook gezegd). Je kan in de energie techniek verder gaan, of de meet-en regelkant, of je verdiepen in elektronica.En ik denk dat een werkvoorbereider best wel verstand van het vak dient te hebben, al is het aleen maar om onzinnige offertes/bestellingen te voorkomen...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
GJ_

Moderator

De ervaringen met het Summa zijn niet echt geweldig. En dat is een beetje een understatement.

Zoals jij wil opleiden gaat het om een BBL opleiding, die zijn voor je werkgever soms ook aantrekkelijk omdat hier subsidies op zitten.

Ik zou gewoon rond vragen en kijken bij verschillende opleiders (open dagen komen er weer aan).
Daar waar je het beste gevoel bij hebt daar zou ik naar toe gaan.
In principe horen ze allemaal nagenoeg dezelfde stof aan te bieden.

GJ_

Moderator

Dit is geen BBL/BOL meer. Dus ook geen subsidies.

Haha, ik heb zeker interesse in het vak anders werkte ik er geen 5 jaar in (inmiddels zelf al langer trouwens)
Ik snap wel wat je bedoeld, vele mensen hebben geen interesse in het vak en dat is zonde zeker als zo'n iemand het ook nog uitstraalt maargoed daar gaat de discussie niet over.

Op 28 november 2019 07:57:23 schreef GJ_:
De ervaringen met het Summa zijn niet echt geweldig. En dat is een beetje een understatement.

Oh? Waarom zijn die zo slecht?

Op 28 november 2019 12:40:47 schreef arnold geurtse:
Zoals jij wil opleiden gaat het om een BBL opleiding,

Nouja, een BBL opleiding is wel iets anders en niet specifiek wat ik zoek.
Vaak moet je dan een volledige dag naar school of 2 á 3 avonden. dit is niet te combineren met me werk.
Ik zoek bijvoorbeeld echt een halve werkdag klassikaal en dan 6
á 8 uur thuisstudie.

Ik heb redelijk verstand van het vak maar ik kom in de praktijk nog wel eens zaken tegen waarin ik genoeg wil leren, denk aan afzekerwaarde of het aarden van een installatie.

Hoi,

Bij mijn vorige werkgever deden sommige BBL/BOL opleiding bij GoFlex. Hierbij konden ze volgens mij hun niveau 4 halen. Misschien dat er hier mogelijkheden zijn om in te stromen?

Groeten,

BJ2

Ga geen cursus doen in eigen tijd of eigen geld!

Bedrijven smeken om mensen met ervaring, die heb je, 5 jaar zelfs. Een flink hoger salaris zomaar krijgen is moeilijk, maar 1 dag naar school, tijd en studie van de baas moet geen probleem zijn.

Ik zou mezelf liever met een enkele korte cursus bijschaven. Opwerken. Van baan wisselen geeft meestal de meeste groei. Zeker als ze zitten te springen om mensen en dus sneller accepteren dat jij nog wat moet groeien in de nieuwe baan.

Ik ga even 'ranten' (mening breeduit verkondigen)

Opleidingen zijn uiterst marginaal, allemaal. Natuurlijk is het prima om snotapen van 4 tot 24 een beetje theoretisch bezig te houden, maar zeg nou eerlijk, na de basisschool en enkele praktijklessen kom je toch al een heel eind.

Ik denk dat ik nog maar 20% van mijn onafgemaakte HBO gebruik in mijn werk en ik werk zij aan zij met academici die bijna allemaal ook nog eens veel meer ervaring hebben.

MBO is helemaal prima niks mis mee. Ga alsjeblieft niet ernstig tijd in een HBO opleiding of zware cursus steken om er vervolgens achter te komen dat collega X met wat bravour hetzelfde gaat doen als jij maar dan zonder HBO.

Nogmaals solliciteren geeft de meeste kans en snelste winst. Als je afdeling of bedrijf heel hard groeit dan heb je geluk maar meestal is het pappen en nathouden. Na 10 jaar de plaats van je chef innemen schiet niet op, zeker niet als daarboven weer iemand zit die het niet zo goed doet en jou dus eigenlijk tegenhoudt en bezighoudt met zijn geklungel.

