Op 4 januari 2021 10:50:55 schreef KlaasZ:
[...]Hoezo? Een echte C-tester zal ook in de war raken van een parallelweerstand.
helemaal niet. die ziet het verschil tussen de reële stroom en de 90° verschoven stroom. Cp kan wel uitgedrukt worden als Cs of omgekeerd, afhankelijk van de gebruikte schakeling, waardoor een kleine afwijking of de gemeten C waarde ontstaat. (omgezet naar een theoretische C bij die frequentie met die Cp/Cn bijhorende weerstandswaarde).
het heikele punt is dat die eenvoudige C'meterjes het goed doen op goede condensatoren, maar niet meer als er wat fout is met het onderdeel, vaak wordt de C dan als heel goed gemeten. En meten of die echt goed is, dat is toch de hoofdbedoeling?
stel, ik heb een diode meter die enkel goede diodes juist kan beoordelen. en, defecte diodes worden als zeer goed gemeten. wat heb je daaraan?
Op 4 januari 2021 10:21:46 schreef rew:
[...]Een "eenvoudig meetinstrument" en dan vooral 1 die allerlei verschillende metingen kan doen stelt wat eisen aan het te meten signaal/object.
Bij een spanningsmeting is dat de bron-impedantie niet te hoog mag zijn. -3dB punt (=je meet maar de helft) bij 10MOhm.
Bij een stroommeting mag de bron-impedantie niet te laag zijn.
Bij een weerstandsmeting mag er niet te veel capaciteit parallel staan.
En: bij een capaciteitsmeting mag de parallel weerstand (lek) niet te groot zijn.
die basiseigenschappen, dat geld ook voor complexe meters
maar daar gaat het hier niet echt over. overigens mag er bij R metingen een dikke C parallel staan, kwestie van even wachten.
maar nu je het toch over basismetingen hebt : een goede C-meter kan zonder probleem doormeten met een R in serie of parallel.
[Bericht gewijzigd door
kris van damme
op maandag 4 januari 2021 11:34:34
(33%)