Collega X die met bravour een functie heeft verkregen, zal toch echt de bijhorende capaciteiten moeten hebben. Zo niet, dan prikt men daar vroeg of laat wel doorheen. De nodige kennis en kunde kan op allerlei manieren verkregen worden. Opleiding is er één van, maar inderdaad niet de enige. Basisschool en enkele praktijklessen lijkt mij voor de meeste jobs echter niet toereikend.

Naar mijn idee hebben de koplopers vaak één ding gemeen: ze zijn zo gedreven dan ze ook buiten werktijd met hun vak bezig zijn. Op wat voor manier dan ook: opleiding, cursussen, hobbymatig, of bijklussen. Daardoor hebben ze veel meer gelezen, gezien en gedaan dan collega X, die zich na 17:00 uur totaal vervreemd van alles wat met werk te maken heeft.

Een dag minder werken om een cursus te doen heeft een nadelig bijeffect: je doet wekelijks 20% minder werkervaring op. Als je het leuk vindt, zou ik dus juist aanbevelen om bij te leren in eigen tijd. Als de werkgever mee wil betalen, dan is dat meegenomen.

Ik heb positieve ervaringen met Dirksen Opleidingen. Misschien zit er iets voor je bij:

https://www.dirksen.nl/opleidingen/elektrotechniek/?CourseField=12&amp…

https://www.dirksen.nl/opleidingen/industriele-automatisering/afstudee…

Op 30 november 2019 08:18:30 schreef (nog) amateur:
Naar mijn idee hebben de koplopers vaak één ding gemeen: ze zijn zo gedreven dan ze ook buiten werktijd met hun vak bezig zijn.

Heel juist en die mensen zijn niet of moeilijk bij te benen als je dat ook niet doet.

Je moet ook een beetje geluk hebben, ik had ook zo'n redelijk jonge mentor op mijn werk en na een tijdje gingen we in (gezonde digitale) competitie met elkaar, de een stuwde de andere vooruit en dat heeft de rest van mijn leven bepaald, nu nog geniet ik ervan en vertel het regelmatig aan mijn nakomelingen zonder in herhaling te vallen natuurlijk, anders ben je een oude zaag :)

LDmicro user.

Op 29 november 2019 21:58:12 schreef K7Jz:
Ga geen cursus doen in eigen tijd of eigen geld!

Wat is er mis mee om een cursus te doen in eigen tijd of met eigen geld? Juist wanneer je in de Bijstand/Wajong met arbeidsvermogen zit en je hebt nog een beetje spaargeld, kan een juiste cursus wel je baankansen vergroten.

Zorg dat je er bij komt, bij de Marine. Sympathisant van de Koninklijke Marine. Luistert graag naar militaire muziek.
GJ_

Moderator

Op 29 november 2019 18:58:56 schreef BJ2:
Bij mijn vorige werkgever deden sommige BBL/BOL opleiding bij GoFlex.

TS gaat geen BBL/BOL traject in.

Op 30 november 2019 09:44:25 schreef dawmast:
Wat is er mis mee om een cursus te doen in eigen tijd of met eigen geld?

Niets, als je de tijd en mogelijkheden hebt..DOEN..niet omkijken, kennis kunnen ze je niet afnemen.

LDmicro user.

Een degelijke basisopleiding is onontbeerlijk om aan de slag te gaan.
Gezien de enorme diversiteit aan disciplines en de technische evoluties zijn praktijkervaring en zelfstudie de logische volgende stap.
Zelf had ik het geluk, als groentje, bij twee ervaren (bijna pensioengerechtigde) techneuten terecht te komen.
Mensen met een passie voor hun vak die me hebben opgeleid, dan begeleid, en vervolgens uitgedaagd.
Misschien moet TS eens meelopen op de werven van z'n bedrijf?
Voor de rest, af en toe eens een opleiding of cursus meepikken en, zoals wss de meeste CO-leden, een massa handboeken, manuals, en datasheets verslinden.

Mvg
Bart

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

In grote maten hebben jullie inderdaad gelijk, je leert het meeste in de praktijk en iemand zonder vooropleiding maar met 10 á 20 jaar ervaring is veel meer waard dan iemand met een HBO opleiding.

Echter.. Moet je jezelf altijd blijven ontwikkelen, als je dit niet doet ga je op een gegeven moment toch achter de feiten aanlopen.

een cursus geniet mijn voorkeur want wat is het verschil tussen een cursus of opleiding? bijna niets.

Ik kan het in me eigen tijd doen maar ik zie weinig cursussen/opleidingen die in het weekend gegeven worden.

Tevens kijken ze vaak met sollicitatie toch eerst naar je vooropleiding ook al weten we allemaal dat dit echt niet altijd alles zegt maar zie dat maar eens duidelijk te maken bij de bedrijven.

RAAF12

Golden Member

Op 1 december 2019 12:27:31 schreef MikeJoow:
In grote maten hebben jullie inderdaad gelijk, je leert het meeste in de praktijk en iemand zonder vooropleiding maar met 10 á 20 jaar ervaring is veel meer waard dan iemand met een HBO opleiding.

Iemand die de basis niet kent doet kunstjes na en denkt dat ie het weet.
Maar dat is niet zo. Met studeren, zweten en stevig blokken en opgaves doen, veel sommen maken wordt de aangeleerde kennis ingebed in de theorie.
Wet van Ω Kirchoff laws, Theorema van Thevenin, Boleaanse algebra ect. ect. is allemaal te leren. Een studiehoofd kan dat zelfs zonder een opleiding te volgen. Alles staat namelijk op Utube filmpjes en schriftelijke zeer uitgebreide tutorials. Ik heb in mijn jonge jaren op Rens&Rens gezeten een HTS/MTS voor Elektronica (niet intern) en daar werden pittige lessen gegeven. Op een stevig fundament is te bouwen.

mel

Golden Member

De (elektro)techniek gaat tegenwoordig zo snel dat je wel moet BLIJVEN doorleren..
Gelukkig ben ik met pensioen, en ik heb heel mn leven in de elektro gezeten.
Als ik nu weer een vak zou moeten gaan uitoefenen, denk ik dat ik veel verleerd heb..
En toch blijf ik de ontwikkelingen volgen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.. ;)

[Bericht gewijzigd door mel op zondag 1 december 2019 13:38:10 (15%)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Volgens mij is het verschil tussen opleiding en cursus dat een opleiding langer duurt en vaak ook aan meer regels en erkenningen gebonden is.

Voor veel bedrijven is het kijken naar je opleidingen een mogelijkheid om snel in te schatten welk niveau ze binnen halen. Ik ben het met iedereen eens die zegt dat dit niks zegt, maar zo werkt het vaak wel.

Er wordt ook gekeken naar certificering of bevoegdheden die je hebt, zodat je snel inzetbaar bent voor het bedrijf, want ook daar telt tegenwoordig vaak, minimale investering & maximale resultaten.

Wanneer jij je op training aan het oriënteren bent zou ik kijken naar waar jij heen wilt, of je voordeel kan behalen door certificaten en of het van meerwaarde is voor jou werkgever (dus of er ook in willen investeren als je dit belangrijk vind).

@60204 hieronder:
IR - universitair master, tegenwoordig MSc
Ing - bachelor of HBO, tegenboordig Bsc, waarschijnlijk wat bij u graduaat heet
MBO - Technisch specialist (denk ik)

[Bericht gewijzigd door MAH op zondag 1 december 2019 15:01:35 (10%)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Op 1 december 2019 12:27:31 schreef MikeJoow:
In grote maten hebben jullie inderdaad gelijk, je leert het meeste in de praktijk en iemand zonder vooropleiding maar met 10 á 20 jaar ervaring is veel meer waard dan iemand met een HBO opleiding.

Echter.. Moet je jezelf altijd blijven ontwikkelen, als je dit niet doet ga je op een gegeven moment toch achter de feiten aanlopen.

een cursus geniet mijn voorkeur want wat is het verschil tussen een cursus of opleiding? bijna niets.

Niet correct, of toch zeker niet wat ik wou meegeven.

Een degelijke basisopleiding is een must!

Ik ben niet zo vertrouwd met de NL termen, (HBO,MBO...)? Waarschijnlijk vertaald dit zich in IR, graduaat, technische opleiding?
Als ik RAAF12 z'n post even mag gebruiken? Er zijn elementaire zaken die je via scholing leert en die je nodig hebt om verder te kunnen groeien in je vak.
Cursussen en bijscholing kunnen je verder helpen, maar zelfstudie is onontbeerlijk!

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
RAAF12

Golden Member

Op 1 december 2019 13:36:55 schreef mel:
De (elektro)techniek gaat tegenwoordig zo snel dat je wel moet BLIJVEN doorleren..
Gelukkig ben ik met pensioen, en ik heb heel mn leven in de elektro gezeten.
Als ik nu weer een vak zou moeten gaan uitoefenen, denk ik dat ik veel verleerd heb..
En toch blijf ik de ontwikkelingen volgen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.. ;)

Een beetje door blijven pielen is wel lekker als oldtimer. Doe ik ook!

mel

Golden Member

Dat is dan professioneel pielen ;)
Helaas heb ik daar tegenwoordig de goede materialen niet meer voor...
Vroeger, maakte ik (in de baas zn tijd) rustig dingen voor mezelf, dat vonden ze niet eens erg. Zolang je werk maar afkwam.. O-)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 30 november 2019 09:44:25 schreef dawmast:
[...]

Wat is er mis mee om een cursus te doen in eigen tijd of met eigen geld? Juist wanneer je in de Bijstand/Wajong met arbeidsvermogen zit en je hebt nog een beetje spaargeld, kan een juiste cursus wel je baankansen ..

Ik wil Mikejoow vooral meegeven dat hij niet moet gaan inboeten, dus minder salaris, 1 dag onbetaald leren. Terwijl hij een van de 'most-wanted' personen op CO is, ik neem aan:
1. Jong
2. Gedreven
3. Techniek
4. MBO

Laten we eerlijk zijn er zijn veel techneuten 'uitgebuit': modaal salaris, kleine leaseauto, laptop en mobieltje en 'training' waar nooit tijd voor was.

Je moet zelf aan de bak en ik denk niet dat 200 uur in de schoolbanken met veel huiswerk de manier is. Je moet gewoon op zoek, praten, bellen, solliciteren ook al vragen ze een papiertje meer dan jij hebt.

Ik kan me voorstellen dat werkvoorbereider in de nieuwbouw een doodlopend pad is terwijl je met wat training 'on the job' misschien prachtige carriere in de duurzame energie en industrie.

Ik zit zelf niet in de nieuwbouw maar ik merk aan mezelf dat ik in de praktijk toch vaak tegen wat zaken aanloop waarvan ik niet precies weet hoe en wat. zeker omdat ik soms ook monteurs moet aansturen is het belangrijk wel te weten waar je over praat.

Tuurlijk heb ik de basiskennis maar als je echt dieper ingaat op de normen en regels dan loop ik daar toch op vast.
Vandaar dat ik graag een cursus of opleiding wil doen en vergeet niet, nu draait de economie goed maar er komt weer een mindere tijd aan dan is er weer een overschot en blijven werkgevers toch altijd kijken naar opleiding want dat zien ze op papier, hoe iemand daadwerkelijk is moet toch in de praktijk gezien worden maar dat weet je pas als iemand is aangenomen.

Echter.. ondanks de vele discussies hier heb ik eigenlijk nog weinig voorstellen gehad van cursussen/opleidingen. :)

Mogelijk sluit het niet helemaal aan bij jouw achtergrond, ze richten zich nl meer op de industrie.
Maar heb je al bij het rovc gekeken?

https://www.rovc.nl
https://www.rovc.nl/aanbod?types=mbo-opleiding,rovc-beroepsopleiding